Головні недоліки USB-C: стандарти, швидкість заряджання, порівняння з Lightning

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Роз’єм USB Type-C , який почав з’являтися в електронних пристроях близько 10 років тому, був покликаний замінити всі інтерфейси цього сімейства, що були на ринку: USB-A, USB-B, MicroUSB, а також MiniUSB. Компактний, двосторонній та універсальний за рахунок підтримки аудіо, відео та зарядки, він зрештою став новим стандартом ринку. USB-C встановлюють у смартфони , планшети, ноутбуки і навіть Apple вирішила перевести на цей стандарт усі свої гаджети, включаючи iPhone. Але назвати це єдино вірним рішенням, на жаль, не можна, оскільки цей інтерфейс має низку серйозних недоліків.

Дисклеймер: при всіх недоліках USB-C це все одно найкраще універсальне рішення на сьогодні, аналогів якому за сукупністю можливостей та поширеності на ринку немає. Ми щиро любимо USB-C, і саме це дозволяє нам бачити у ньому недоліки.

Заявлена ​​універсальність інтерфейсу USB-C насправді досить умовна. Фізично його конектор дійсно підходить до пристроїв різних типів та виробників. Однак логічні обмеження, які зустрічаються час від часу, не роблять його зручнішим.

Чим відрізняються стандарти USB

p align=”justify”> Різні кабелі USB-C з однаковим, якщо оцінювати зовнішність, коннектором можуть належати до різних поколінських стандартів: USB 2.0, 3.0, 3.1 і 3.2 . Від покоління інтерфейсу залежить швидкість, з якою він передає дані.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як змінюється швидкість передачі в залежності від покоління інтерфейсу:

  1. USB 2.0 – 480 Мбіт/с
  2. USB 3.0 – 5 Гбіт/с
  3. USB 3.1 – 10 Гбіт/с
  4. USB 3.2 – 20 Гбіт/с

Крім того, одні кабелі USB-C підтримують протокол Thunderbolt , який теж має кілька поколінь, а інші – ні. Це також впливає на швидкість. Thunderbolt 3 і 4 дозволяють передавати інформацію при 40 Гбіт/с, і найчастіше підтримка цих інтерфейсів може бути вирішальною.

Але на цьому відмінності не закінчуються. Раптом розробники вирішили перейменувати різні покоління інтерфейсу, ускладнивши все ще сильніше:

  • USB 3.0 спочатку став називатися USB 3.1 Gen 1, а потім – USB 3.2 Gen 1.
  • USB 3.1 охрестили USB 3.1 Gen 2, а як синонім – USB 3.1 Gen 1×2, але в 2023 році було вирішено зупинитися на USB 3.2 Gen 2
  • USB 3.2 придумали називати USB 3.2 Gen 2×2 без додаткових синонімів

Логічно нічого не змінилося, але розумітися на стандартах стало складніше. Зручностей це, як ви розумієте, теж не додало.

Швидкість заряджання кабелем USB-C

USB-C – це перш за все історія про фізичну сумісність. Але сам стандарт не встановлює жорстких вимог до характеристик кабелів, які використовуються для заряджання. Хоча на її швидкість впливає і пропускна здатність кабелю , і поєднання напруги і сили струму, що підтримуються ним.

Тому не всі кабелі підходять для швидкого заряджання всіх пристроїв без винятку. Якщо потужність нижче, ніж може видати адаптер живлення та прийняти смартфон, провід стане пляшковим шийкою, через яку зарядка на максимальній швидкості просто не піде.

Але навіть висока потужність – не самоціль. Різні виробники використовують різні стандарти швидкого заряджання, які мають свої вимоги до характеристик кабелів. Наприклад, WarpCharge від OnePlus вимагає, щоб показники напруги і сили струму дорівнювали 6,5А і 10В відповідно.

Найближче до них значення, яке підтримує USB Power Delivery , становить 5А та 9В. Так що встромити кабель у смартфон OnePlus у вас вийде, але, щоб змусити його заряджатися максимально швидко, знадобиться кабель зі строго певними специфікаціями.

Що краще: Lightning чи USB-C

USB-C ненадійний суто конструктивно. На відміну від Lightning-кабелів, які мають монолітний конектор з пінами по обидва боки, USB-C влаштований набагато складніше. Його контакти розташовані з внутрішньої частини конектора, який є порожнім. Такий пристрій дозволяє йому кріпитися до виступаючої частини у роз’ємі. Виглядає це так:

Заявлений ресурс на знос для USB-C – 10 000 підключень , але не більше 500 за годину. Для того ж Lightning аналогічна інформація відсутня, але у багатьох користувачів з часом USB-C гніздо починає розбовтуватися. Через це порушується не тільки здатність конектора передавати дані, а й заряджати підключені пристрої. Раніше ми окремо розповідали про інші причини того, чому телефон не заряджається або заряджається повільно.

Крім порожнини в конекторі USB-C страждає й на інший недолік, а саме відсутність зубців, які утримують його в роз’ємі. У Lightning та MicroUSB такі є, тому вони тримаються в гнізді міцніше. Якщо трохи зачепити їх, швидше за все нічого страшного не станеться. Розпірки будуть надійно утримувати конектор і не дадуть йому зміститися, на відміну від USB-C , який такого конструктивного привілею позбавлений.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.