Як віруси потрапляють у смартфон, чим вони небезпечні та як очистити телефон від вірусів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вірус – це програма, що містить у собі шкідливий код. Вони можуть бути двох видів:

  1. Троянський кінь. Найчастіше прихований шкідливий код, прихований у нормальному додатку.
  2. Підробки. Можуть бути повною копією відомого сайту або програми.

Які можливості є у вірусів

Вони можуть таке:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  1. Якщо пристрій потужний, то він може використовуватися як прихований майнінг криптовалюти або показ рекламних роликів з великим навантаженням на ПЗ.
  2. Повністю спустошувати SIM-картку. Зловмисники отримають доступ до номера та дзвонитимуть або надсилатимуть СМС доти, доки на рахунку не закінчаться усі гроші.
  3. Повністю блокувати можливість користування смартфоном. Дуже часто цим займаються банери-вимагачі, які вимагають надіслати певну суму на рахунок.
  4. Отримувати доступ до особистої інформації, включаючи номери банківських карток, листування тощо.

Як вірус може проникнути в гаджет

Вірус може ховатися будь-де. Шахраї часто маскують їх під найнешкідливіші програми на кшталт прогнозу погоди чи навіть антивіруси. Віруси можуть поширюватись такими способами.

Через електронну пошту чи СМС

Вірус знаходиться не в самому листі, а на засланні. Найчастіше поруч із посиланням написаний текст про «багатомільйонний виграш» в лотерею, можливості безкоштовного навчання в престижному навчальному закладі і т.д.

На сайтах з торентами та безкоштовним контентом

Якщо людина захотіла безкоштовно скачати гру, то за першим посиланням, що трапилося, він може потрапити на шахрайський сайт. Виглядає як справжній. Там приємний інтерфейс, унизу написані коментарі від користувачів. Але лише вони підроблені. Обманка зроблена для того, щоб якнайбільше людей завантажили файл на свій гаджет і заразили його вірусом.

Як відбувається процес зараження

Для активізації вірусу недостатньо просто завантажити його. Необхідний процес встановлення. Багато користувачів не можуть визначити, заражений додаток чи ні, оскільки він являє собою звичайний установник у форматі apk. Після встановлення вірус починає свою діяльність.

Як відрізнити цей додаток від підробки

Близько 80% вірусів стають непрофесійними людьми, котрі хочуть швидко заробити гроші. Саме тому при встановленні програми з вірусом вона починає вимагати дивні дозволи. Наприклад, антивірусу потрібен доступ до контактів та смс. Таке має одразу насторожити досвідченого користувача. Є й складніші віруси, які отримують усі дозволи одразу без відома власника смартфона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.