Фахівець розповів, на що звернути увагу під час вибору роутера

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вибір відповідного роутера для будинку або офісу може виявитися непростим завданням. На ринку представлено так багато варіантів, що може бути складно визначитися, який з них найкраще відповідатиме вашим потребам. Експерт iTechua розповів про популярні помилки, враховуючи які, ви зможете вибрати потрібний роутер, і дав кілька порад щодо його налаштування.

Перше, на що варто звернути увагу, – ціна. Зазвичай у найбюджетнішому роутері всього три роз’єми, і розрахований він буквально на одну людину, зазначає фахівець:

– Один із роз’ємів буде зайнятий кабелем від провайдера, залишаться два – для підключення ПК, ноутбука або смартфона. Дорожчі моделі потужніші і розраховані на одночасну роботу більшої кількості пристроїв, для великої родини.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Приділіть увагу безпечному підключенню. Навіть досить потужний роутер буде насилу тягнути ваш єдиний ноутбук, якщо сусіди вгадають пароль і підключаться до вашої мережі, пояснює експерт:

– Щоб захистити домашню мережу, створюйте складний пароль. Ну а якщо ви регулярно приймаєте гостей або, наприклад, експериментуєте з гаджетами, а пароль доводиться вводити часто, використовуйте функцію гостьової мережі. На багатьох роутерах можна налаштувати відразу два Wi-Fi. Основний домашній зі складним паролем об’єднає всі ваші дротові та бездротові пристрої для спільного доступу.

У сучасних роутерах є модуль NFC. Щоб підключитися до Wi-Fi, досить розблокувати телефон і доторкнутися ним до куточка маршрутизатора. Щоб захистити WI-FI, вибирайте нові моделі роутерів, де використовується сучасний протокол безпеки WPA3. Його складніше зламати.

Одна з популярних помилок – вибирати роутер за максимальною швидкістю Wi-Fi. Вона часто вказується сумарною і у всіх можливих діапазонах. Насправді, самі пристрої підключаються тільки за одним стандартом, підкреслює фахівець:

– WI-FI четвертого покоління на частоті 2.4 ГГц – найвідоміший і найпопулярніший стандарт, який починає втрачати актуальність. Можна б від нього відмовитися, але роботи-пилососи, принтери та різні розумні лампочки й розетки використовують саме його. Wi-Fi п’ятого покоління використовує інші частоти, на них швидкість вища, а ось дальність гірша. Для багатоквартирних будинків це цікавий варіант, оскільки ефір чистіший. Шостий 2.4 ГГц використовує відразу два діапазони частот, щоб і швидкість ще більше підвищити, і дальність зберегти. І хоча цей стандарт зустрічається поки що не у всіх пристроях, а вже анонсували сьоме покоління. Так що роутер можна брати з найбільш свіжим поколінням.

Якщо раніше у роутерів була всього одна антена, то сьогодні частіше зустрічаються моделі з двома, чотирма, бувають навіть “їжачки” для реалізації багатопотокової передачі даних. Напрямок антени впливає на поширення і швидкість Wi-Fi, пояснює експерт:

– Сам роутер може стояти на боці, лежати, висіти, а ось антени мають дивитися саме вгору або вниз, так сигнал поширюється рівномірно. Він буде найгіршим на продовженні основи і кінця антени. Тобто бажання направити антени одна на одну – це найгірший варіант з усіх можливих.

Звичайно ж роутер потрібно налаштовувати. Зазвичай для цього потрібно під’єднатися до нього по Wi-Fi або кабелях і відкрити адресу панелі адміністратора. Саме тут господар роутера, тобто адміністратор, може змінювати будь-які параметри для надійності, зазначає фахівець:

– Налаштувати загалом потрібно тільки Wi-Fi мережі та підключення до провайдера. Останнім часом стає популярним налаштування через мобільний додаток. Така можливість зустрічається в роутерах дедалі частіше. Це зручно, якщо при цьому є і хмарний доступ. Так ви зможете налаштовувати домашній роутер через застосунок звідки завгодно, зокрема поділитися даними для підключення гостьової мережі панелі керування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.