Статті

Топ-5 найдорожчих винищувачів у світі

Share

Винищувачі – одні з найдорожчих літаків, частково тому, що вони поставляються з великою кількістю наворотів, а частково тому, що кожна країна потребує їх захисту своєї безпеки. Деякі з них дорожчі, ніж пасажирські авіалайнери, незважаючи на те, що вони набагато менші і є частиною вужчого ринку. Які ж винищувачі найдорожчі і чим виправдана висока ціна? Давайте з’ясуємо.

5. Chengdu J-20

Почнемо наш список із «Могутнього дракона», який стоїть на озброєнні ВПС Народно-визвольної армії Китаю. З ціною близько $110 млн винищувач-невидимка, що виробляється аерокосмічною корпорацією Chengdu, є успішним літаком п’ятого покоління. Вперше він піднявся в повітря на початку 2011 року, а представлений офіційно був кілька років по тому.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Цей Mighty Dragon має термін служби в 6 тис. льотних годинників і оснащений двома двигунами WS-10G з форсажною камерою, що забезпечують тягу 130 кН кожен. Призначений для наземних атак, J-20 піднімається зі швидкістю 300 м/с і потім рухається з надзвуком в 2100 км/год.

4. Dassault Rafale

Французьке слово Rafale означає порив вітру. Dassault Rafale настільки ж лютий, як і його назва. Цей літак був представлений у 2001 році і зараз використовується французькими, індійськими і катарськими військовими. Відрізняється високою скорострільністю та багатьма іншими передовими технологіями, такими як інфрачервоний пошук та стеження, пряме голосове введення та радар з активною антеною AESA. При вартості в $115 млн це західний винищувач у світі, що найбільше продається.

3. F-35 Lightning II

Цей літак створюється спільно аерокосмічними гігантами Lockheed Martin, Pratt & Whitney, Northrop Grumman та BAE Systems з 2006 року. Випускається у трьох варіантах, що використовуються військовими дев’яти країн: Австралія (тільки F-35A), Данія (тільки F-35A), Італія (F-35A та F-35B), Японія (F-35A та F-35B), Нідерланди (тільки F-35A), Норвегія (тільки F-35A), Південна Корея (F-35A та F-35B), Великобританія (тільки F-35B) та Сполучені Штати (F-35A, F-35B та F-35C)

Всі три варіанти мають максимальну швидкість 1,9 тис. км/год, практичну стелю 15 км і швидкість підйому 230 м/с. Всі вони також оснащені сучасною авіонікою, яка обробляє інформацію в режимі реального часу і здатна нести як звичайну, так і ядерну зброю. При вартості $122 млн цей винищувач є одним з найпопулярніших у світі.

2. Eurofighter Typhoon

Розроблений у рамках багатонаціональної програми Франції, Німеччини, Італії, Іспанії та Великобританії у 1994 році, Eurofighter Typhoon – один із найстаріших літаків у цьому списку. Тим не менш, він залишається популярним навіть сьогодні через його характеристики, які дають його пілотам перевагу в повітряному бою. Цей винищувач коштує $124 млн.

1. F-22 Raptor

F-22 Raptor вважається одним із найкращих винищувачів у світі. Цей літак виробляється спільно компаніями Lockheed Martin і Boeing і був розроблений у розпал холодної війни для протидії російським МІГ. Оснащений однією з найнадійніших стелс-технологій на ринку, та разом з іншим поліпшеннями, які має винищувач п’ятого покоління, коштує $350 млн за одиницю, що робить його найдорожчим літаком у нашому списку.

Заохочувальна згадка: бомбардувальник B-2 Spirit

Маючи одну з найвідоміших форм серед літаків, B-2 Spirit, без сумніву, є унікальним у цьому списку. Незважаючи на те, що це бомбардувальник-невидимка, а не винищувач, це найдорожчий літак з коли-небудь створених, з експлуатаційними витратами $135 тис. на годину і колосальними виробничими витратами $2,1 млрд. Своєю здатністю уникати виявлення літак зобов’язаний своєю незвичайної форми. Він здатний нести як звичайні ракети, і ядерну зброю. Усього було випущено 21 літак.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Зброя
  • Останні записи

    Новий чіп Apple M4 показує дуже високу продуктивність

    Apple робить щось шалене зі своїм новим чіпом M4. Хоча ми звикли бачити, як нові…

    13.05.2024

    1600-річний камінь із загадковим написом знайшли в англійському саду

    Чоловік в Англії, що пропалює свій сад, зробив унікальне відкриття. Він знайшов старий камінь із…

    13.05.2024

    Опубліковано зображення першого ноутбука на Snapdragon X Plus

    У мережі з'явилися якісні зображення ноутбука Lenovo IdeaPad Slim 5, побудованого на базі процесора Qualcomm…

    13.05.2024

    Що відомо про iPhone 16 Pro: характеристики, ціна, дата виходу

    Численні інсайди вказують на те, що в цьому поколінні найочікуваніший флагман отримає новий дизайн, збільшений…

    13.05.2024

    Нові iPad Pro отримають лише одну камеру: чому Apple відмовилася від ширококутної камери

    Нещодавнє оновлення iPad Pro стало одним із найбільш значущих за останні роки: яблучні планшети отримали передові процесори…

    13.05.2024

    OnePlus 13 і OnePlus 13R отримають різний дизайн

    На початку цього року китайська компанія OnePlus випустила на світовий ринок свій новий флагманський смартфон…

    13.05.2024