Чим небезпечно використовувати Windows на комп’ютері або ноутбуці

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Windows – найпопулярніша операційна система, лідер на ринку ОС для комп’ютерів і ноутбуків. Частка Linux і MacOS порівняно з “вікнами” значно менша. Але у Windows є низка небезпек, про які потрібно знати. Так, суто для загального розвитку. Поговоримо про це більш детально, а ви не забудьте підписатися на мій блог і поставити лайк.

Реклама

Віруси і небажане ПЗ

Windows схильна до вірусів і небажаного програмного забезпечення через свою популярність і різноманітність додатків, доступних для неї. Віруси та шкідливе ПЗ можуть впроваджуватися через веб-сайти, електронну пошту, файли, що завантажуються, та інші джерела, і потенційно завдавати шкоди вашим даним і системі.

Сучасні Windows 10 або 11 мають хороший захист, але що популярніша система, то більше буде охочих цей захист обійти. У разі, якщо інформація на вашому ПК дуже цінна, краще додатково використовувати хороший платний антивірус.

Уразливості самої Windows

Microsoft регулярно випускає оновлення безпеки для Windows, щоб виправити виявлені вразливості. Однак, якщо не оновлювати систему і додатки регулярно, система може залишатися вразливою до загроз безпеці.

Невстановлені оновлення можуть означати, що ваша система стає легкою мішенню для хакерів. Не завжди буває, що користувач слідкує за оновленнями – усі патчі потрібно встановлювати вчасно. Тут ми отримуємо також зворотний ефект – оновлена Windows споживатиме більше ресурсів комп’ютера, тому багато хто відключає всі апдейти.

Фішинг

Windows може бути вразливою для фішинг-атак, у яких зловмисники під виглядом легітимних організацій намагаються виманити ваші особисті дані, як-от паролі або інформація про банківський рахунок.

Шахраї також можуть використовувати Windows для здійснення різних видів скаму (шахрайство в інтернеті). Важливо не відключати захисні інструменти операційної системи і бажано використовувати стороннє антивірусне ПЗ.

Низька конфіденційність

Windows може збирати і передавати певну інформацію про вас і ваше використання системи третім сторонам. Це може бути проблемою для тих, хто прагне високого рівня конфіденційності та анонімності в інтернеті. Які дані збирає Windows достеменно невідомо – адже всі пакети, які відправляє ОС на свої сервери, надійно зашифровані. Багатьох користувачів відлякує якраз те, що Windows занадто багато знає про свого користувача.

Які альтернативи Windows? Повноцінно, жодних (комп’ютери від Apple не розглядатимемо) – адже річ у тім, що тільки під Windows є все програмне забезпечення для ноутбука або комп’ютера. Але завжди можна “полюбити” одну з численних збірок Linux, головний плюс цієї системи в тому, що в ній всі процеси прозорі і зрозумілі для користувача. Тільки ось, щоб використовувати Linux, потрібно бути просунутим користувачем.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ