У яких ситуаціях антивірус не допоможе уникнути загрози комп’ютеру або смартфону

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Хоч і сучасні операційні системи мають досить надійний захист, це зовсім не означає, що комп’ютери перестали бути вразливими. Багато користувачів використовують антивірус – причини є різні, від відсутності досвіду або ж за наявності важливих даних на пристрої.

Але не завжди антивірусне програмне забезпечення допомагає уникнути неприємностей. У цій статті ми поговоримо про ситуації, коли антивірус не зможе вам допомогти. Підпишіться на мій блог, поставте лайк і поїхали розбиратися в питанні.

У яких ситуаціях антивірус не допоможе уникнути загрози комп’ютеру або смартфону

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нові віруси

Антивірус може розпізнати вірус лише в тому разі, якщо в базі є ознака вірусу – відповідна сигнатура. Якщо ознак немає, то таке ПЗ не вважатиме вірус вірусом і пропустить його. Хоч і бази антивірусів постійно оновлюються, але хакери все одно працюють швидше, адже після появи нового шкідливого ПЗ розробникам потрібен час, щоб проаналізувати загрозу і додати ознаки в базу даних.

Більшість комп’ютерних вірусів мають однакові ознаки, але буває таке, що з’являється, наприклад, новий мережевий черв’як, який встигне наробити дуже багато справ, допоки його не буде блоковано.

Рідко використовувані програми

Крім ознак (сигнатур) антивіруси також здатні розуміти, що робить те чи інше програмне забезпечення на комп’ютері. Адже багато програм під час установлення потребують підвищених прав, і антивірус має розуміти, чи можна давати дозвіл на інсталяцію, чи ні.

Але бувають такі програми, які дуже рідко використовуються і захисне ПЗ не може знати точно, чи є загрози в такому софті. Інший раз за допомогою таких програм і відбувається зараження комп’ютера. Особливо, якщо в інструкції буде написано про те, що необхідно відключити антивірус та інші захисні засоби операційної системи.

Фішинг

Хоч і сучасне антивірусне ПЗ може захищати від фішингу, але 100% результат дати не зможе. Нагадаю: фішинг – це коли шляхом соціальної інженерії у жертви виманюють логін, пароль, дані банківської картки та іншу інформацію. Наприклад, ви отримали посилання на оплату, але сайт схожий на справжній тільки зовні. Якщо це посилання є в базі захисного ПЗ, то, найімовірніше, вам буде показано повідомлення про те, що на такому сайті краще нічого не оплачувати і не вводити дані.

Але якщо посилання в базі немає, то жодного попередження не буде. Мине час, і антивіруси використовуватимуть технології ШІ, які захищатимуть від фішингу і крадіжки інформації методом соціальної інженерії. Поки що, робота такого ПЗ примітивна і ґрунтується на наявності ознаки в базі даних.

Безкоштовна версія антивіруса

У будь-якого антивіруса є пробна (безкоштовна) версія. Як правило, функціонал такої програми сильно урізаний. Не варто також забувати, що після закінчення пробного періоду такий софт перестає працювати в реальному часі і не буде оновлюватися. Також є і повністю безкоштовні антивіруси – статистика показує, що вони не можуть бути надійними, оскільки оновлюються виключно альтруїстами або мають сильно урізаний функціонал.

Поспішаю також вам нагадати: антивірус не гарантує на 100% захист від вірусів і вразливостей, відмова від відповідальності обов’язково присутня в ліцензійній угоді. Навіть найдорожчий софт не здатний дати гарантію, що вашу систему не буде зламано або ж не станеться витік даних.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.