Як збільшити швидкість інтернету через Wi-Fi-роутер

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Навіть найспокійнішу людину може вивести з себе повільний інтернет. Існує кілька шляхів, як поліпшити Wi-Fi в будинку або на дачі, причому деякі з них безкоштовні. Як збільшити швидкість інтернету через Wi-Fi?

Чому по Wi-Fi швидкість може ставати нижчою і як збільшити швидкість інтернету через Wi-Fi-роутер

Сторінки, які довго завантажуються, випробовують ваше терпіння. Повільний Wi-Fi-адаптер злить під час виконання трудомісткої роботи. Ось кілька найпоширеніших причин, чому ваш Wi-Fi-роутер працює так повільно, і способів, як прискорити бездротовий інтернет.

1. Ви користуєтеся неправильним діапазоном

Бездротові мережі використовують два основні частотні діапазони: 2,4 ГГц (гігагерц) і 5 ГГц. Ці діапазони частот впливають на те, як далеко і як швидко дані можуть передаватися бездротовим режимом. Діапазон 2,4 ГГц забезпечує повільнішу швидкість на великій відстані, а діапазон 5 ГГц – вищу швидкість на меншій відстані.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Діапазон 5 ГГц забезпечує високу швидкість бездротового адаптера. Якщо мережа буде перевантажена багатьма пристроями, то бездротова мережа сповільниться. Тому цей діапазон краще підійде для важливих пристроїв.

Якщо в будинку є дводіапазонний роутер, то використовуйте обидва діапазони частот. Цей пристрій дає змогу мати дві мережі бездротових з’єднань для різного діапазону частот. Ви можете налаштувати ці мережі так, щоб кожна з них мала своє ім’я і пароль.

Щоб дізнатися, чи є у вас дводіапазонний маршрутизатор, необхідно зайти на сторінку налаштувань. Потім переконайтеся, що обидва діапазони ввімкнено. Звідси ви також зможете дізнатися ім’я і пароль для мереж 2,4 і 5 ГГц.

2. Ви використовуєте неправильний канал

Кожен сигнал Wi-Fi складається з “каналів”. Вони використовуються для надсилання та приймання домашніх бездротових даних. У діапазону 2,4 ГГц існує три канали, що не перетинаються, у 5 ГГц – 24.

У разі використання одного і того ж каналу вами і сусідами створюється пробка. Тому вибирайте менш завантажену смугу в додаткових налаштуваннях.

3. Багато дій із високим навантаженням домашньої мережі

Як у налаштуваннях роутера збільшити швидкість інтернету? Пропускна здатність – той обсяг інформації, який максимально може бути переданий протягом певного часу. Це означає, що якщо хтось у мережі дивиться фільм, завантажує файли, розмовляє по відео, це може впливати на швидкість роботи вашого інтернету.

Відкрийте налаштування комп’ютера або диспетчер завдань, щоб з’ясувати, яка дія найбільше впливає на роботу мережі. Після його відкриття клацніть “Мережа” і виберіть “Завершити завдання”, якщо знайдете “винуватця”.

4. Застарілий маршрутизатор

Щоб виправити повільне Wi-Fi-з’єднання, замініть старий маршрутизатор або версію прошивки, оновіть драйвери. Нові модеми швидші, ніж старі. Це пов’язано з тим, що старі маршрутизатори не підтримують нові стандарти.

5. Роутер не на тому місці

Як збільшити швидкість інтернету Wi-Fi? Якщо всі ці дії не допомагають, то перемістіть домашній маршрутизатор. Оскільки сигнал поширюється кімнатою зовнішнім радіусом, то поліпшити покриття можна, розмістивши пристрій у центрі кімнати. Цей метод допоможе прискорити мобільний інтернет і домогтися максимальної продуктивності у потужних маршрутизаторів.

Як перевірити швидкість домашнього Wi-Fi за 3 простих кроки

  1. Запустіть веб-браузер. Для отримання максимального ефекту у вас має бути активна лише одна сторінка браузера. Крім того, слід закрити всі інші програми на вашому пристрої та вимкнути всі інші пристрої, що працюють через Wi-Fi. До їх числа відносять будь-які смарт-телевізори, телефони, планшети, ігрові приставки та пристрої “розумного будинку”.
  2. Потім зайдіть на сайт, який дасть змогу перевірити показники швидкості передачі даних у мережі. На цьому сайті доступний безкоштовний тест швидкості на комп’ютері, iPhone або пристроях Android.
  3. Після цього натисніть клавішу Go і чекайте результатів тесту на швидкість Wi-Fi. У результаті тесту ви побачите швидкість скачування і завантаження вашого інтернет-з’єднання, а також пінг і джиттер.
  4. На завершення знову повторіть тест. Щоб переконатися в точності результатів тестування швидкості, проведіть тест у кількох місцях квартири в різний час доби. Значення швидкості Wi-Fi можуть виявитися вищими або нижчими залежно від перешкод від інших сусідніх мереж, завантаженості мережі вашого інтернет-провайдера тощо.

Корисні поради та лайфхаки, як налаштувати роутер на максимальну швидкість інтернету

1. Централізуйте і підніміть маршрутизатор
Місцезнаходження мережевого роутера у квартирі відіграє суттєву роль. Якщо він стоїть у віддаленому куточку житла, є всі шанси, що з іншого боку будинку буде спостерігатися слабкий (або взагалі відсутній) сигнал.

2. Як збільшити швидкість бездротового інтернету?
Оптимальне місце розташування пристрою – поруч із центральною частиною будівлі, у вільному просторі, подалі від іншої техніки, з хорошим оглядом. Якщо поруч із роутером багато стін, дверних прорізів та інших перешкод, то вищі шанси, що щось завадить сигналу.

Крім того, бажано встановити пристрій на висоті. Роутер зазвичай спрямовує сигнал вниз, тож якщо він стоїть на землі або на столі, ви не отримаєте достатнього рівня охоплення.

3. Перестановка антен
Роутери оснащуються одним із двох типів антен – внутрішньою або зовнішньою. Як прискорити інтернет на роутері? Якщо у вашому пристрої встановлено відразу дві зовнішні антени, постарайтеся їх розташувати перпендикулярно одна до одної.

Отримання даних між роутером і приладом буде оптимальним, якщо приймач і передавач знаходяться в одній площині. На деяких пристроях стоять вертикальні антени, а на інших – горизонтальні. Якщо дві антени розташовані перпендикулярно, забезпечується максимальний прийом бездротового сигналу.

Якщо у вашому пристрої є тільки одна антена, доведеться діяти методом проб і помилок. Спробуйте розмістити антену (або весь маршрутизатор) у вертикальній і горизонтальній площині, щоб зрозуміти, чи працює одна з них краще за іншу.

4. Конфігурація захисту бездротової мережі
Комусь це здасться зрозумілим, але безліч мереж залишаються відкритими і незахищеними. Це не тільки становить небезпеку для абонентів мережі, але також призводить до різкого зниження швидкості, оскільки користувачі користуються відкритими мережами і перевищують пропускну здатність, транслюючи широкосмугове відео або завантажуючи великі файли.

Зайдіть на адміністративну сторінку роутера, відкривши IP-адресу пристрою в інтернет-браузері та скориставшись стандартними обліковими даними для входу в систему. Це залежить від марки, проте їх, як правило, легко знайти, найчастіше на дні корпусу маршрутизатора або в інструкції користувача. Як метод шифрування обирайте WPA2 і підберіть секретну фразу, яка буде легко запам’ятовуватися.

Давайте цей пароль тільки тим користувачам, яким ви довіряєте перебувати у вашій мережі.

5. Користуйтеся програмою для побудови теплових схем
Якщо вам невідомо, чи створюють сусідні мережі перешкоди вашій, чи яке покриття вам необхідне, завантажте програмне забезпечення, за допомогою якого ви дізнаєтеся все про бездротові сигнали у вашому домі (або про те, що з ними робити).

Це ПЗ дасть вам можливість побачити, на що схожа теплова карта бездротової мережі вашого будинку, і точно визначити, яке покриття отримує кожна кімната. Озброївшись цією інформацією, ви зможете змінити положення маршрутизатора, антен або мережевих адаптерів для усунення особливо проблемних зон.

6. Перейдіть на частоту 5 ГГц
Чи можна збільшити швидкість інтернету через роутер? Можливо, ви не замислювалися про проблему, що стосується частоти, з якою працює ваш маршрутизатор. Той, хто просто вийняв його з коробки, встановив і більше не повертався, ймовірно, не помітив поля, що випадає, де можна вибрати між 2,4 і 5 ГГц.

Якщо у вашому будинку багато електронної техніки, спектр 2,4 ГГц може стати тісним. Для зниження шуму і перешкод переведіть маршрутизатор на 5 ГГц у панелі адміністратора. Якщо є вибір між 2,4 ГГц і 5 ГГц, виберіть цей варіант.

7. Оновіть свій маршрутизатор
Якщо ви платите за швидкий домашній інтернет і відчуваєте, що не отримуєте того, за що платите, можливо, вузьким місцем є обладнання на вашому боці.

Якщо з часу купівлі маршрутизатора (або модему, роутера) вже минуло щонайменше п’ять років, то, можливо, настав час налаштувати роутер. Бездротове з’єднання і технології інтернету значною мірою змінилися. В останнє десятиліття багато роутерів, яким 5 і більше років, перестали відповідати новим вимогам, таким як швидкість інтернету понад 100 Мбіт/с.

Найпростіше визначити, чи є ваш маршрутизатор несправним, дізнавшись номер моделі і зіставивши його характеристики з тими, що є в інтернет-пакеті вашого провайдера.

8. Зробіть зі старенького роутера ретранслятор Wi-Fi
Як прискорити інтернет через Wi-Fi? Мережеві адаптери є найзручнішим варіантом для збільшення площі бездротового покриття. Проте вони не підходять для окремих ланцюгів.

Якщо необхідно продовжити мережу, а адаптери мережі не підходять, то наступним оптимальним варіантом буде використання колишнього маршрутизатора і переведення його в режим бездротового моста. Це досить складно і зазвичай передбачає встановлення спеціальної прошивки на маршрутизатор. До того ж швидкість мережі буде значно знижена. Однак ет

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.