Чи можна тримати ноутбук постійно увімкненим

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Будь-яка людина, що використовує ноутбук, ставила собі питання: “Відключати ноутбук від мережі чи достатньо просто закрити кришку?”. Суперечки, як чинити правильніше, точаться, напевно, відтоді, як персональні ноутбуки стали широко доступними. Прихильники різних варіантів досі не можуть домовитися, чимось нагадуючи партії загострених і тупоголкових з повісті Свіфта.

Давайте розберемося, який варіант завдає меншої шкоди пристрою.

Що станеться, якщо залишити ноутбук увімкненим у мережу?

Замість того, щоб продовжувати поглинати енергію під час повного заряджання, акумулятор у ноутбуці вимикається, енергія, що надходить від блоку живлення, використовується для роботи пристрою, і не проходить через батарею.
Звичайно, ви помічали, що під час заряджання ноутбука виділяється надлишкове тепло? Це нормально, але якщо температура стає занадто високою або довго залишається підвищеною, це може призвести до виходу батареї з ладу.
Акумулятори в ноутбуках різні, але в середньому можна розраховувати, що вони витримають близько 500 повних циклів заряджання.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Постійно тримати акумулятор на максимальному рівні заряду так само шкідливо, як і розряджати до нуля.

В ідеальному світі акумулятори були б завжди заряджені на 50-60%.
Прискореному виробленню ресурсу батареї сприяють високі температури. Якщо ви змогли вийняти джерело живлення з пристрою, зберігайте його в прохолодному місці, попередньо зарядивши до 50%.

Ми вже говорили, що сильно нагрівати акумулятор шкідливо.

Якщо ви збираєтеся використовувати ноутбук для інтенсивних ігор, коли він надовго підключений до мережі, можна спочатку вийняти акумулятор і розраховувати виключно на блок живлення.

Це хороший спосіб зберегти ресурс акумулятора, але, на жаль, не на всіх моделях ноутбуків можна легко зняти акумулятор. Щасливим власникам ноутбуків зі знімною батареєю пощастило.

Чи можна залишати ноутбук підключеним до мережі?

Найімовірніше, відповідь розчарує. Однозначної відповіді на це запитання немає.
Провідні виробники ноутбуків дотримуються різних думок з цього питання. Dell каже, що залишати ноутбук постійно підключеним до мережі не проблема. Apple припускає, що не рекомендується залишати ноутбук постійно підключеним до мережі з акумулятором.

Asus вважає за необхідне розряджати батарею до 50% приблизно кожні два тижні, а це означає, що необхідно іноді відключати ноутбук від мережі.

Але всі згодні з тим, що акумулятор, постійно підключений до мережі, швидше втрачає ємність. Це відбувається не відразу, але десь через рік активного використання падіння працездатності батареї буде помітно “неозброєним оком”.

Отже, як же правильніше вчинити? Як часто буває, істина десь поруч, а точніше десь посередині.

Працюючи вдома або в офісі, періодично вимикайте ноутбук від мережі та використовуйте живлення від батареї. Не забувайте стежити за рівнем заряду, не допускайте повної розрядки акумулятора.

Щоб операційна система могла точніше оцінити реальний заряд акумулятора, що залишився, раз на місяць розрядіть акумулятор майже повністю, а потім зарядіть його.
Звісно, калібрування батареї не вплине на тривалість її роботи, але позбавить від неприємних сюрпризів, коли ноутбук вимикається в найневідповідніший момент.

Висновок

Однозначної відповіді на запитання “чи можна я залишати ноутбук підключеним до мережі?” немає.

Літій-іонний або літій-полімерний акумулятор неможливо перезарядити і пошкодити в процесі заряджання.

Батарея ноутбука з часом втрачає ємність, що б ви не робили. Найбільше ресурс акумулятора знижує зайве тепло. Уникайте перегріву батареї, якщо є можливість, зніміть акумулятор і зберігайте його в прохолодному місці.

Періодичне розряджання і повне заряджання акумулятора може допомогти в його калібруванні, операційна система точніше оцінюватиме рівень заряду батареї.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.