Гріється блок під час заряджання, це небезпечно

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ви напевно помічали, що зарядний блок незначно нагрівається, коли ви заряджаєте смартфон. Наскільки це нормально і чи може нашкодити вашому пристрою? Розбираємося, як захистити свою техніку і самих себе від можливих несправностей і наслідків перегріву.

Чому гріється зарядка

Невелике нагрівання – нормальний стан для зарядного блока і для смартфона під час заряджання, це пов’язано з фізичними характеристиками обладнання: під час заряджання відбувається перетворення змінного струму на постійний, а воно супроводжується виділенням тепла. Поки зарядний блок і смартфон залишаються теплими, але не палюче гарячими – хвилюватися не варто. Однак часом нагрівання стає занадто сильним і це може вказувати на можливі проблеми.
Таке відбувається, якщо ваш зарядний блок або кабель від нього пошкоджений – рекомендуємо позбуватися такого обладнання максимально швидко, воно принесе більше проблем, ніж радості.
Надмірне нагрівання також може вказувати на несумісність блока і смартфона, навіть якщо вони обидва справні. Оскільки різні виробники використовують різні технології заряджання, переконайтеся, що обраний вами блок підтримує ту технологію, якої потребує ваш смартфон і відповідає за потужністю.

Як уникнути надмірного нагрівання

Оскільки повністю уникнути нагріву не можна, слід пам’ятати кілька простих правил, що допоможуть вам хоча б зменшити його.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • По-перше, не втомлюємося повторювати, що потрібно віддавати перевагу надійним зарядним блокам, бо низькоякісне обладнання, хоч і дешево коштує, але може завдати серйозних ушкоджень у разі несправності. Віддавайте перевагу блокам, забезпеченим датчиками температури і перепадів напруги.
  • По-друге, намагайтеся не запускати ресурсомісткі ігри та програми, коли смартфон заряджається. В ідеалі, варто взагалі залишити його в спокої на час зарядки.

Якщо ви часто користуєтеся бездротовою зарядкою, переконайтеся в її безпеці: така база також повинна володіти захистом від перегрівів і перепадів напруги, а в ідеалі ще й активним охолодженням. Перетворення струму через індукційну котушку пов’язане зі ще більшим виділенням тепла, ніж дротовим способом. Хочете зменшити втрати – переконайтеся, що смартфон правильно розташований на базі та зніміть чохол хоча б на час заряджання.

До речі про чохли, вони також можуть заважати відведенню тепла.

Крім того, варто перевірити, де ви заряджаєте смартфон: якщо в приміщенні висока температура, воно не провітрюється, а може зарядний блок або база розташовані на м’якій поверхні, температура зарядного пристрою неминуче буде вищою за звичайну, адже такі умови ускладнюють відведення тепла.

З обережністю використовуйте пауербанки: низькоякісні зовнішні акумулятори можуть видавати потужність, яка не підходить вашому пристрою, а це може призвести до пошкодження смартфона.

Чи небезпечний гарячий блок для смартфона

На це питання не можна відповісти однозначно, все залежить від ступеня нагрівання. Якщо температура піднімається незначно – хвилюватися нема про що. Якщо нагрівання блоку або зарядної бази стає некомфортним – це може призвести не тільки до деградації акумулятора, а й закінчитися коротким замиканням або пожежею. У такому разі краще замінити зарядний пристрій або, якщо ви впевнені в безпеці та сумісності своїх ґаджетів, хоча б організувати відповідні умови для підзарядки пристрою.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.