На що важливо звернути увагу під час купівлі портативного акумулятора

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Портативний акумулятор, або Power Bank, являє собою джерело живлення з вбудованим акумулятором. Виглядає він як така собі “цеглинка”, яка призначена для зарядки різних електронних пристроїв. Портативні акумулятори відрізняються між собою за параметрами. Щоб підібрати відповідний пристрій, потрібно ознайомитися з його характеристиками і визначити необхідні вимоги.

Ємність

Одним із найважливіших параметрів, який потрібно враховувати під час вибору пристрою, є ємність акумулятора. Від цього значення залежатиме час роботи акумулятора, протягом якого він зможе заряджати підключений до нього пристрій. Вимірюється вона, як і у випадку з телефонами і планшетами, в міліамперах-годинах (mAh).

Ця характеристика тісно пов’язана з розміром самого портативного акумулятора. Чим більша у нього ємність, тим більшим буде і сам розмір пристрою. Ємність акумулятора завжди вказується в документації до Power Bank і написана на його корпусі. Варто зазначити, що виробники в описі вказують не ту ємність, яку пристрій віддає під час заряджання іншої техніки, а ємність, яку акумулятор забирає, коли відбувається його підзарядка.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Портативні акумулятори під час заряджання інших пристроїв віддають не повний обсяг наявної в них енергії, а приблизно на ⅓ менше. Тому під час вибору зарядного пристрою потрібно визначитися, для яких цілей він буде використовуватися і скільки для цього буде потрібно енергії. При цьому потрібно пам’ятати, що реальна ємність переданого заряду в середньому менша на 30% від тієї, що вказана в інструкції.

Самостійно розрахувати необхідне значення ємності дуже легко. Для цього потрібно знати ємність акумулятора гаджета, який буде заряджатися. Від неї потрібно відняти 30%. Отримане значення – це ємність, якої вистачить на одну повну зарядку обраного гаджета. Від цього і слід виходити, враховуючи скільки разів планується використовувати портативний акумулятор без підзарядки.

Приклад. Припустимо, ємність акумулятора дорівнює 10 000 mAh. Реальна ємність дорівнюватиме ~ 7 000 mAh. Ємність батареї вашого смартфона – 3 500 mAh, відповідно, ви зможете повністю зарядити смартфон 2 рази.

Краще, звісно, обирати пристрої з вищою ємністю, оскільки значення, заявлене виробником, не завжди відповідає реальності. За фактом, замість зазначених, наприклад, 9000 mAh, можна отримати тільки 6000 mAh. Крім того, ціни на акумулятори в 6000 mAh і 10 000 mAh можуть практично не відрізнятися, відповідно, немає сенсу купувати пристрій з гіршими параметрами.

Сила струму

Сила струму вимірюється в амперах (А). Від цього параметра залежить те, наскільки швидко акумулятор буде заряджати підключений до нього гаджет. Річ у тім, що “слабкий” акумулятор стане причиною не тільки тривалого процесу заряджання телефону або планшета, а й швидкої розрядки самого акумулятора. Тому портативні батареї, в описі до яких зазначена сила струму менше 1 А, розглядати до покупки не варто.

Крім того, неправильно підібраний зарядний пристрій може стати причиною поломки гаджета, що заряджається. Наприклад, для зарядки телефонів не підійде Power Bank із силою струму 2 А. Сила струму 2-4 А підходить для зарядки планшетів та інших схожих гаджетів. Для смартфонів же безпечним буде значення 1-1,5 А, а для звичайних телефонів підійде батарея з силою струму в 1 А.

Деякі сучасні гаджети обладнані спеціальними контролерами. У разі якщо до зовнішньої батареї буде під’єднано гаджет із меншою силою струму, ніж потрібно, він не пошкодиться, оскільки відбудеться перетворення до потрібного значення.

Наприклад, якщо у смартфона встановлено обмеження за силою струму в 1,5 А і його під’єднати до Power Bank з 1 А або 1,5 А, то під час заряджання струм обмежуватися не буде. Якщо цей самий смартфон під’єднати вже до Power Bank із силою струму понад 1,5 А, то смартфон так і споживатиме не більше 1,5 А струму.

На різних гаджетах встановлюються різні обмеження. Деяка техніка, особливо китайських виробників, може бути і зовсім не оснащена контролерами, тому без попередньої перевірки їх не слід підключати до потужних зарядних пристроїв.

Розмір і маса

Розмір і вага Power Bank повністю залежить від його ємності. Що більшу ємність має зовнішня батарея, то більшим у неї буде розмір і вага. Якісний Power Bank з великою ємністю не може бути легким і компактним. Тому не варто вибирати мініатюрні пристрої, в описі до яких заявлені високі характеристики, але при цьому ще й коштують вони дешевше за інші моделі з менш привабливими параметрами.

Якщо вибір належить зробити між кількома портативними батареями з однаковими характеристиками, не варто орієнтуватися тільки на ціну або виробника, необхідно порівняти всі ці пристрої між собою за вагою.

Вибирати потрібно з тих, маса яких більша. Так, найімовірніше, вибір буде зроблено на користь пристрою, який найбільше відповідатиме заявленій виробником ємності.

Наприклад, якщо портативна батарея має ємність 10000-13000 mAh, то її вага складе близько 270-300 гр. Якщо вага буде меншою за цей показник, то це означає, що і ємність у батареї насправді менша, незалежно від того, що вказав виробник в описі.

Звичайно, точно за вагою визначити ємність не можна, достовірне значення можна дізнатися за допомогою спеціальних приладів.

У сучасному ритмі життя без гаджетів мало хто обходиться, але їхні ресурси не безмежні, і будь-які смартфони або планшети потребують регулярного підзаряджання. Power Bank відмінно справляється з цим завданням, але тільки при його виборі потрібно підібрати правильні параметри – ємність і силу струму. Потрібно врахувати, що Power Bank з хорошими характеристиками не може бути легким і компактним.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.