Apple розповіла, як можна і як не можна чистити AirPods

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

AirPods – пристрій надзвичайно особистий і навіть інтимний. Мабуть, навіть інтимніше, ніж iPhone. Адже якщо смартфон можна передати комусь у тимчасове користування, то AirPods, які побували у вас у вухах і явно несуть відповідні біологічні сліди, навряд чи. Потрібно бути дуже огидною людиною, щоб скористатися чиїмось навушниками. Особливо якщо господар не великий мисливець до чистоти. Але не поспішайте його звинувачувати. Можливо, він просто не знає, як правильно чистити AirPods і чого з ними не можна робити в жодному разі.

Навіщо потрібно чистити AirPods

Ключова причина, через яку потрібно проводити регулярне чищення AirPods , полягає в тому, що вони мають властивість бруднятися. З AirPods Max це відбувається меншою мірою, але всі TWS-навушники Apple так чи інакше активно збирають вушну сірку, яка забивається в сіточку динаміка. Її і потрібно вичищати — по-перше, щоб не страждала якість звучання, а по-друге, щоб не провокувати розмноження бактерій.

Apple рекомендує проводити чистку AirPods , незалежно від моделі, у два етапи. На першому необхідно продезінфікувати їх поверхню, і тільки на другому приступати до очищення сіточки динаміка, де скупчується сірка і відклади потожиру, що виникають під час використання навушників.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зовнішню частину корпусу рекомендується чистити з використанням спиртових серветок, змочених у 70% розчині ізопропілового спирту. Акуратно протріть поверхні, уникаючи попадання вологи в будь-які отвори. Тому важливо, щоб серветки були мокрими, а лише злегка вологими. При необхідності відіжміть їх, щоб з них нічого не накапало і не пошкодило нутрощі навушників. Це правило стосується і чищення зарядного футляра.

Чи можна мити AirPods у воді

Незважаючи на те, що спирт не шкодить контактам, Apple категорично наполягає на тому, що протирати їх вологою серветкою не слід. Максимум, що можна зробити, – пройтися по них сухою, обов’язково безворсовою ганчірочкою. Так вдасться уникнути попадання контакти залишків ворсу, які можуть погіршити їх провідність і навіть призвести до виходу з ладу.

Чищення амбушюр та сіточки динаміків AirPods проводяться окремо. Для цього зніміть силіконові насадки та промийте їх під проточною водою. Після цього залиште їх просохнути або витріть насухо за допомогою тієї ж серветки безворсової, яку використовували для протирання корпусу навушників і їх футляра.

Apple приділяє мало уваги чистці сіточки динаміків і рекомендує вичищати з них сірку сухим ватним тампоном. Але ми в редакції AppleInsider.ru вже переконалися на власному досвіді, що з цим набагато краще справляється спеціальна щіточка для чищення AirPods з АліЕкспрес. Вона включає відразу 3 інструменти: загострений наконечник для збору сірки по обідку навколо динаміка, жорстку щітку для самого динаміка і роз’єму Lightning (USB-C в нових моделях) і міні-підідастр для протирання посадкових гнізд у футлярі для AirPods.

Як правильно чистити AirPods

А тепер найцікавіше те, чого при чистці AirPods робити не можна категорично:

  • Уникайте будь-якого контакту навушників та рідини (протирати ізопропіловим спиртом можна лише зовнішню частину AirPods);
  • При промиванні амбушюр не використовуйте ні мило, ні інші миючі засоби – це може призвести до утворення плям і пошкодження лакового шару;
  • Не промивайте AirPods під водою і не намагайтеся використовувати їх до повного висихання спирту;
  • Не використовуйте абразивні матеріали для очищення зарядного футляра або самих навушників;
  • Не залишайте нічого в зарядних портах, щоб не пошкодити їх: ні ватки, ні шматки серветок, ні шматочки губок.

У принципі, всі ці поради звучать більш ніж логічно, а десь навіть надто очевидно. Але є ще один аспект, який суперечить рекомендаціям Apple. Компанія не радить використовувати гострі предмети для очищення AirPods та AirPods Pro. За фактом це дуже правильна теза, оскільки будь-який необережний рух може пошкодити сіточку динаміка або контакт у ніжці навушника, що використовується для заряджання.

Що буде, якщо на AirPods потрапить піт

Однак практика показує, що часто вичистити забруднення, відкладені на обідку AirPods, інакше просто неможливо. Тому, якщо ви замовили такий же інструмент для чищення навушників, який ми рекомендуємо, будьте гранично уважні та обережні. Намагайтеся проводити вістрям по обідку так, щоб не зачепити динамік. А якщо ні, то може постраждати якість звучання або AirPods просто вийдуть з ладу , і замінити їх вам на нові в сервісному центрі вже не зможуть.

Окремо Apple згадує і про способи уникнути роздратування під час використання AirPods . У Купертіно розуміють, що навушники будуть застосовувати під час спортивних тренувань, тому потрапляння на них поту, лосьйонів для тіла, захисних та зволожуючих кремів та інших рідин практично неминуче. Відповідно, все це може спровокувати подразнення шкіри вух при тривалому носінні навушників.

Щоб не допустити такого ефекту, рекомендується після кожного використання протирати навушники та амбушури . Підтримка AirPods у чистоті та сухості дозволить підвищити комфорт від їх використання запобігти виникненню неприємних ефектів при подальшому носінні, запевняє Apple. Втім, якщо у вас є алергія або непереносимість певних речовин, рекомендується переконатися , що вони не застосовуються під час виробництва AirPods.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.