Приховані проблеми сучасних ноутбуків, які потрібно врахувати під час вибору

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 4 хв.

Розглянемо докладніше деякі мінуси, властиві більшості сучасних ноутбуків.

Реклама

Відсутність можливості модернізації

Перший мінус, що випливає із прагнення до компактності – практично повна відсутність можливостей для модернізації та апгрейду ноутбука . Раніше можна було порівняно просто замінити жорсткий диск більш ємний, збільшити обсяг оперативної пам’яті . Зараз такі опції присутні тільки в дуже небагатьох моделях преміум-класу і частково.

Справа в тому, що для тонкості і полегшення ваги виробники відмовляються від класичної модульної конструкції на користь цільної. Це коли всі компоненти – процесор, ОЗП, а іноді навіть накопичувач – припаюються до материнської плати або навіть інтегруються до неї. Корпус робиться цілісним, без можливості легкого зняття кришки.

У результаті модернізувати чи полагодити такий ноутбук своїми руками практично неможливо. Так, можна замінити лише модуль ОЗП або жорсткий диск (якщо вони не припаяні). Але процесор, відеокарта, материнська плата – все це тепер нероздільне. А значить, через 2-3 роки такий ноутбук перетвориться на застарілу конструкцію, що не піддається поліпшенню. Доведеться міняти цілком, що неекономічно.

Клавіатура

Ще один компроміс у гонитві за компактністю та легкістю – якість клавіатури. У топових ноутбуках використовуються міцні, надійні клавіші з ходом та віддачею як на повноцінній механічній клавіатурі. Але у бюджетних моделях встановлюються дешеві клавіатури.

У таких клавіатур дуже малий хід клавіш, слабка віддача, часто трапляється великий люфт. Через економію місця страждає розмір і розташування клавіш – маленький shift, вертикальні стрілки замість інвертованих T-подібних і т.д. У результаті друкувати на такій клавіатурі незручно швидко втомлюються пальці.

Ще гірше, що такі клавіатури ненадійні та недовговічні. Часто вже через 1-2 роки активного використання починаються проблеми – відмова окремих клавіш, “залипання”, хаотичні натискання тощо. Ремонт зазвичай неможливий через цільну конструкцію. Доводиться змінювати всю клавіатуру, що може коштувати половину бюджетного ноутбука.

Найкраще спочатку брати ноутбук з якісною, перевіреною клавіатурою. Варто звернути увагу на відомі технології типу Chiclet keyboard, Island Style і т.д. Хоча гарантій немає – навіть у ноутбуках за $1500 можуть стояти дешеві низькоякісні клавіатури.

Дуже мало портів

Ще 5-10 років тому ноутбуки оснащувалися великою кількістю різноманітних портів і роз’ємів. Можна було підключити принтер, зовнішній монітор, мишу, флешку, ігровий джойстик – і все це одночасно, без перехідників. Сьогодні ситуація кардинально змінилася. Справа в тому, що виробники для моди і трендів на мініатюризацію намагаються зробити ноутбук максимально компактним і тонким. Отже, місця для повноцінних портів просто не залишається.

У результаті в сучасному ноутбуці середнього цінового діапазону ви зазвичай отримуєте всього 2 класичні порти USB, роз’єм для зарядки, HDMI і хіба що слот для карт пам’яті. І в більшості бюджетних моделей ніяких VGA, RJ-45, COM або ще чогось – лише найбагатший набір. Щоб підключити зовнішній дискдротову мишу, стару РК-панель з VGA – доведеться купити хаб або док-станцію. А деякі пристрої взагалі не вдасться підключити через несумісність роз’ємів.

Особливо сумна ситуація із USB. Два порти – це катастрофічно мало. Один відразу займає флешка або зовнішній диск, другий йде на мишу. А якщо ще потрібен принтер чи сканер? Доводиться купувати розгалужувач USB, щоб отримати потрібну кількість гнізд. А це додаткові витрати та місце у сумці.

Занадто кволий корпус

Ще одна “жертва” погоні за компактністю та легкістю – якість і міцність корпусу. Щоб зробити ноутбук тоншим і полегшити його вагу, виробники змушені заощаджувати на матеріалах. У результаті навіть цілком дорогий ноутбук за 800-1000 доларів часто має корпус із тонкого, кволого пластику. Такий корпус дуже вразливий – досить випадкового удару чи падіння, щоб по ньому пішли тріщини або залишилися вм’ятини.

Особливо страждає область навколо шарнірів кришки, яка зазнає найбільших навантажень при відкриванні та закриванні ноутбука. Нерідко можна побачити лептоп з відколотими або відламаними кутами в районі шарнірів – і це після 1-2 років використання. Звичайно, можна акуратно поводитися з технікою та оберігати її від ударів. Але випадковості все одно можливі, та й уникнути перенесення ноутбука просто неможливо.

Топові моделі уникають цієї проблеми за рахунок застосування міцних сплавів чи полімерів – магнію, алюмінію, вуглепластику. Однак для бюджетних та середньо-бюджетних ноутбуків хисткий пластиковий корпус – майже норма. Тому варто або змиритися і бути дуже обережним, або одразу брати “преміум”.

Windows 11 на борту

Практично всі сучасні ноутбуки за замовчуванням поставляються з попередньо встановленою Windows 11 Home. З одного боку, це найпопулярніша версія ОС, що підтримує всі тренди та технології. З іншого боку, багато користувачів вважають за краще залишатися на перевіреній роками Windows 10 Pro.

Справа в тому, що ОС Windows 11 поки неідеальна – в ній достатньо багів, проблем із драйверами, несумісностей зі старим софтом. Крім того, вона трохи “важча” і вимогливіша до ресурсів, ніж Windows 10. Це може позначатися на продуктивності, особливо на не найновіших і найпотужніших ноутбуках.

Тому багато користувачів воліють відкотитися назад на “десятку”. Але тут виникає проблема ліцензії – адже легальна Windows 10 була лише на момент покупки ноутбука. Доводиться на хитрощі, встановлюючи неоригінальну версію ОС. Або використовувати Windows 11, мирячись з її недоліками. У будь-якому випадку уникнути цієї проблеми можна тільки якщо спочатку вибирати ноутбук без ОСабо з Windows 10 Home. Але таких пропозицій на ринку майже немає.

У результаті наявність новітньої Windows 11 – це скоріше мінус, ніж плюс для багатьох користувачів. Особливо недосвідчених, яким складно розібратися з питаннями ліцензій та встановленням ОС.

Таким чином, купуючи сучасний ноутбук, варто чітко розуміти компроміси, на які йдуть виробники. Легкість, тонкість і компактність досягаються ціною хисткості корпусу, мізерного набору портів, неможливості апгрейду та ремонту, використання дешевих комплектуючих. По можливості краще спочатку вибирати міцніші моделі з металу, хоча це і призведе до збільшення габаритів. Або акуратно поводитися з бюджетними ноутбуками і бути готовим до їхньої недовговічності.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ