Чи потрібно відключати Bluetooth на телефоні, якщо не користуєшся ним

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Bluetooth – вкрай зручна штука. Зараз він використовується майже скрізь, і в кожного просунутого користувача є бездротові навушники, магнітола з можливістю відтворення музики в машині або бездротова колонка, на яку він відправляє звук. Але багато хто з вас, найімовірніше, чув, що тримати Bluetooth завжди увімкненим – не найкраща ідея. Але чи правда це?

Чи варто вимикати Bluetooth на телефоні

Особисто я завжди тримаю Bluetooth увімкненим, оскільки у мене в постійному користуванні багато гаджетів, залежних від цього протоколу. Наприклад, навушники і колонка. Я користуюся ними по кілька разів на день і не хочу змінювати звички. Це тягне за собою деякі ризики, але чи так все страшно? Після прочитання обов’язково напишіть у коментарях, чи змінили ви свій підхід до цієї функції.

Bluetooth – це протокол зв’язку між двома пристроями, який дає змогу обмінюватися інформацією на відстані до 10-15 метрів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Наприклад, по блютуз можна сполучати смартфони і навушники, бездротові мишки і комп’ютери, планшети і камери, а також багато інших пристроїв. Цей протокол не створює між ними електричний потік. Тобто вони є один для одного джерелом живлення, а просто обмінюються інформацією про роботу, виступаючи як передавач і приймач даних.

Саме можливість передачі інформації несе ті самі ризики, яких ми боїмося. Ще 2022 року багато галасу наробила історія про те, що вчені виявили новий спосіб атаки хакерів на телефон. Нібито будь-який пристрій, оснащений блютуз, міг піддатися злому і вилученню збережених у його пам’яті даних.

Чим небезпечний постійно увімкнений Bluetooth

Уразливість з’являється через те, що Bluetooth періодично ненадовго запускає режим виявлення. У цей момент телефон стає видимим для пристроїв, що знаходяться навколо нього. Якщо поставити таке завдання, то в цей момент до нього можуть підключитися зловмисники. Тут одразу варто зазначити, що йдеться в основному про Android-смартфони, оскільки вони мають більш відкриту операційну систему. Щоправда, останнім часом вони прокачали рівень безпеки, тому найбільший ризик є для старих пристроїв, які давно не оновлювалися.

Назвати загрозу дуже серйозною досить складно, адже наявність уразливості не означає, що вас обов’язково зламають в автобусі, але сперечатися з самою можливістю такого результату безглуздо. Повністю захиститися від цієї, нехай і малоймовірної загрози можна, тільки відключивши Bluetooth або хоча б режим виявлення. Цю пораду так само дав рік тому Войтех Бочек, розробник антивіруса Avast.

На щастя, технологія Bluetooth дає змогу сумісним пристроям автоматично знаходити один одного на відстані до 10 метрів. Для цього вони надсилають у навколишній простір сигнал, який може бути виявлений іншими гаджетами, що перебувають у зоні його досяжності.

Тобто опинитися в зоні атаки можна тільки в тому разі, якщо зловмисник перебуває в радіусі 10 метрів від вас. Імовірність такого результату досить мала. Але навіть якщо злом і не станеться, у опонента завжди залишається можливість відправити безліч запитів на підключення, які тимчасово зроблять телефон непридатним для використання.

Думаєте, це все? А ось і ні, адже через Bluetooth можна збирати дані про людей. Деякий час тому видання The New York Times проводило дослідження, згідно з яким великі торгові мережі в США можуть використовувати Bluetooth для того, щоб відстежувати покупців, поки ті перебувають у магазині. Робиться це для розуміння поведінкової моделі та підвищення якості обслуговування. І нехай дані, найімовірніше, були знеособлені, така ймовірність все одно трохи лякає.

Чи можна тримати Блютуз увімкненим

Після таких новин стає зрозуміло, чому багато профільних відомств і компаній, які опікуються мережевою безпекою, кажуть користувачам, що краще вимикати Bluetooth, якщо ти ним не користуєшся.

Особливо важливо це під час перебування в громадському місці, де навколо вас протягом тривалого часу перебувають одні й ті самі люди, наприклад, у транспорті. Також зловмисники можуть нашкодити вам в офісі або вдома. Утім, навряд чи у ваших сусідів несподівано з’явиться така ідея. Тому боятися варто, тільки якщо комусь цілеспрямовано потрібен саме ваш телефон. Але останні версії прошивок зведуть їхні зусилля до мінімуму.

Чи розряджає акумулятор увімкнений блютуз

Вище вже було сказано, що Bluetooth постійно відправляє в навколишній простір сигнали для того, щоб швидко з’єднуватися з іншими пристроями. Наприклад, ви вмикаєте навушники, і вони відразу знаходять ваш телефон. Сам він теж постійно намагається знайти знайомі пристрої. Тому справедливо стверджувати, що справді акумулятор швидше сідає, якщо на телефоні ввімкнено Bluetooth.

Але враховуючи, що основні споживачі енергії – це екран і стільниковий модуль, переживати через невелике зниження автономності не варто. Якщо ви протягом довгого часу скролите стрічки соціальних мереж або граєте на смартфоні, ту витрату, яку дає ввімкнений Bluetooth, ви просто не помітите.

Навіть склавши воєдино ризики і підвищену витрату акумулятора, я все одно не буду відключати Bluetooth. Мені зручно щоразу діставати навушники, і щоб вони відразу працювали. Я люблю сідати в машину і відразу слухати улюблену музику. А ще я ношу розумний годинник і не планую від нього відмовлятися. Так, увімкнений Bluetooth має свої мінуси, але якщо плюсів для вас більше, то не думайте про це – просто користуйтеся зручною технологією.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.