Чому Apple так довго не змінювала тип роз’єму на USB-C

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нові iPhone заряджатимуться через USB-C – загальноприйнятий роз’єм, який використовують майже всі виробники пристроїв. Розбираємося, чому Apple так довго опиралася змінам

А в чому тренд?

Після багатьох років продажу різних кабелів компанія Apple остаточно перейшла на тип роз’єму USB-C для всіх своїх продуктів. Це сталося через те, що Європейська комісія в жовтні 2022 року зажадала від усіх виробників телефонів і ноутбуків перейти на роз’єм USB-C – раніше він був узгоджений як єдиний стандарт.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Apple могла б проігнорувати цю вимогу і припинити продажі в ЄС або випускати версії з USB-C тільки для європейського ринку. Але компанія вирішила підкоритися і слідувати правилам ЄС при виробництві пристроїв і для інших регіонів.

Два роз’єми Apple

Колишній тип зарядки Lightning Apple представила 2012 року для iPhone 5. Він став наступником широкого 30-контактного роз’єму, який корпорація вперше використовувала для перших iPod і iPhone. Головним нововведенням конектора Lightning були реверсивні сторони – користувачеві не доводилося думати про орієнтацію роз’єму, на відміну, наприклад, від звичайного USB-порту.

Роз’єм USB-C з’явився через два роки після Lightning, проте він не використовувався в iPhone до вересня 2023 року. У ньому не було нічого особливо нового, крім запозиченої реверсивності сторін. USB-C – це частина більшої технічної специфікації під назвою USB-4. Вона перевершує Lightning за всіма можливими технічними параметрами – від швидкості зарядки пристроїв до швидкості передачі даних. Головна відмінність полягає в тому, що USB-C сумісний з безліччю інших пристроїв HP, Intel, Microsoft та інших.

Чому Apple так довго опиралася

Виникає питання: чому Apple так довго трималася за Lightning, якщо USB-C перевершує його в усьому? Економіст із Ланкастерського університету Рено Фуко пропонує кілька пояснень. Одне з них полягає в тому, що споживачі під час купівлі телефону не враховують вартість зарядних пристроїв. Відповідно, Apple повинна була зберегти їх під своєю юрисдикцією і запобігти продажу кабелів від конкурентів за вигіднішими цінами.

Альтернативне пояснення полягає в тому, що деякі споживачі просто більше цінують Lightning-з’єднання. Деякі шанувальники Apple стверджують, що Lightning може бути більш зносостійким, ніж інші кабелі. Крім того, він корисний з погляду PR, оскільки може слугувати сигналом статусу власника та ексклюзивності пристроїв.

Статус і престиж товарів Apple

На ринку смартфонів настав етап, коли люди, які зацікавлені в повсякденному використанні гаджета, замінюють свої пристрої набагато рідше. Причина в тому, що технології розвиваються не так швидко, як раніше: iPhone 15 набагато більше схожий на iPhone 14, ніж iPhone Х – на iPhone 8. Паралельно попит на телефони високого класу продовжує зростати. На думку Фуко, це пов’язано з тим, що дорогі смартфони – спосіб позначити соціальний статус.

Цей фактор сприяв процвітанню Apple, оскільки компанія завжди пропонувала продукти, що помітно відрізняються від дешевшої альтернативи. Ще однією ознакою статусу для користувачів Apple завжди була наявність фірмових аксесуарів.

Відмова від стандартів і ексклюзивність

Apple не завжди прагнула відмовитися від загальноприйнятих роз’ємів. Компанія, зокрема, допомогла USB стати світовим стандартом, запропонувавши його в першому поколінні комп’ютерів iMac. Однак на той час Apple була аутсайдером на ринку ПК і протистояла технологічному гіганту Microsoft. Багато людей не купували ПК Apple через побоювання, що вони не будуть сумісні з пристроями Microsoft.

Apple навіть розробляла інструменти, які дозволяли користувачам працювати з Windows. Компанія намагалася зробити свої продукти максимально сумісними з продуктами лідера ринку.

Однак зараз сама Apple – лідер на ринку смартфонів, який може виграти від несумісності з іншими стандартами. Однак питання в тому, чи виграють від цього споживачі, зазначає Фуко. “Якщо ексклюзивність – це спосіб блокувати конкурентів, то, ймовірно, не виграють. Якщо ж споживачі цінують ексклюзивність і це стимулює Apple створювати інноваційні продукти, то, можливо, примусова стандартизація – не така вже й гарна ідея”, – підсумував він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.