Статті

Топ-5 поширених помилок, які уповільнюють роботу вашого Wi-Fi

Share

Погане приймання сигналу від роутера – справжній головний біль для сучасної людини. Здавалося б, інтернет є, але він занадто повільний. Експерти Fox News нагадують про головні правила використання Wi-Fi.

“Зайві” користувачі можуть гальмувати Wi-Fi

Сьогодні у кожного з нас є недорогий доступ в інтернет. Але людська жадібність не знає меж. Тому якщо у вас значно впала швидкість інтернету, необхідно перевірити: раптом до вашого роутера хтось підключився. Особливо це стосується користувачів, які люблять залишати свій роутер без пароля.

З’ясувати це дуже просто. В інтернеті достатньо безкоштовних програм для моніторингу під’єднаних пристроїв. Можна, наприклад, використовувати Wireless Network Watcher – портативну і безкоштовну програму, яку не потрібно встановлювати.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Уважно перевірте список і згадайте, які особисті пристрої підключали до Wi-Fi. Знайшли у списку незнайомий пристрій? Тоді доведеться на роутер встановити пароль. Тільки не забувайте, що в налаштуваннях роутера потрібно вибрати не тільки складний пароль, але й поставити галочку навпроти “шифрування WPA2” або хоча б WPA.

Застарілий роутер слід змінити

Якщо ваш роутер підтримує тільки 802.11g, то абсолютно точно ви потребуєте нової моделі пристрою. Річ у тім, що стандарт 802.11g дає змогу отримати швидкість інтернету не більше ніж 54 Мбіт/с. І це в ідеальних умовах, якщо сидіти прямо недалеко від роутера, але пропорційно відстані, навантаженню і перешкодам швидкість падає в рази.

А якщо на вашому роутері стоїть позначка 802.11n, то такий гаджет, в принципі, підходить. З урахуванням, того, звісно, що ви не під’єднані до якогось тарифу в 300 Мбіт/с або більше. Все тому що стандарт 802.11n розрахований на швидкість 150 Мбіт/с, знову ж таки в ідеальних умовах. Велику роль відіграє і підтримка каналів зв’язку: 2,4 ГГц і 5 ГГц.

А тепер про розміщення. Роутер потрібно розташувати в найкращій видимості підключених пристроїв. Ніяких шаф або ящиків – тільки максимальний огляд. Це запорука хорошого сигналу. І намагайтеся не класти поруч із роутером бездротові та інші електронні пристрої – вони створюватимуть перешкоди. Сам роутер непотрібно ставити на мікрохвильовку або ховати за телевізор – сигнал від цього тільки погіршиться.

Тариф інтернет-провайдера має значення

Якщо раніше вас цілком влаштовувало просто сидіти в соціалках або неквапливо користуватися торрентами, то тепер напевно хочеться дивитися кіно онлайн у хорошій якості. До того ж ви напевно стали помічати, що сайти, перевантажені візуальним контентом, стали завантажуватися дедалі повільніше. Виною тому швидкість, за яку ви платите. Тож доведеться розщедритися на дорожчий тариф.

На сьогодні оптимальним для середньостатистичного користувача є тариф на 300 Мбіт/с. До речі, він не надто вищий за колись популярний тариф на 100 Мбіт/с, якого сьогодні вистачить зовсім вже не вимогливій людині. Але якщо фінанси дозволяють, то варто вибрати більш “швидкісні” пропозиції на 500 Мбіт/с або навіть 1 000 Мбіт/с.

У разі дорожчого тарифу вам не доведеться думати про те, скільки пристроїв під’єднано до Wi-Fi і хто з членів вашої сім’ї качає щось на торрентах або дивиться онлайн, забираючи всю швидкість.

Вибирайте роутери з підтримкою каналу на 5 ГГц

Якщо ви в багатоквартирному будинку візьмете в руки смартфон і увімкнете “пошук Wi-Fi”, то помітите величезну кількість бездротових мереж. І переважна більшість із них працюватиме на каналі 2,4 ГГц. Це основний канал для недорогих роутерів, які активно купували користувачі багато років тому. Через те, що всі роутери по сусідству знаходяться поруч і “віщають” на одній частоті сигнал погіршується, “засмічується”, а швидкість падає.

На виручку приходять роутери з підтримкою каналу на 5 ГГц. Так, цей канал менш “далекобійний” (і ви це помітите, по черзі перемикаючись між 2,4 ГГц і 5 ГГц), але він не захаращений. Тому перевірте характеристики свого роутера – раптом у нього є підтримка 5 ГГц – і перейдіть на цей канал. Багато людей просто не знають, що їхній роутер може працювати швидше, якщо вибрати інший канал мовлення Wi-Fi.

До речі, роутери стандарту 802.11n з підтримкою каналу на 5 ГГц можуть працювати на швидкості до 600 Мбіт/с, а не тільки до 150 Мбіт/с.

Сім’я – пожирач швидкості бездротового Інтернету

Швидкість домашнього інтернету може знизитися, якщо ним користуються всі в домі: хтось дивиться кіно онлайн, хтось завантажує великі файли, а хтось базікає з друзями по Скайпу. Вам же потрібно попрацювати і потрібна висока швидкість з’єднання.

Залишається тільки порадити звернутися до близьких із відповідним проханням, а краще домовитися на сімейній раді, що всі важкі файли і торренти будуть скачуватися вночі, поки всі відпочивають. Або можете вчинити простіше – підключитися до гігабітного тарифу і взагалі не замислюватися про такі дрібниці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: Wi-Fi
  • Останні записи

    Xiaomi 15 потрапить на глобальний ринок, але є нюанс

    Хоча до запуску серії Xiaomi 15 залишилося ще півроку, інформація про ці пристрої вже з'явилася…

    19.05.2024

    Експерти назвали речі, які не можна тримати поряд зі смартфоном

    Є кілька речей, які в жодному разі не можна тримати поряд із мобільником. І все…

    19.05.2024

    Новий iPhone 16 отримає ​​два нових кольори

    Аналітик Apple Мінг-Чі Куо сьогодні розповів про свої очікування щодо колірних рішень лінійки iPhone 16.…

    19.05.2024

    Чому варто купити iPhone 13 у 2024 році

    У світі технологій щороку приносить нові пристрої та інновації, проте не всі користувачі прагнуть придбати…

    19.05.2024

    Новий iPhone SE представлять у 2025 році

    Журналіст The Information Уейн Ма розкрив терміни випуску нового бюджетного iPhone. За словами інсайдера, Apple…

    19.05.2024

    Небезпечний вірус заражає Windows XP і Windows 2000 відразу після увімкнення

    Недавній експеримент продемонстрував, наскільки вразлива стара класична операційна система Windows при підключенні до Інтернету. Буквально…

    19.05.2024