Чотири міфи про зарядку смартфона, яким не можна вірити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У порадах, що стосуються зардядки смартфона, дуже часто фігурує слово “не можна”. Не можна це, не можна те. Насправді, суворі обмеження – це великою мірою міфи, які давно застаріли або ніколи не були правдою.

Міф 1

Зарядка до 100 відсотків швидко вбиває батарею. Нібито в цьому випадку відбувається перезаряд, і вона псується. Це неправда – стовідсотковий заряд вбиває батарею вкрай повільно.

Смартфон не дарма називають розумним телефоном. Сучасні моделі припиняють живити батарею, коли заряд досягає 100 відсотків.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Коли рівень заряду знизиться до 99 відсотків, смартфон може знову почати заряджати акумулятор – і такого дійсно допускати не варто (особливо багаторазово, коли смартфон залишається на зарядці протягом ночі, і так багато днів поспіль). Але якщо ви раз на місяць випадково зарядите батарею повністю, нічого з нею не станеться.

Експерти радять тримати заряд акумулятора на рівні 45-85 відсотків, але час від часу нехтувати цим правилом допустимо. А сучасні моделі смартфонів можуть самі зупиняти підзарядку, коли рівень заряду досягає 80 відсотків.

Міф 2

Не можна користуватися смартфоном під час заряджання. Кажуть, він може перегрітися і навіть загорітися. Насправді, нічого страшного зі смартфоном за такого сценарію не станеться. Дійсно, батарея буде одночасно і заряджатися, і розряджатися, але це відбувається, навіть якщо апарат просто лежить на столі (він використовує Wi-Fi, оновлює додатки, обмінюється даними тощо).

Проте активне використання смартфона під час заряду дійсно підвищує так звані паразитні навантаження, які змушують деякі елементи батареї працювати безперервно, спричиняючи їхнє підвищене зношування. Уникнути такої ситуації дуже просто – не робіть так щодня, і все.

Міф 3

Заряджати смартфон можна будь-яким кабелем. На превеликий жаль, це не так. Використання неякісного кабелю може призвести до виходу з ладу контролера, який запобігає перезарядці батареї. Результатом може бути або сильне нагрівання (якого слід уникати), або більш швидка деградація елементів батареї. Тим, хто купив дешевий китайський кабель, не варто дивуватися, що через кілька місяців девайс буде розряджатися через кілька годин.

Міф 4

Батарея смартфона в будь-якому разі проживе кілька років. Насправді, термін служби визначається числом циклів зарядки. Кожен раз, коли ви заряджаєте батарею до 100 відсотків – це вважається за один цикл.

Але якщо ваш смартфон заряджений до 80 відсотків, ви розрядили його до 30 відсотків, а наступного дня знову зарядили до 80 і знову розрядили до 30 – це теж один цикл заряду. Про це пише PC Mag. У випадку з iPhone термін служби акумулятора становить 400-500 циклів, і за правильного підходу його можна розтягнути на набагато більший термін, ніж два роки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.