Топ-5 найдорожчих винищувачів у світі

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Винищувачі – одні з найдорожчих літаків, частково тому, що вони поставляються з великою кількістю наворотів, а частково тому, що кожна країна потребує їх захисту своєї безпеки. Деякі з них дорожчі, ніж пасажирські авіалайнери, незважаючи на те, що вони набагато менші і є частиною вужчого ринку. Які ж винищувачі найдорожчі і чим виправдана висока ціна? Давайте з’ясуємо.

5. Chengdu J-20

Почнемо наш список із «Могутнього дракона», який стоїть на озброєнні ВПС Народно-визвольної армії Китаю. З ціною близько $110 млн винищувач-невидимка, що виробляється аерокосмічною корпорацією Chengdu, є успішним літаком п’ятого покоління. Вперше він піднявся в повітря на початку 2011 року, а представлений офіційно був кілька років по тому.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Цей Mighty Dragon має термін служби в 6 тис. льотних годинників і оснащений двома двигунами WS-10G з форсажною камерою, що забезпечують тягу 130 кН кожен. Призначений для наземних атак, J-20 піднімається зі швидкістю 300 м/с і потім рухається з надзвуком в 2100 км/год.

4. Dassault Rafale

Французьке слово Rafale означає порив вітру. Dassault Rafale настільки ж лютий, як і його назва. Цей літак був представлений у 2001 році і зараз використовується французькими, індійськими і катарськими військовими. Відрізняється високою скорострільністю та багатьма іншими передовими технологіями, такими як інфрачервоний пошук та стеження, пряме голосове введення та радар з активною антеною AESA. При вартості в $115 млн це західний винищувач у світі, що найбільше продається.

3. F-35 Lightning II

Цей літак створюється спільно аерокосмічними гігантами Lockheed Martin, Pratt & Whitney, Northrop Grumman та BAE Systems з 2006 року. Випускається у трьох варіантах, що використовуються військовими дев’яти країн: Австралія (тільки F-35A), Данія (тільки F-35A), Італія (F-35A та F-35B), Японія (F-35A та F-35B), Нідерланди (тільки F-35A), Норвегія (тільки F-35A), Південна Корея (F-35A та F-35B), Великобританія (тільки F-35B) та Сполучені Штати (F-35A, F-35B та F-35C)

Всі три варіанти мають максимальну швидкість 1,9 тис. км/год, практичну стелю 15 км і швидкість підйому 230 м/с. Всі вони також оснащені сучасною авіонікою, яка обробляє інформацію в режимі реального часу і здатна нести як звичайну, так і ядерну зброю. При вартості $122 млн цей винищувач є одним з найпопулярніших у світі.

2. Eurofighter Typhoon

Розроблений у рамках багатонаціональної програми Франції, Німеччини, Італії, Іспанії та Великобританії у 1994 році, Eurofighter Typhoon – один із найстаріших літаків у цьому списку. Тим не менш, він залишається популярним навіть сьогодні через його характеристики, які дають його пілотам перевагу в повітряному бою. Цей винищувач коштує $124 млн.

1. F-22 Raptor

F-22 Raptor вважається одним із найкращих винищувачів у світі. Цей літак виробляється спільно компаніями Lockheed Martin і Boeing і був розроблений у розпал холодної війни для протидії російським МІГ. Оснащений однією з найнадійніших стелс-технологій на ринку, та разом з іншим поліпшеннями, які має винищувач п’ятого покоління, коштує $350 млн за одиницю, що робить його найдорожчим літаком у нашому списку.

Заохочувальна згадка: бомбардувальник B-2 Spirit

Маючи одну з найвідоміших форм серед літаків, B-2 Spirit, без сумніву, є унікальним у цьому списку. Незважаючи на те, що це бомбардувальник-невидимка, а не винищувач, це найдорожчий літак з коли-небудь створених, з експлуатаційними витратами $135 тис. на годину і колосальними виробничими витратами $2,1 млрд. Своєю здатністю уникати виявлення літак зобов’язаний своєю незвичайної форми. Він здатний нести як звичайні ракети, і ядерну зброю. Усього було випущено 21 літак.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.