Чи потрібно вимикати смартфон на ніч

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Знаю кількох людей, які відключають смартфон на ніч. Мотивують це, як мінімум, трьома причинами:

  • Щоб пристрій “не опромінював”;
  • Щоб зберегти акумулятор;
  • Щоб ніхто не подзвонив і не розбудив.

Розберемо кожну причину більш детально. Почнемо відразу з того, що будь-який пристрій випромінює електромагнітні хвилі. Смартфон, який перебуває в режимі очікування, якщо й надсилає якісь дані (залежно від налаштувань), то обсяг їх дуже малий.

І навряд чи таке випромінювання буде нести якусь шкоду – сучасна енергоощадна лампа у вашому нічнику випромінює на порядок більше електромагнітних хвиль, ніж смартфон у режимі очікування. Ну а якщо говорити про те, що ми живемо у світі високих частот і ви живете не в тайзі, то думати про якесь опромінення просто не має сенсу.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Щодо збереження акумулятора – тут частка правди є. За 8-10 годин смартфон у режимі очікування може втратити кілька відсотків заряду за рахунок роботи операційної системи, радіомодуля і фонових додатків. А як ми знаємо, що менше циклів “заряд-розряд”, то вищий експлуатаційний термін будь-якого сучасного акумулятора.

З іншого боку, процес вимкнення і ввімкнення досить ресурсоємний для смартфона, тому така економія, найімовірніше, буде “економією на сірниках”. Заради цього точно не варто вимикати пристрій на ніч! Тим більше, гаджети морально застарівають набагато швидше, ніж фізично.

Перейдемо до найкумеднішого пункту – “щоб ніхто не подзвонив і не розбудив”. Так, деякі користувачі не розуміють, як вимкнути звуки в смартфоні. Хоча в будь-якому сучасному девайсі є беззвучний режим.

Можна налаштувати так, що пристрій автоматично відключатиме всі сигнали в період з 22 до 7 ранку. До речі, у перших мобільних телефонів просто не було кнопки вимкнення звуку, тому люди вимикали телефон фізично. Багато хто досі звик так робити.

То можна взагалі не вимикати смартфон?

Так, можна і не вимикати. До того ж, у будь-якому смартфоні є “Авіарежим” або “Режим польоту”, в якому відключаються всі модулі зв’язку: телефон, мобільний інтернет, Wi-Fi, Bluetooth, NFC. Якраз зручно використовувати режим польоту, якщо потрібно зберегти заряд батареї, коли під рукою немає зарядного пристрою. Адже якщо вимикати і вмикати гаджет, то він розряджатиметься набагато швидше, ніж перемикати в авіарежим і назад для отримання нових повідомлень.

Який висновок?

У вимкненні смартфона на ніч немає жодної практичної користі. Можна перевести девайс в авіарежим або налаштувати будь-який сценарій на повідомлення і звуки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.