eSIM проти SIM, пояснення: Що таке eSIM і в чому різниця

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чи краще eSIM, ніж фізична SIM-карта? Багато телефонів постачаються з обома варіантами, то який із них краще використовувати?

Якщо ви придивляєтеся до нового iPhone 14 або сподіваєтеся придбати Galaxy S23, ви можете виявити, що у них є функція, про яку ви мало що знаєте: eSIM.

eSIM – це зменшена, вбудована версія традиційної SIM-картки. Вона стає дедалі поширенішою у смартфонах, де її часто встановлюють поряд зі звичайною фізичною SIM-картою. Як же працює eSIM і чи варто її мати? Давайте подивимося.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що таке eSIM?

eSIM – це вбудована SIM-карта. Це заміна або альтернатива фізичній SIM-картці, яка підключає телефон до мобільної мережі, але eSIM набагато менша.

Найбільша відмінність eSIM від фізичної SIM-картки полягає в тому, що, на відміну від традиційної SIM-картки, eSIM закріплена на материнській платі телефону (або іншого пристрою). Її не потрібно вставляти і не можна витягти. Однак це не означає, що ви не зможете змінити номер або оператора зв’язку, оскільки інформація на eSIM може бути перезаписана.

Насправді, перемикання або налаштування можуть бути навіть простішими. Вам не доведеться чекати доставки нової SIM-карти додому або возитися з інструментом для виймання SIM-карти; все це можна зробити миттєво, просто зателефонувавши.

Карти eSIM використовують ті самі технології та працюють у тих самих мережах GSM, що й звичайні SIM-картки.

Чи можу я використовувати eSIM?

Щоб використовувати eSIM, вам необхідно підключитися до оператора, який її пропонує, і мати сумісний телефон. Більшість великих операторів у США підтримують eSIM, включно з AT&T і T-Mobile, а також EE у Великій Британії та ще понад 120 операторів по всьому світу.

Наразі карти eSIM використовуються для забезпечення можливості використання двох SIM-карт у смартфонах, включно з iPhone 12 і пізнішими моделями, Pixel 6 і 7, флагманськими лінійками Samsung Galaxy, як-от S22 і пізнішими моделями, а також невеликими пристроями, як-от Apple Watch.

В даний час більшість цих телефонів підтримують технологію dual-SIM. У них є фізичний слот для SIM-карти, і ви також можете використовувати eSIM. Згодом усі телефони та планшети, ймовірно, перейдуть на використання виключно eSIM. У США iPhone 14 уже перейшов на цю технологію (хоча в решті світу – ні).

Його набагато менший розмір означає, що він також може стати поширеною функцією в пристроях Інтернету речей, хоча не за горами поява ще новішої та набагато компактнішої технології під назвою iSIM.

Як встановити eSIM-карту

Більшість телефонів підключаються до мережі, вставляючи SIM-карту в лоток. Але якщо в ньому не використовуються карти, як під’єднати телефон з eSIM-картою?

Це залежить від того, який у вас пристрій і чи купили ви його з планом стільникового зв’язку або додали свій план окремо. Купивши тарифний план окремо, ви отримаєте картку активації eSIM, що містить QR-код, який потрібно відсканувати на телефоні.

  • iOS: Go to Settings > Cellular (or Mobile Data) > Додайте план стільникового зв’язку, потім відскануйте код, коли з’явиться запит.
  • Android: You can set up your eSIM at Settings > Network & internet > Додати Дотримуйтесь інструкцій на екрані та виберіть Використовувати 2 номери, коли з’явиться запит. Це, звісно, може відрізнятися залежно від версії Android і телефону, яким ви володієте.

Якщо ви купите Pixel у Google Fi, дані eSIM будуть автоматично прив’язані до вашого облікового запису.

Ваші Apple Watch поставлятимуться з попередньо налаштованою eSIM, коли ви купите їх разом із тарифним планом, або ви можете додати дані через додаток Apple Watch, якщо у вас його немає. Для Samsung Galaxy Watch необхідно виконати налаштування через мобільний застосунок на телефоні.

Пристрої з двома SIM-картами повинні підтримувати DSDS (Dual SIM, Dual Standby) для забезпечення повної функціональності. Це доступно в iOS 13 і пізніших версіях, а також в Android 10 і вище. DSDS дає змогу обом SIM-картам одночасно підключатися до мережі. Під час налаштування необхідно вибрати, яка лінія буде використовуватися за замовчуванням.

Які переваги eSIM?

Чи краще eSIM, ніж фізична SIM-карта? Головна перевага eSIM полягає в тому, що вона крихітна. Нано SIM-картки вже можуть здатися доволі маленькими, але за площі поверхні 108,24 мм² (0,17 кв. дюйма) вони більш ніж утричі більші за eSIM, площа якої становить лише 30 мм² (0,05 кв. дюйма).

І це ще до того, як ми врахуємо додаткові розміри лотка SIM і кардридера всередині пристрою. При використанні вбудованої технології вони більше не потрібні.

Це не тільки дає змогу звільнити місце для інших компонентів або, можливо, більш ємного акумулятора, а й дає виробникам можливість змінити внутрішнє компонування своїх пристроїв. eSIM не потрібно розташовувати поруч із краєм телефону, і це може зробити водонепроникні пристрої ще простішими.

Є переваги і для нас, користувачів. Немає ніяких клопітких карт, з якими потрібно працювати, і немає необхідності шукати скріпку, якщо вам раптом знадобиться витягти лоток SIM.

І, як ми вже бачили, eSIM дозволяють пристроям легко підтримувати дві SIM-карти. Це ідеально підходить, якщо ви хочете зберегти окремі особисті та робочі номери або якщо ви подорожуєте за кордоном. Телефони з двома SIM-картами значно спрощують під’єднання до місцевої мережі та дають змогу уникнути дорогої плати за роумінг, яку ви маєте платити за звичайним тарифним планом.

Які недоліки eSIM?

Головний недолік eSIM полягає в тому, що вона менш зручна під час зміни телефону. Ви не можете просто вийняти SIM-карту з одного пристрою і вставити її в інший.

Це також ускладнює перевірку проблем із пристроєм. Наразі, коли у вас проблеми з підключенням або сигналом, можна просто вставити SIM-картку в інший телефон, щоб перевірити, у чому проблема – в мережі або в пристрої. З eSIM цього зробити не можна.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.