Який Wi-Fi-роутер вибрати: рейтинг найкращих пристроїв 2023 року

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Щоб інтернет-з’єднання було стабільним, швидким та безпечним, потрібен хороший вайфай-роутер. При виборі маршрутизатора необхідно врахувати кілька критеріїв. Крім того, IT-технології стрімко розвиваються, і моделі роутерів, які ще вчора вважалися кращими, сьогодні вже неактуальні. Розберемося, як вибрати пристрій, який відповідає запитам навіть найвибагливішого користувача.

Сучасні та застарілі стандарти Wi-Fi

Почнемо з того, що стандарт, протокол та версія — це взаємозамінні поняття. Тепер перейдемо до того, як вони пов’язані з Wi-Fi-роутерами. У характеристиках кожного пристрою виробники зазначають, які стандарти він підтримує. Все просто і логічно: чим актуальніша версія, тим вища швидкість передачі даних. Крім того, «свіжіші» протоколи збільшують зону дії мережі, покращують стабільність інтернет-з’єднання, розширюють можливості оптимізації.

Подивимося, які стандарти Wi-Fi підтримують представлені на ринку роутери:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  1. Wi-Fi 4 (802.11n). Цей протокол вважається застарілим. Максимальна швидкість з’єднання, яку забезпечує стандарт Wi-Fi 4, сягає 600 Мбіт/с. Бюджетні моделі роутерів підтримують лише цю версію.
  2. Wi-Fi 5 (802.11ac). Це більш сучасний стандарт, який зараз є найпопулярнішим. Пристрої за допомогою Wi-Fi 5 забезпечують максимальну швидкість інтернет-з’єднання до 3,5 Гбіт/с. Більшість маршрутизаторів «дружить» саме з цим протоколом.
  3. Wi-Fi 6 (802.11ax). Тут ми маємо справу з найновішим із усіх чинних стандартів. Максимальна швидкість, яку розвивають маршрутизатори з Wi-Fi 6, вражає до 9,6 Гбіт/с. Сьогодні на ринку вже багато пристроїв із підтримкою цього стандарту. Крім того, існує покращений варіант Wi-Fi 6 – версія Wi-Fi 6E.
  4. Wi-Fi 7 (802.11be). Цей протокол поки що знаходиться у розробці. IT-фахівці заявляють, що максимальна швидкість пристроїв з підтримкою Wi-Fi 7 сягатиме 46 Гбіт/с. Звучить чудово, але реальну картину покаже час. Очікується, що роутери з підтримкою найновішої версії з’являться у продажу до кінця 2023 року.

Користувачам, які тільки збираються купити маршрутизатор, ми рекомендуємо вибирати найбільш актуальний стандарт, тобто Wi-Fi 6. Роутери з підтримкою цього протоколу без проблем «монтуються» і з Wi-Fi 5, і з Wi-Fi 4. Щоб отримати доступ до всіх переваг версії Wi-Fi 6, потрібно використовувати сумісні пристрої. Якщо підключити до роутера застарілий ноутбук або смартфон, маршрутизатор автоматично перейде на стандарт, який підтримує девайс.

Як вибір пристрою впливає на швидкість з’єднання

Багато користувачів дотримуються простого принципу: “Гарний інтернет – це швидкий інтернет”. З цією істиною не можна посперечатися. Швидкість інтернет-з’єднання – ключовий параметр, який цікавить користувача при покупці роутера.На перший погляд, досить порівняти характеристики різних маршрутизаторів та вибрати відповідне. Але все не так просто. Наприклад, виробник заявляє, що конкретна модель гарантує швидкість 150 Мбіт/с. При цьому для комфортного перегляду онлайн-відео вистачає лише 8 Мбіт/с. Здавалося б, роутер дозволяє підключити багато різних пристроїв, щоб кілька користувачів могли одночасно насолоджуватися фільмами чи роликами на YouTube. Теоретично все саме так і виглядає, але на практиці ситуація інша. На швидкість з’єднання впливають різні чинники, зокрема діапазон роботи роутера. Тут два варіанти – 2,4 ГГц і 5 ГГц. Деякі моделі підтримують обидва діапазони. Розберемося, що впливає частота.

У маршрутизаторів, які працюють у діапазоні 2,4 ГГц, є дві переваги. По-перше, вони дешевші. По-друге, у хвиль частотою 2,4 ГГц більша проникаюча здатність. Якщо все так добре, виникає питання: для чого взагалі потрібно використовувати діапазон 5 ГГц?

Справа в тому, що частота 2,4 ГГц сильно перевантажена. Наприклад, у багатоквартирному будинку в одній точці можуть зійтися десятки мереж Wi-Fi. При цьому в діапазоні 2,4 ГГц всього три канали, які не перетинаються між собою. В результаті мережі Wi-Fi починають заважати один одному. Через це швидкість з’єднання значно знижується. Таку ситуацію можна виправити, але краще відразу створити мережу в більш просторому діапазоні 5 ГГц. Частота дозволяє досягти швидкості з’єднання до 1 Гбіт/с, і це реальний показник, а не обіцяна хитрими виробниками гарна цифра.

Рекомендуємо звернути увагу на наступний момент: важливо, щоб швидкість WAN-порту відповідала швидкості, яку надає провайдер або перевищувала заявлений показник. Розберемося, в чому річ. Припустимо, пристрій підтримує швидкість 100 Мбіт/с, а провайдер надає 500 Мбіт/с. У такому разі доведеться обмежитися 100 Мбіт/с. Щоб скористатися всіма доступними можливостями, краще вибрати маршрутизатор зі швидкістю WAN-порту від 1 Гбіт/с.

Які виробники роутерів заслуговують на довіру

Мережеве обладнання – особлива категорія пристроїв. Купуючи роутер, потрібно орієнтуватися не тільки на репутацію бренду. На ринку багато компаній, що спеціалізуються саме на виробництві маршрутизаторів. Зазначимо тих, хто заслужено має довіру покупців.

Відомі корпорації

Виробники електроніки часто випускають і роутери. Як правило, це якісні моделі з простими налаштуваннями та набором базових опцій. Які відомі бренди пропонують Wi-Fi-роутери:

  • Asus.
  • Huawei.
  • Xiaomi.

Виробники мережевого обладнання

Ряд компаній спеціалізуються лише на пристроях для підключення до мережі. Це великий плюс. Вузька спеціалізація дозволяє зосередитись на якості обладнання та випускати максимально надійні та функціональні роутери з широким набором опцій. На які компанії варто звернути увагу:

  • D-Link.
  • TP-Link.
  • Keenetic.
  • Netgear.
  • SNR.
  • Намет.
  • Zyxel і т.і.
Інтерфейс та прошивка маршрутизатора

В ідеалі роутер потрібно купити один раз налаштувати і користуватися ним протягом багатьох років.Насправді ж можуть бути різні сюрпризи, у тому числі переїзд, зміна провайдера або збої в мережі. У разі часто доводиться налаштовувати маршрутизатор з нуля. Якщо користувач воліє самостійно вирішувати подібні завдання, а не чекати на візит фахівця, йому знадобиться зрозумілий інтерфейс, тобто сторінка роутера. Потрібно враховувати, що далеко не всі пристрої можуть похвалитися user-friendly дизайном меню. Загального стандарту оформлення сторінки немає, тому в кожного виробника маршрутизаторів свій варіант інтерфейсу. Щоб уникнути труднощів, при зміні пристрою краще вибрати модель того самого бренду. У такому разі буде простіше працювати з знайомим інтерфейсом. Добре, якщо сторінка опцій мультимовна. Тоді не доведеться витрачати час на переклад.

Тепер розберемося із прошивками. Так називають зміни інтерфейсу, які вносить сам користувач. Більшість маршрутизаторів працює на Linux, тому власники роутерів з потрібними навичками можуть коригувати сторінку налаштувань без допомоги. За бажанням можна додати функцію файлового сервера та перетворити пристрій на зовнішній накопичувач. У такому випадку користувач зберігатиме дані не на комп’ютері або флешці, а на роутері. Крім того, можна завантажити у пристрій фільми та серіали та дивитися їх на ноутбуці, планшеті чи телефоні без скачування.

Які нюанси потрібно уточнити перед покупкою роутера

Перед тим, як замовити маршрутизатор, необхідно прояснити ряд моментів.

Тип підключення до мережі у інтернет-провайдера

Стандартний і бюджетний варіант — кручена пара. При такому типі підключення можна вибрати будь-який маршрутизатор. Важливий нюанс: пропускна здатність кручений пари часто не перевищує 100 Мбіт/с.

Сьогодні провайдери активно використовують оптоволоконні технології. Наприклад, у нових будинках такий варіант підключення часто виявляється єдиним. Волоконно-оптичні лінії забезпечують максимально високу швидкість з’єднання, тому користувачі можуть вибирати пристрої відповідної потужності.

Плани з модернізації мережі

Багато провайдерів найближчими роками хочуть перевести абонентів на гігабітне з’єднання. При виборі маршрутизатора слід враховувати, що модернізація може обмежити функціональність роутера.

Умови підключення до Інтернету

Як правило, провайдери не лише надають доступ до мережі, але пропонують своє обладнання. При цьому абоненти навіть не знають, що можуть не брати роутер в оренду, а використовувати власний пристрій, якщо не йдеться про підключення через оптоволокно.

Відгуки про провайдера.

Не помилитись у виборі компанії допоможе досвід інших людей. Найкраще поставити запитання у загальнобудинковому чаті та послухати, що кажуть сусіди. За правильного вибору не доведеться міняти провайдера кожні 2–3 місяці.

На які ще моменти варто звернути увагу

Стандарт Wi-Fi, діапазон роботи, виробник, інтерфейс – все це важливо і потрібно. Однак є й інші нюанси, які також варто враховувати.

Назва роутера

Зазвичай «імена» маршрутизаторів говорять самі за себе. Назви роутерів часто містять 1–2 літери та комбінацію з кількох цифр. Це невипадковий набір символів. З назви пристрою можна дізнатися максимальну швидкість та стандарт Wi-Fi, який він підтримує.

Зазначимо, що виробники часто демонструють покупцям ідеальну картинку. Цифр, вказаних у назві, можна досягти лише в лабораторії, де роботі роутера не заважають інші пристрої. Тому вірити гучним заявам не варто.

Підтримка mesh-мереж

Цей момент є важливим при підборі корпоративного обладнання. У ніздрюватій мережі кожен маршрутизатор приймає зовнішній сигнал, роздає його на підключені пристрої та ретранслює на інший роутер. Така технологія актуальна під час роботи з великими площами, наприклад, в офісних приміщеннях. Підтримка mesh-мереж дозволяє обійтися без підключення проводів і налаштування кожного маршрутизатора окремо.

Наявність слота для SIM-картки або LTE-модему

Деякі моделі вміють роздавати не лише Wi-Fi, а й мобільний інтернет. На ринку можна знайти пристрої з окремим слотом для SIM-картки. Такі роутери оснащуються антенами, які посилюють сигнал 3G чи 4G. Крім того, зустрічаються моделі з опцією підключення “свистка” для LTE.

Антени

Стандарту, який регламентує кількість та зовнішній вигляд антен, не існує. Однак для всіх моделей діє просте правило: чим більше зовнішніх антен, тим краще. Їхня кількість безпосередньо корелює з якістю покриття мережі. Моделі роутерів преміум-сегменту часто оснащуються антенами з усіх боків. Причина у особливостях технології Wi-Fi. Кожна антена надсилає сигнал на певну кількість пристроїв. Чим більше маршрутизатор нагадує їжака, тим більше аксесуарів до нього можна підключити.

Підтримка управління через програму

Ця опція є практично у всіх сучасних роутерів. Якщо йдеться про найбюджетніші моделі, то підтримки налаштування та управління через мобільний додаток може і не бути.

Відгуки покупців

Навіть у відомих брендів трапляються невдачі. Звичайно, виробники вважають за краще підкреслювати сильні сторони своєї продукції, а про недоліки мовчати. Виробник не заявлятиме про те, що через слабке «залізо» потрібно постійно перезавантажувати маршрутизатор або що у користувачів виникають проблеми з налаштуваннями. Дізнатися про підводні камені можна в інших покупців. Перед тим, як замовити маршрутизатор, варто ознайомитися з відгуками на популярних маркетплейсах. Крім того, можна зайти на спеціалізовані сайти, де користувачі кожної моделі створюють окрему тему.

Ми з’ясували, які моменти потрібно врахувати під час виборів роутера. Тепер перейдемо до рейтингу найкращих маршрутизаторів 2023 року.

Топ-10 роутерів

Почнемо з пристроїв від техногігантів.

ASUS RT-AX92U2-PK AX6100

Це модель із площею покриття до 500 м2. Роутер з підтримкою Wi-Fi 6 працює відразу у двох діапазонах – 2,4 ГГц та 5 ГГц. Заявлена ​​виробником максимальна швидкість з’єднання досягає 6071 Мбіт/с. Роутер має функцію AiProtection Pro, яка забезпечує високий рівень безпеки користувачів. Завдяки їй можна контролювати доступ до мережі кожного члена сім’ї, блокувати шкідливі веб-ресурси, відображати онлайн-атаки. Об’єм оперативної пам’яті пристрою складає 512 Мбайт, флеш-пам’яті – 256 Мбайт. Вартість пристрою повністю відповідає його функціональності.

Huawei AX3

Головна перевага цього щодо недорогого пристрою – підтримка стандарту Wi-Fi 6. Завдяки їй роутер дозволяє зменшити затримку мережі. Заявлена ​​виробником швидкість з’єднання досягає 574 Мбіт/с у діапазоні 2,4 ГГц та 2402 Мбіт/с на частоті 5 ГГц. Користувачі зазначають, що у них не виникає труднощів із китайською прошивкою. Власникам смартфонів Huawei взагалі відкриваються додаткові опції. Наприклад, щоб підключити телефон до мережі, потрібно просто піднести його до маршрутизатора.

Xiaomi Mi WiFi Router 4A Gigabit Edition

На ринку також представлена ​​бюджетніша версія пристрою без гігабітних портів, в назві якої немає слів Gigabit Edition. Роутер від Xiaomi – гарний варіант для вирішення повсякденних завдань. Маршрутизатор підтримує стандарт Wi-Fi 5. Заявлена ​​виробником швидкість з’єднання досягає 300 Мбіт/с у діапазоні 2,4 ГГц та 1167 Мбіт/с на частоті 5 ГГц. Користувачі цінують модель за стислий дизайн, завдяки якому маршрутизатор гармонійно вписується в будь-який інтер’єр. Важливий нюанс: через китайську версію інтерфейсу потрібна перепрошивка роутера. Це завдання доведеться або вирішувати самостійно, або звертатися до майстра.

Перейдемо до пристроїв виробників, що спеціалізуються на мережному обладнанні.

D-Link 842

За допомогою цього роутера можна швидко організувати бездротову мережу із площею покриття до 70 м2. Модель із підтримкою стандарту Wi-Fi 5 може працювати одночасно у двох діапазонах. Заявлена ​​виробником швидкість інтернет-з’єднання досягає 1000 Мбіт/с. Окрема перевага маршрутизатора – наявність технології Multi-user MIMO. Вона дозволяє рівномірно розподіляти сигнал між великою кількістю підключених користувачів до 10 пристроїв. У цьому технологія зберігає високу швидкість передачі. Багато покупців також відзначають незвичайний дизайн роутера та його доступну вартість.

Намет AC6

Ця модель підтримує протокол Wi-Fi 5 та працює в діапазонах 2.4 ГГц та 5 ГГц. Швидкість з’єднання досягає 300 Мбіт/с та 867 Мбіт/с відповідно. Відзначимо таку особливість роутера як підтримка технології Beamforming, яка гарантує стабільний сигнал навіть при складному плануванні приміщення з великою кількістю стін. При необхідності можна використовувати опцію зниження трафіку у певний годинник або дні тижня. Ще одна перевага моделі – висока енергоефективність.

TP-Link Archer AX10

Оснащений чотирма гігабітними портами маршрутизатор дозволяє організувати площу покриття до 100 м2, завдяки чому можна використовувати як вдома, так і у великому офісі. Цей роутер підтримує протокол Wi-Fi 6 і працює одразу у двох діапазонах. Заявлена ​​виробником швидкість інтернет-з’єднання досягає 1200 Мбіт/с. Доступне підключення до 12 пристроїв. Виробник передбачає як встановлення роутера на горизонтальній поверхні, так і можливість настінного монтажу.

Netgear Nighthawk RAXE500

Це маршрутизатор із підтримкою протоколу Wi-Fi 6E. Цікаво, що роутер працює як на частотах 2,4 ГГц та 5 ГГц, так і в діапазоні 6 ГГц. Заявлена ​​виробником максимальна швидкість з’єднання сягає 4,8 Гбіт/с. Маршрутизатор оснащується технологіями Beamforming+ та Multi-user MIMO, що гарантують швидкий стабільний сигнал навіть при підключенні 40 пристроїв. Ще одна перевага – наявність WPA3. Це новий стандарт безпеки, який надійно захищає бездротову мережу від зламування. Зазначимо, що багато пристроїв не підтримують Wi-Fi 6E, тому розкрити всі можливості моделі не вдасться. Ще один нюанс – вартість роутера. Для вирішення повсякденних завдань краще вибрати дешевшу модель.

Keenetic Extra

Це високофункціональний роутер із підтримкою версії Wi-Fi 5. З його допомогою можна швидко бездротову мережу з площею покриття до 70 м2. Пристрій працює в діапазонах 2,4 ГГц та 5 ГГц. Це чудовий варіант для невеликих сучасних квартир, власники яких активно користуються смартфонами, ноутбуками, планшетами та іншими девайсами. До роутера можна одночасно підключити до 30 пристроїв. Заявлена ​​виробником швидкість з’єднання досягає 300 Мбіт/с. Завдяки універсальному USB-хосту можна використовувати модем, принтер, зовнішній диск.

Zyxel NBG6604

Ця потужна модель підтримує протокол Wi-Fi 5. Швидкість з’єднання на частоті 2,4 ГГц сягає 300 Мбіт/с, у діапазоні 5 ГГц – 867 Мбіт/с. Стандарти шифрування WPA, WPA2, WPS гарантують безпеку мережі та запобігають спробам отримати до неї несанкціонований доступ. Чотири незнімні зовнішні антени забезпечують стабільний сигнал навіть у дальніх кутах приміщення.

SNR-CPE-ME2-LITE

Завершує огляд гігабітний роутер з підтримкою стандарту Wi-Fi 5. Цей пристрій працює у двох діапазонах – 2,4 ГГц та 5 ГГц. Потужність маршрутизатора забезпечує швидке з’єднання 300 Мбіт/с. Площа покриття мережі сягає 75 м2. Чотири антени та технологія Multi-user MIMO забезпечують стабільний безперебійний сигнал у всіх приміщеннях. Загалом цей роутер чудово підходить для використання як удома, так і в офісі.

Ми рекомендуємо не заощаджувати на покупці маршрутизатора: в ідеалі пристрій повинен служити його власнику протягом багатьох років. Не обов’язково замовляти найдорожчу модель — серед товарів середньої цінової категорії також можна знайти гідний варіант. Сподіваємося, що ця стаття допоможе вибрати роутер, який стане надійним провідником у світ швидкого та стабільного вайфаю.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.