Статті

Чим небезпечно використовувати Windows на комп’ютері або ноутбуці

Share
Час читання: 2 хв.

Windows – найпопулярніша операційна система, лідер на ринку ОС для комп’ютерів і ноутбуків. Частка Linux і MacOS порівняно з “вікнами” значно менша. Але у Windows є низка небезпек, про які потрібно знати. Так, суто для загального розвитку. Поговоримо про це більш детально, а ви не забудьте підписатися на мій блог і поставити лайк.

Віруси і небажане ПЗ

Windows схильна до вірусів і небажаного програмного забезпечення через свою популярність і різноманітність додатків, доступних для неї. Віруси та шкідливе ПЗ можуть впроваджуватися через веб-сайти, електронну пошту, файли, що завантажуються, та інші джерела, і потенційно завдавати шкоди вашим даним і системі.

Сучасні Windows 10 або 11 мають хороший захист, але що популярніша система, то більше буде охочих цей захист обійти. У разі, якщо інформація на вашому ПК дуже цінна, краще додатково використовувати хороший платний антивірус.

Уразливості самої Windows

Microsoft регулярно випускає оновлення безпеки для Windows, щоб виправити виявлені вразливості. Однак, якщо не оновлювати систему і додатки регулярно, система може залишатися вразливою до загроз безпеці.

Невстановлені оновлення можуть означати, що ваша система стає легкою мішенню для хакерів. Не завжди буває, що користувач слідкує за оновленнями – усі патчі потрібно встановлювати вчасно. Тут ми отримуємо також зворотний ефект – оновлена Windows споживатиме більше ресурсів комп’ютера, тому багато хто відключає всі апдейти.

Фішинг

Windows може бути вразливою для фішинг-атак, у яких зловмисники під виглядом легітимних організацій намагаються виманити ваші особисті дані, як-от паролі або інформація про банківський рахунок.

Шахраї також можуть використовувати Windows для здійснення різних видів скаму (шахрайство в інтернеті). Важливо не відключати захисні інструменти операційної системи і бажано використовувати стороннє антивірусне ПЗ.

Низька конфіденційність

Windows може збирати і передавати певну інформацію про вас і ваше використання системи третім сторонам. Це може бути проблемою для тих, хто прагне високого рівня конфіденційності та анонімності в інтернеті. Які дані збирає Windows достеменно невідомо – адже всі пакети, які відправляє ОС на свої сервери, надійно зашифровані. Багатьох користувачів відлякує якраз те, що Windows занадто багато знає про свого користувача.

Які альтернативи Windows? Повноцінно, жодних (комп’ютери від Apple не розглядатимемо) – адже річ у тім, що тільки під Windows є все програмне забезпечення для ноутбука або комп’ютера. Але завжди можна “полюбити” одну з численних збірок Linux, головний плюс цієї системи в тому, що в ній всі процеси прозорі і зрозумілі для користувача. Тільки ось, щоб використовувати Linux, потрібно бути просунутим користувачем.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

View Comments

  • Ставте ліцензійний Віндовс, та купуйте орігінальне ПО, а не крякнуте і все буде ОК, не заходьте на порно сайти і не буде фіішенгу.

  • Нікростаття. Лінукс дистрибутиви вже років 15 як адаптовані для чайників.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Windows 11
  • Останні записи

    iPhone 16 Pro Max лідирує у тесті на час роботи батареї

    iPhone 16 Pro Max продемонстрував найкращий час автономної роботи серед популярних смартфонів, згідно з оновленим…

    29.09.2024

    Google представила технологію проектування мікросхем AlphaChip за допомогою ШІ

    Google презентувала нову технологію розробки мікросхем під назвою AlphaChip, що використовує штучний інтелект. AlphaChip реалізує…

    29.09.2024

    Vivo готує смартфон який набрав 3 мільйони балів в AnTuTu

    Очікується, що Vivo X200 Pro буде представлено 14 жовтня. Смартфон отримає новий процесор Dimensity 9400,…

    29.09.2024

    ШІ-чатбот в Instagram і WhatsApp навчився говорити голосами знаменитостей

    На нещодавньому заході Connect Meta презентувала нову функцію для свого ШІ-чатбота на платформах Instagram, WhatsApp…

    29.09.2024

    Флагманський смартфон Huawei Mate 70 показали наживо

    Перед анонсом Huawei Mate XT було зафіксовано кілька випадків, коли цей смартфон потрапляв у поле…

    29.09.2024

    Xiaomi і Redmi відмовилися від камер на 200 Мп

    Цього тижня Xiaomi та її бренд Redmi представили лінійку смартфонів Redmi Note 14, яка глобально…

    29.09.2024