Чому програмісти та сисадміни люблять Linux замість Windows

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Історично склалося так, що більшість програмістів і системних адміністраторів не люблять працювати під Windows, а віддають перевагу якійсь збірці Linux на роль десктопної операційної системи. Просунуті айтішники так взагалі не вважають Windows за ОС, якщо, звичайно, їхня діяльність безпосередньо не пов’язана з “вікнами”. У цій статті ми розберемо, чому програмісти і системні адміністратори люблять Linux для свого робочого місця.

Причина №1 – працювати в тому ж середовищі, де працюватимуть програми

У зв’язку з бурхливим розвитком інтернету більшість програм якраз пишеться під Linux. Причина тут проста – більшість серверів працюють під Linux через особливості операційної системи. Рідко хто на серверах використовує Windows – навіть серверна версія “вікон” не буде такою гнучкою, як Linux, а також витрачатиме на порядок більше ресурсів.

Про системних адміністраторів теж саме – величезну інфраструктуру потрібно підтримувати, якщо робота пов’язана з Linux, то навіщо взагалі Windows? Таким фахівцем операційка від Microsoft може знадобитися тільки для розваг, наприклад, ігор.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Причина №2 – Висока надійність системи

Хоч і сучасні Windows 10 і 11 докорінно відрізняються від своїх попередниць, але хороша збірка Linux буде надійнішою, ніж Windows. Причина тут криється як у “легкості” ОС з логотипом пінгвіна, так і у відкритому вихідному коді. Що відбувається всередині Windows часом не знають навіть самі розробники ОС (і це не жарт, там кожен департамент відповідає тільки за свій код з метою секретності та закритості ядра). У Linux же все прозоро – якщо є помилка, то не потрібні “танці з бубном”, достатньо скористатися документацією, щоб зрозуміти причину й усунути збій.

Також Linux споживає значно менше ресурсів, а це значить, що у користувача буде великий запас потужності для роботи. Нещодавно на практиці був випадок, коли потрібно було перетиснути близько 100 000 зображень. Комп’ютер потужний, останнє покоління процесора, оперативної пам’яті 16 гігабайт. Дослідним шляхом було з’ясовано, що весь процес під Linux пройде в 3 рази швидше, ніж під Windows.

Причина №3 – Гнучкість

Операційну систему на базі Linux можна кастомізувати буквально як завгодно, а Windows має обмеження щодо зміни зовнішнього вигляду і юзабіліті. Причина криється в тому, що Windows – комерційний продукт і жодна компанія не буде давати можливість змінити свою працю до невпізнання. А в Linux можна практично все, на що вистачає фантазії, і те, що допоможе для зручнішої роботи. Додамо сюди відкритий вихідний код – творити можна реально все, на що вистачить знань.

Причина №4 – Майже все безкоштовно

За ліцензію Windows потрібно платити, за пакет офісних програм потрібно платити, за відеоредактор потрібно теж платити. У той час як під Linux переважна більшість софту не вимагає грошей. Притому якість такого програмного забезпечення за рахунок відкритого вихідного коду на висоті.

А програми як легко встановлювати? Не потрібно йти в Google, вводити потрібну програму, достатньо встановити який-небудь репозиторій і за пару команд встановлювати будь-яку програму. Підготовка робочого місця з нуля під Linux займає набагато менше часу, ніж під Windows.

Причина №5 – Велика кількість дистрибутивів

Скільки ви знаєте версій останніх Windows? Думаю, пальців на двох руках буде більше, ніж версій Windows. А ось під Linux створено понад 500 найрізноманітніших дистрибутивів. Чи зможете ви повноцінно користуватися комп’ютером з одноядерним процесором і 1 гігабайтом оперативної пам’яті з Windows 10? Навряд чи.

А ось під таку систему можна спокійно підібрати легкий дистрибутив Linux і оживити старий комп’ютер. Навіть якщо його потужності не вистачить, щоб повноцінно користуватися браузером (а веб-сторінки в нас важкі), все одно його можна перетворити на якийсь сервер для службових завдань.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.