Статті

Названо 7 способів захисту вашого телефону від шахраїв

Share
Час читання: 3 хв.

Люди похилого віку насилу освоюють нові технології. Багато хто вже навчився користуватися “розумним” телефоном і навіть комп’ютером, але більш складні операції на кшталт забезпечення належного захисту апарату від злому і крадіжки даних їм не під силу без сторонньої допомоги. Про те, як літні люди можуть захистити свої апарати від хакерів, а себе – від шахраїв.

Найбільш благодатний період для зловмисників – свята, коли торгові мережі роблять знижки на свої товари. У телефонних повідомленнях і в інтернеті тут же “вискакують” реклами з посиланнями на сайти, де можна “придбати потрібну річ за копійки”. Іноді це реклама без підступу, а іноді – лазівка до ваших особистих даних.

Пароль

Він має бути складним. Ніяких 111111 або 123456. Придумайте щось оригінальне, тільки ваше, про що не зможе здогадатися досвідчений зловмисник, який знає всі улюблені і прості коди ледачих людей.

Сучасні смартфони пропонують також розблокування за допомогою відбитка пальця. Зробити це легко, треба тільки допомогти людині на етапі налаштувань.

Оновлення операційної системи

Не ігноруйте повідомлення про необхідність оновлення, бо з операційною системою оновлюється і система захисту від шкідливих програм.

Не менш важливо робити оновлення, що надходять від додатків. Особливо від Facebook, WhatsApp і тому подібних. Налаштуйте вашим батькам автоматичне оновлення, щоб не потрібно було робити це вручну. І не слухайте уявних спеціалістів, які розповідають вам казки про те, що оновлення сповільнюють роботу апарата. Це не так.

Двоступеневе підтвердження

Така ускладнена система захисту встановлюється для застосунків, куди завантажені ваші секретні дані. Наприклад, додатки лікарняних кас або банків. Двоступеневе підтвердження означає, що після звичайного введення пароля вам буде запропоновано ще один етап підтвердження, що в додаток заходите ви, а не хтось інший. А саме: ви отримаєте СМС із кодом доступу, який необхідно ввести для авторизації в застосунку. Це клопіткий, але необхідний шар захисту для особливо важливих додатків.

Спамові дзвінки та повідомлення

Маються на увазі пропозиції пожертвувати гроші на благодійність, придбати щось зі знижкою та інше. Сьогодні можна блокувати такі дзвінки за допомогою фільтрів – іноді вони вже вбудовані в програмне забезпечення, іноді їх потрібно завантажувати зі сторони. І, звісно, важливо попередити літніх людей, що навіть якщо їм телефонують під дуже переконливим слушним приводом “захисту”, не слід нікому диктувати номер своєї кредитної картки. Хоч би як вас спокушали та залякували.

Попередження від банку або кредитної компанії

Налаштувати свої банківські додатки так, щоб ви отримували повідомлення про будь-яку незвичайну дію на вашому рахунку. Іноді для цього потрібно один раз сходити в банк або поговорити телефоном із представником кредитної компанії, а іноді достатньо визначити в налаштуваннях банківського застосунку.

Телефон доступу, відновлення та зберігання даних на екстрений випадок
У кожному телефонному апараті існує можливість збереження даних телефону і можливість екстреного доступу до вмісту телефону, якщо ви забули пароль до телефону або втратили апарат. Як код для розблокування телефону і відновлення даних можна вибрати номер телефону ваш або близької вам людини, а як код доступу до електронної пошти – мейл ваш або близької вам людини.

Управління паролями

Для створення складних паролів існують сайти та аплікації, що генерують такі паролі. Але для цього ви повинні будете самі зайти, вибрати і налаштувати їх.

Заповіт

У кожному телефоні, соціальній мережі та електронній пошті існує можливість зберегти інформацію та доступ до неї для спадкоємців у разі смерті користувача. У Apple ця інформація знаходиться тут , у Google – тут , у Facebook – тут .

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: поради
  • Останні записи

    Nintendo Switch 2 вийде навесні 2025 року з магнітними джойконами і новим дизайном стіків

    У недавньому випуску іспанського подкасту Vandal Radio було розкрито нові подробиці про майбутню консоль Nintendo…

    28.09.2024

    Смарт-телевізори Samsung та LG роблять приховані скріншоти

    Популярні моделі смарт-телевізорів Samsung та LG таємно роблять скріншоти екрану, навіть коли користувач використовує їх…

    28.09.2024

    OpenAI планує збільшити вартість підписки на ChatGPT до $44

    OpenAI готується залучити $7 мільярдів у новому раунді фінансування, що може підвищити її оцінку до…

    28.09.2024

    Годинник Xiaomi Watch 2 випустили в новому кольорі

    На міжнародному ринку з'явилася нова версія розумного годинника Xiaomi Watch 2 у стильному кольорі Titan…

    28.09.2024

    VIVO випередила Samsung і Google у випуску Android 15 для флагманів

    Чудова новина для власників флагманських смартфонів VIVO – компанія першою серед великих брендів надала стабільні…

    28.09.2024

    Apple відмовляється від інвестицій в OpenAI

    Apple відмовилася від планів інвестувати в OpenAI, одного з провідних гравців у сфері штучного інтелекту,…

    28.09.2024