Чому смартфон довго заряджається: розглядаємо 8 найпопулярніших причин

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ви помітили, що смартфон став повільніше заряджатися. Чому так відбувається, адже гаджет може бути ще й не старий, а ємність акумулятора тане на очах. Смартфон заряджається всю ніч, а рівень дістався лише до середини. Розглядаємо 8 типових проблем внаслідок яких виникають проблеми з повільним заряджанням акумулятора смартфона.

1. Моральне застарівання смартфона.

Можливо я можу помилятися, але раніше робили смартфони більш якісно і вони могли пропрацювати на рідному акумуляторі значно довше. Найімовірніше, це пов’язано з будовою ґаджета, адже телефони були кнопкові та значно менше споживали електроенергії, а отже, і заряджати їх потрібно було рідше. Приміром, свій перший телефон Nokia 1100 я заряджав кілька разів на тиждень за активного використання, а сучасний гаджет доводиться щодня і буває навіть не раз.

Під час постійного використання смартфона відбувається деградація акумулятора і пристрою загалом від перегріву, ударів і переохолодження. У цьому випадку допоможе тільки оновлення гаджета на більш сучасний з ємним акумулятором і підтримкою швидкої зарядки. Так, сучасні гаджети вже не зможуть прожити довге щасливе життя довжиною в 5 і більше років і, найімовірніше, з ним доведеться розпрощатися вже на 2-3 рік використання.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

2. Проблемні дроти і зарядні пристрої

Найкраще заряджати свої гаджети саме фірмовими зарядними пристроями, що поставляються разом зі смартфоном. Але можливо з часом кабель або ЗП зламається і його доведеться замінити аналогічним. І тоді ви помітите хороше просідання за швидкістю заряду, бо не всі кабелі мають хорошу струмопровідність, яку вимагають швидкі протоколи. Змінний зарядний пристрій може не підтримувати швидкі протоколи або видавати струм менше заявленого, що теж серйозно позначиться на часі заряду. Краще, звісно, користуватися тільки перевіреними брендами, і якщо ви помітили зниження швидкості заряду, нагрівання дроту і ЗП, то його слід замінити.

3. Слабке джерело живлення

Під час під’єднання до будь-якого підходящого джерела живлення, ваш гаджет заряджатиметься, але чи вистачить йому на це потужності. Сучасні гаджети з підтримкою швидких протоколів просто не здатні на заряд від старих USB роз’ємів комп’ютерів і ноутбуків, а час заряду буде дуже великим. Знову грає роль, що багато джерел живлення просто не здатні видавати високий струм і підтримувати його тривалий час для живлення гаджетів з підтримкою швидких протоколів зарядки. Тому в даному випадку допоможе тільки використання фірмових зарядних пристроїв, якісних проводів або інших джерел енергії, здатних видавати необхідні потужності.

4. Несправний роз’єм живлення

Навіть за умови дбайливої експлуатації в порт зарядки може потрапити бруд, пісок і волога, що стане загрозою для пошкодження контактів. Вони окислюються, з’являються мікротріщини, активно стираються під час частого підключення і стають причиною поганого контакту. Все це сприяє збільшенню часу заряду або зовсім зникненню його під час сильного зносу. Напевно, ви стикалися з проблемою, коли заряд йде тільки в одному певному положенні під’єднаного конектора і за незначної його зміни одразу пропадає. Це виникає при випадковому надломі роз’єму.

Відновити цей роз’єм можна, але варто враховувати, що доведеться здавати в сертифікований сервісний центр, інакше ви можете втратити гарантію. А заміна роз’єму живлення, найімовірніше, не гарантійний випадок, тому буде не безкоштовно. Добре якщо причина буде прихована в поганому штекері дроту і його легко можна буде замінити на інший.

5. Пошкоджений акумулятор

Фізичний знос акумулятора або його пошкодження може спричинятися до тривалої зарядки та швидкого розряду. Крім того, можна помітити, що смартфон збільшуватиметься в розмірах і це пов’язано з хімічними процесами, що відбуваються в пошкодженому акумуляторі. І це лише одна з непрямих ознак найближчої заміни акумулятора або смартфона загалом.

Крім того, пошкоджений акумулятор можна визначити за значним нагріванням під час заряду і розряду. При цьому після 100% заряду акумулятора смартфон може пропрацювати незначний час і вимкнутися, це і значить, що настав час міняти акумулятор. Як я вже і згадував, заміна акумулятора може бути не дешевою, а на деякі моделі і зовсім не знайти заміну.

6. Варіанти використання смартфона

Час замислитися, як ви використовуєте свій смартфон протягом усього дня. Найімовірніше, це активний серфінг в інтернеті, ігри, прослуховування музики та перегляд фільмів. Всі ці сценарії значно навантажують процесор, а той не шкодує акумулятор і поїдає заряд. Як підсумок, швидкий розряд, перегрів внутрішніх елементів з подальшою деградацією. Для виходу з цієї ситуації варто переглянути сценарії використання гаджета. Давайте більше часу смартфону на відпочинок, не перевантажуйте його енергоємними завданнями і під час заряду намагайтеся переводити смартфон у режим польоту. Таким чином ви знизите навантаження від фонових додатків і збільшите швидкість заряду, знизите нагрівання елементів і акумулятора.

7. Фонові додатки

Мало хто контролює кількість встановлених застосунків на смартфоні і тим більше контроль за фоновим виконанням завдань. А насправді багато додатків не вимикаються у фоновому режимі й активно споживають енергію акумулятора. І це проявляється ще й під час заряду, збільшенням часу. Сучасні операційні системи здатні обчислити таких “паразитів” і запропонувати користувачеві позбутися нахлібника, що працює у фоні. А ось якщо у вас смартфон давно не оновлювався, то для цих цілей доведеться встановити спеціальне програмне забезпечення і вручну контролювати додатки, які пожирають енергію.

Найкраще, час від часу самостійно контролювати встановлені додатки і видаляти ті, які не потрібні або не використовуються. Система сама не дасть видалити важливі додатки і убезпечить себе від недосвідченості користувача.

8. Оновлення програмного забезпечення та системи

Кожен поважаючий себе виробник програмного забезпечення постійно підтримує своє ПЗ в актуальному стані. Вносить зміни в програмний код, оптимізує та зменшує споживання енергії акумулятора. Постійне оновлення системи та інших програмних продуктів дає змогу знизити витрату енергії АКБ мобільного пристрою. Але не завжди, часом потрібен відкат на попередню версію або зовсім видалення програми, щоб позбутися великого зносу акумулятора. Трапляється це вкрай рідко, оскільки більшість виробників тестують своє програмне забезпечення, перш ніж розіслати користувачам.

Дійсно, загадувати скільки зараз проживе сучасний гаджет досить складно. Здебільшого вже до кінця гарантії ви будете відчувати брак рівня заряду акумулятора, і все це буде пов’язано з розвитком технологій і частим використанням смартфона. Заміна акумулятора може вийти за вартістю в половину нового, і це не означає, що смартфон так само довго працюватиме і триматиме заряд протягом кількох днів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.