Чому смартфон швидко розряджається взимку: дієві поради

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зима — складна пора року, чию суворість на собі відчувають не лише люди, а й пристрої, якими вони користуються. Зокрема смартфони. Рекомендована температура експлуатації наших кишенькових пристроїв знаходиться в діапазоні від 0°С до 35°С, і в зимовий час потрапити в цей проміжок неможливо. Тому виникає ціла низка проблем: то акумулятор швидко розряджається на морозі , то телефон відключається сам по собі. Розберемося, чому низькі температури мають такий згубний вплив, і як з ним боротися.

Чому телефон швидко розряджається на морозі

Причина швидкого розрядження смартфона на холоді полягає в особливостях роботи акумулятора. Як правило, сучасні моделі використовують літій-іонні та літій-полімерні АКБ, у яких багато переваг та один істотний недолік – залежність від температури. З її падінням знижується прохідність іонів літію крізь електроліт. Задля підтримки потрібної для роботи смартфона напруги доводиться задіяти більший ресурс акумулятора, через що він швидше розряджається.

Існує пряма залежність від температури електроліту та зниження енергоефективності АКБ у порівнянні з кімнатними показниками. Якщо вона опускається до 0 ° С, смартфон розряджається приблизно на 10% швидше, а при падінні температури до -15 ° – вже на 50-60%. У разі сильної зими такі показники залежності виглядають страшно. Але важливо зауважити, що йдеться про температуру електроліту, а не повітря. Зі зрозумілих причин ці величини не ідентичні.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Інша небезпека низьких температур для акумулятора – скорочення терміну служби. Це відбувається щоразу, коли температура електроліту виходить за межі рекомендованого діапазону від 0°С до 35°С. Також акумулятор смартфона боїться різких перепадів, що обов’язково потрібно враховувати у процесі експлуатації.

Як користуватися смартфоном взимку

Чи можемо ми якось вплинути на ситуацію, коли телефон розряджається на морозі ? Так. Для збереження терміну служби АКБ та звичних показників автономності потрібно зробити все можливе, щоб наш мобільний пристрій знаходився в оптимальних температурних умовах. І на це впливатиме матеріал корпусу смартфона .

Скло і переважно метал відрізняються високою теплопровідністю. Щоб знизити її, необхідно помістити смартфон у чохол . Тоді його корпус повільніше остуджуватиметься, а ще у нього з’явиться свого роду «шубка», яка утримує тепло, що виробляється пристроєм під час роботи.

Якщо ви звикли носити смартфон у сумці чи рюкзаку, при довгому перебуванні на вулиці в зимовий період варто змінити свої патерни поведінки. Краще тримати пристрій ближче до тіла, від якого виходить таке потрібне тепло. Підійде кишеня штанів, але ще краще – внутрішня кишеня зимового пуховика.

По суті, ці поради стосуються зберігання та перенесення смартфона на холоді . А як бути з його експлуатацією? Рекомендується скоротити час використання пристрою, звертаючись до нього лише за крайньої необхідності протягом 10-хвилинних сесій і не більше. Також у жодному разі не намагайтеся заряджати телефон на морозі .

Чому телефон на морозі вимикається

Якщо з швидкою розрядкою ще можна хоч якось миритися, то ситуація, коли телефон вимикається на морозі , для багатьох стає критичною. Відбувається все це з причини, описаної вище: низька температура електроліту уповільнює іони літію, і в якийсь момент АКБ вже не в змозі подавати потрібну напругу. Як протистояти подібній напасті? Утеплити смартфон і постаратися рідше користуватися ним.

Говорячи про випадки відключення смартфона на холоді , важливо загострити увагу на різниці літій-іонних та літій-полімерних акумуляторів. Перші є більш чутливими до низьких температур, тому пристрої з такими АКБ швидше розряджаються і ризикують швидко відключитися на морозі. Літій-полімерні аналоги мають ширший діапазон рекомендованих температур (від -10°С до 35°С).

Що робити, якщо телефон вимикається на холоді

Допустимо, ваш смартфон відключився на морозі . Що потрібно робити насамперед? Для початку необхідно зігріти пристрій. Найкраще — повернутися додому і дати йому відлежатися 20 хвилин, але за бажання будь-що включити телефон на вулиці можна потримати його ту саму кількість часу ближче до тіла, якщо раніше він знаходився в сумці.

Підключати телефон до заряджання потрібно лише тоді, коли температура його корпусу повернеться до кімнатних значень. В іншому випадку ви ризикуєте занапастити акумулятор, істотно скоротивши термін його служби.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.