Статті

Які дозволи не варто давати додатку на смартфоні

Share

Після того, як ви встановили і запустили застосунок на смартфоні, він може зажадати у вас різні дозволи на доступ до того чи іншого функціоналу гаджета. Багато розробників хочуть, щоб їхній продукт отримував максимально велику кількість дозволів.

Це потрібно для того, щоб збирати різну інформацію як для поліпшення програм, так і для передачі рекламним агрегаторам. На жаль, ця світова практика вже увійшла в якусь норму – власники IT бізнесу хочуть вичавити прибуток по максимуму.

Багато користувачів навіть не замислюються про це і дають свіжовстановленому додатку всі необхідні розширення. Але для того, щоб прийняти правильне рішення, потрібно увімкнути логіку. Пройдемося найважливішими дозволами, щоб зрозуміти, чи можна їх давати чи ні.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Мікрофон

Подумайте, а чи потрібен вашій програмі мікрофон? Ви збираєтеся по ній розмовляти або, може, вона має функцію голосового помічника? Якщо ні, то не варто давати такий дозвіл.

Доступ до SMS

Дуже часто під час запуску програма запросить підтвердження по SMS. А для зручності ще й попросить дозвіл на доступ до повідомлень, щоб автоматично підставити код. Його ви можете самостійно ввести вручну, тому, якщо застосунок не пов’язаний з прийомом і надсиланням повідомлень, то не варто давати доступ до SMS. Якщо ви це зробите для якоїсь сумнівної програми, то вона може використати функцію у своїх цілях: відправити платне повідомлення або отримати доступ до вашого банківського рахунку.

Контакти

Для чого звичайній грі доступ до ваших контактів? Гра за цими контактами може знайти людей, які є у вашому довіднику, і грають у цю гру. Подумайте, а воно вам потрібно? Тут ситуація така сама – якщо те, що ви встановлюєте, не пов’язане з телефонами і контактами, то давати таку ачівку не варто.

Дзвінки

Як правило, такий дозвіл потрібен різним автовідповідачам і визначникам номера: без нього вони не зможуть нормально працювати. Якщо функціонал вашого застосунку не пов’язаний із дзвінками, то не варто дозволяти такий доступ.

Камера

Переважно три цілі: дзвінки, фото-відео і сканування кодів. Ну і, звичайно, якщо ви збираєтеся ловити покемонів, то без камери не обійтися. В інших же випадках вона не потрібна.

Календар

У принципі, небезпечного тут нічого немає, якщо ви не користуєтеся планувальником і не вписуєте в календар майбутні події. В іншому випадку, інформація може піти до третіх осіб, тільки ось навіщо їм це потрібно – інше питання.

Сховище

Мабуть, найскладніший функціонал для аналізу. Практично будь-який софт просить туди доступ. Якщо ви дасте такий дозвіл сумнівній програмі, то вона може отримати ваші фото, відео та документи і використовувати файли для своїх цілей.

Варто знати, що якщо програма не отримує потрібних розширень, то вона може некоректно працювати або ж мати обмежений функціонал. Спробуйте прибрати ті чи інші доступи і подивитися, як працюватиме потрібний вам софт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Xiaomi 15 потрапить на глобальний ринок, але є нюанс

    Хоча до запуску серії Xiaomi 15 залишилося ще півроку, інформація про ці пристрої вже з'явилася…

    19.05.2024

    Експерти назвали речі, які не можна тримати поряд зі смартфоном

    Є кілька речей, які в жодному разі не можна тримати поряд із мобільником. І все…

    19.05.2024

    Новий iPhone 16 отримає ​​два нових кольори

    Аналітик Apple Мінг-Чі Куо сьогодні розповів про свої очікування щодо колірних рішень лінійки iPhone 16.…

    19.05.2024

    Чому варто купити iPhone 13 у 2024 році

    У світі технологій щороку приносить нові пристрої та інновації, проте не всі користувачі прагнуть придбати…

    19.05.2024

    Новий iPhone SE представлять у 2025 році

    Журналіст The Information Уейн Ма розкрив терміни випуску нового бюджетного iPhone. За словами інсайдера, Apple…

    19.05.2024

    Небезпечний вірус заражає Windows XP і Windows 2000 відразу після увімкнення

    Недавній експеримент продемонстрував, наскільки вразлива стара класична операційна система Windows при підключенні до Інтернету. Буквально…

    19.05.2024