Яка зарядка потрібна вашому телефону і що означають популярні скорочення

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як і всі технології, смартфони стають кращими з кожним поколінням. Оскільки технологія акумуляторів відстає від стрибків у циклах розробки смартфонів, виробники змушені впроваджувати інновації. Якщо їхні батареї не можуть працювати цілими днями, ми, принаймні, можемо змусити їх заряджатися швидко. І, як мені здається, саме швидка зарядка краща за величезний важкий акумулятор. Це і для дизайну добре, і носити такий смартфон простіше, і проблема розряду вирішується. Але що ми знаємо про швидку зарядку і якою вона буває?

Що таке Power Delivery

USB Power Delivery (USB PD) – це один зі стандартів швидкої зарядки, який отримав широке визнання за останні кілька років. Він створений тими, хто відповідає за підтримку стандарту USB, – форумом розробників USB. USB PD чудовий, а його новітня специфікація розширеного діапазону потужності (EPR) підтримує потужність до 240 Вт для мобільних пристроїв за стандартом USB.

Проте, зарядні пристрої та кабелі EPR поки не доступні на широкому ринку і їх ще тільки належить дочекатися.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чому телефон гріється під час заряджання

Звичайні блоки живлення і крихітні зарядні пристрої вже вдихнули життя в мільйони смартфонів, планшетів, колонок, навушників, ігрових консолей і ноутбуків. Ранні версії USB PD не підтримували ступінчасту зміну напруги, через що зарядні пристрої забезпечували вищі рівні напруги, ніж необхідно пристроям. У підсумку акумулятору пристрою доводилося самому регулювати напругу і струм. У результаті надлишки енергії перетворювалися на тепло.

PPS був представлений як додаткова специфікація до стандарту USB PD 3.0 для вирішення цієї проблеми. Нова система дає змогу пристроям запитувати певну напругу і струм для оптимізації часу заряджання акумулятора. Як бонус, це дає змогу знизити втрати і збільшити термін служби батареї. Не дивно, що це, ймовірно, пояснює, чому такі виробники, як Google і Samsung, впроваджують технологію PPS у свої смартфони та планшети.

Як дізнатися який протокол зарядки у смартфонів

Хоча практично будь-який зарядний пристрій може зарядити ваш телефон, гарантувати швидку зарядку, особливо за допомогою звичайного блоку живлення, складно. Щоб забезпечити швидке та енергоефективне заряджання, перевірте, чи підтримує ваш телефон один із сучасних стандартів живлення, а потім придбайте аксесуар із відповідним протоколом.

Нижче ми розглянемо протоколи швидкого заряджання, які зазвичай використовують виробники смартфонів, і відповідні швидкості заряджання, які ви можете очікувати.

Samsung використовує технології Samsung Super Fast Charging і Samsung Super Fast Charging 2.0, засновані на USB Power Delivery (USB PD) і Programmable Power Supply (PPS). Більшість телефонів Samsung підтримують швидку зарядку потужністю 25 Вт, але деякі флагмани також підтримують зарядку потужністю 45 Вт.

У телефонах Google Pixel використовується USB PD з PPS, а швидкість швидкої зарядки варіюється від 18 до 30 Вт.

В OnePlus використовуються протоколи швидкої зарядки SuperVOOC і WarpCharge, максимальна швидкість яких досягає 125 Вт. Також є підтримка USB PD, але ви, швидше за все, отримаєте потужність від 10 Вт до 30 Вт, залежно від конкретної моделі вашого смартфона.

Не всі Asus можна заряджати однаковими зарядками, якщо хочете домогтися максимальної швидкості. Телефони ROG використовують USB PD 3.0 і Qualcomm QuickCharge 5.0 з максимальною швидкістю 65 Вт. Однак моделі ZenFone використовують QuickCharge 4.0 або USB PD і PPS з максимальною швидкістю 30 Вт.

Для телефонів Sony все просто – їх можна заряджати з максимальною потужність 30 Вт, якщо прикупити зарядний пристрій з підтримкою USB PD.

Що стосується головного конкурента Android-смартфонів – компанію Apple – вона для своїх iPhone також використовує USB PD. При використанні сумісного зарядника максимальна потужність становитиме 20 Вт.

Який зарядний пристрій купити

Ви можете помітити, що багато зарядних пристроїв стверджують, що підтримують різні стандарти швидкого заряджання, але їхні можливості різняться, тому остерігайтеся неправдивої інформації в спеках. Деякі зарядки забезпечують зарядку PPS 45 Вт або більше, а інші – 25 Вт. Не всі підтримують найважливіший протокол Samsung Super Fast Charging 2.0, який необхідний для телефонів бренду. Тому при виборі зарядного пристрою переконайтеся, що він забезпечує необхідну потужність для оптимальної зарядки конкретного смартфона.

Є універсальні варіанти, але всі стандарти охопити вони все одно не здатні. При цьому вони коштують дорого й іноді мають ще й великий розмір, що само по собі є мінусом.

Зручний зарядний пристрій

Для більшої зручності можна купити зарядник зі складною вилкою. Є також моделі з універсальними штекерами, які підходять для мандрівників. Але для використання вдома вони не такі зручні через більший корпус або рухомі елементи, які знижують надійність. І коштують вони дорожче.

Якщо ви зацікавлені в заряджанні декількох пристроїв, варто купити GaN-зарядку з кількома портами. Але тут треба розуміти, що зазначена потужність є максимальною, а не на кожен порт. Тому, якщо до зарядки на 65 Вт під’єднати два телефони, які споживають по 20 Вт, то на інші пристрої залишиться всього 15 Вт. Розрахунок грубий, оскільки є відхилення, але суть ви зрозуміли.

А ще не забувайте купувати хороші кабелі. Вони не менш важливі, ніж зарядник. Усередині знаходиться мідний кабель, який має бути якісним і товстим. Якщо кабель коштує дешевше 100 гривень, до нього мають бути серйозні питання. Він не передаватиме всю потужність, буде сильно грітися і сильно підвищить ризик короткого замикання з усіма наслідками, що випливають. Тому не економте на кабелях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.