Велика презентація Apple – iPhone 15, Apple Watch Series 9 та інше

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія Apple провела свою офіційну щорічну презентацію, в рамках якої нам показали традиційно найбільш очікувані з усіх новинок компанії – нові моделі iPhone. Окрім них, проказали й інші продукти, а самі iPhone, окрім довгоочікуваного та давно анонсованого переходу на USB-C, отримали багато інших нововведень. Ми підготували для вас підсумки презентації компанії Apple, які дадуть можливість скласти своє враження про все, що на ній показали.

На початку презентації Тім Кук, генеральний директор компанії Apple, коротко пройшовся по оновленнях Mac, а також сказав, що розробники мають щирий ентузіазм щодо AR-гарнітури Apple Vision Pro. Очікується, що вона поступить у продаж на початку наступного року. Після цього перейшли до презентації Apple Watch, про що ми зараз і поговоримо.

Apple Watch 9, Apple Watch Ultra 2

Так, першим продуктом, презентованим у рамках сьогоднішньої презентації компанії Apple, стало вже дев’яте покоління смарт-годинника Apple Watch. Із нововведень, які одразу кидаються в очі – модель тепер доступна в рожевому кольорі. За роботу моделі відповідальний процесор Apple S9, який має 5.6 мільярда транзисторів – на 60 відсотків більше, ніж у минулому поколінні. Графічний адаптер став на 30 відсотків потужнішим. Також тут встановлений оновлений чотириядерний нейрорушій, завдяки якому задачі, пов’язані з машинним навчанням, мають виконуватись удвічі швидше.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У компанії обіцяють, що автономність нового Apple Watch складатиме 18 годин. Запити голосового помічника Siri тепер опрацьовуються безпосередньо на Apple Watch – тепер це швидше та безпечніші, без запитів “у хмару”. Нейрорушій в S9 на 20 відсотків точніший у задачах, пов’язаних з диктуванням (голосовим введенням). Також тепер Siri може відповідати на запитання, пов’язані зі здоров’ям користувача. У Apple Watch Series 9 використовується UWB (ultra wideband chip) другого покоління, що забезпечує більш точний пошук з використанням iPhone, що оснащені цим чіпом.

Дисплей в Apple Watch Series 9 став удвічі яскравішим за попереднє покоління – до 2000 ніт, при цьому в темних приміщеннях, як театри, яскравість дисплея може опускатись до 1 ніт. Також одним із важливих, за словами представників Apple, нововведень, став новий жест “Double Tap” – коли ви двічі стискаєте вказівний та великий пальці. Цей жест має стати доступним вже наступного місяця, і за словами представника Apple, почавши використовувати його, ви перетворите це на щоденну звичку. Робота цього жеста забезпечується нейрорушієм у Apple S9, який збирає дані з усіх сенсорів та використовує машинне навчання, щоб розпізнати цей жест.

Після цього досить відчутний акцент у презентації був зроблений на екологію – так, Apple Watch Series 9 виготовлені з перепрацьованого алюмінію, золота, міді, олова, а для акумулятора вперше використовується перепрацьований кобальт. Ремінець Apple Watch тепер на 80 відсотків виготовляється з перепрацьованих матеріалів. Нове упакування Apple Watch тепер дозволяє транспортувати на 25 відсотків більше смарт-годинників у такому ж просторі. Варто зазначити, що хоч Apple і робить тут акцент на екології, до цього політика з пропрієтарним портом Lightning послідовно вела до того, що зараз, після переходу на USB-C, залишиться дуже багато сміття.

Окрім цього, Apple тепер не використовує у своїх продуктах шкіру, у будь-якому вигляді. У ремінцях Apple Watch тепер використовується новий текстиль FineWoven, який, за словами представників Apple, на відчуття як замша. Окрім цього, тепер доступний ряд ремінців Nike з перепрацьованих матеріалів.

Нагадаємо, що буквально минулого року компанія Apple показала нову флагманську модель смарт-годинника Apple Watch Ultra. Ця модель отримала дуже високу ціну, але при цьому багато ексклюзивних фішок. Цього року Apple Watch Ultra отримав продовження, що має очікувану назву Apple Watch Ultra 2. Звісно, ця модель, як і Apple Watch 9, буде мати підтримку жесту Double Tap.

Одним з найкрутіших, на нашу думку, нововведень, стало те, що максимальна яскравість дисплея нового покоління складає 3000 ніт – на цьому моменті навіть було чутно здивування глядачів на презентації. Нічний режим тепер використовує датчик освітлення для автоматичного перемикання вигляду циферблата. Автономність Apple Watch Ultra складає 36 годин на єдиному заряді, а у режимі Low Power – до 72 годин. Кейс смарт-годинника тепер на 95 відсотків виконаний з перепрацьованого алюмінію.

Після цього нам повідомили, що Apple Watch SE зі спортивним ремінцем тепер також значно більш екологічний, після чого перейшли до цін. Так, актуальна вартість Apple Watch SE – від 249 доларів за GPS-версію, Apple Watch Series 9 – від 399 доларів за версію з GPS, а Apple Watch Ultra 2 – від 799 доларів. Замовити усі моделі можна вже сьогодні, старт продаж запланований на 22 серпня.

iPhone 15 та iPhone 15 Plus

Після цього Тім Кук почав презентацію головного продукта вечора – нового покоління смартфонів iPhone 15. Тепер у всіх, а не лише в Pro-моделях використовується новий тип вирізу – Dynamic Island, і з “бровою” остаточно можна попрощатися. За словами представників Apple, у iPhone 15 повністю новий дизайн. Так, спільноті розробників вдалося ще більш відчутно покращити Dynamic Island.

У iPhone 15 тепер використовується новий дислпей Super Retina XDR OLED. Пікова яскравість складає 2000 ніт, підтримується Dolby Vision при яскравості до 1600 ніт. iPhone 15 доступний у двох діагоналях – 6.1 та 6.7 дюймів (варіант з назвою iPhone 15 Plus). Смартфони будуть доступні в рожевому, жовтому, зеленому, синьому та чорному кольорах.

Моделі оснащені оновленою камерою з головним сенсором 48 МП, апертура складає f/1.6, використовується оптична стабілізація зі зсувом сенсора. У стандартному режимі фото будуть зніматися в 24 МП. Також обіцяють можливість наближення з обрізанням без втрат. 12 МП у центральній області сенсора використовуються для двократного зуму та зйомки 4К-відео. Також покращення отримав портретний режим – тепер не потрібно перемикатись у портретний режим, він обирається автоматично при визначенні певного сценарію та глибини. Крім цього, моделі отримали новий нічним режим та Smart HDR. Судячи зі всього, фронтальна камера залишилась без змін у порівнянні з попереднім поколінням.

Далі перейдімо до апаратного забезпечення – очікувано, молодші iPhone без індекса Pro отримали минулорічний флагманський чіпсет, який використовувався в iPhone 14 Pro. Так, iPhone 15 багато в чому схожі на минулорічні Pro, в тому числі і платформою – тут використовується чіпсет Apple A16 Bionic. Також розповіли про те, що автономність стала “ще кращою”, але, традиційно, без вказування конкретних показників.

Як і в Apple Watch Series 9, в iPhone 15 використовується UWB (Ultra Wideband) другого покоління. Тепер пошук у Find My працює точніше. Окрім цього, iPhone 15 використовує більш просунуту модель машинного навчання для автоматичного фільтрування шумного навколишнього середовища у дзвінках.

Ну і після цього Apple перейшла до можливостей провідного підключення – так, як давно повідомлялось, iPhone 15 справді перейшов на USB-C. Окрім цього, як раніше повідомлялось, AirPods також переходять на USB-C (навіть EarPods переходять). Також iPhone 15, як і Apple Watch, стали більш екологічними в плані матеріалів, а шкіряні аксесуари тепер недоступні – замість них є аксесуари, виготовлені з матеріалу FineWoven.

І для iPhone 15, і для iPhone 15 Plus, доступні базові конфігурації зі 128 ГБ внутрішньої пам’яті. Вартість iPhone 15 стартує з 799 доларів, iPhone 15 Plus – від 899 доларів. Не зволікаючи, переходимо до наступних, більш просунутих моделей – iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max.

iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max

Після цього Тім Кук перейшов до iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max – “найбільш Pro смартфонів, створених Apple за весь час”. Моделі отримали титановий корпус, завдяки чому вони стали найлегшими iPhone Pro за весь час. Діагоналі дисплеїв у iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max складають, відповідно, 6.1 та 6.7 дюйма. Замість звичного перемикача режимів звуку використовується нова багатофункціональна Action button. За замовчуванням вона все ще працює, як перемикач режимів звуку, але на неї можна призначити дії, пов’язані з камерою, записом голосу, фішками доступності, і навіть Shortcut iOS.

Нова внутрішня архітектура та компоновка складових в iPhone робить їх більш придатними для ремонту. Dynamic Island тепер надає візуальний зворотний зв’язок. Дисплей Super Retina XDR підтримує ProMotion, Extreme Dynamic Range та Always-on Display.

За роботу iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max відповідальний новий топовий чіпсет A17 Pro. Це перший 3-нанометровий чіпсет на ринку. Він має 19 мільярдів транзисторів та виготовляється з використанням EUV-літографії. Швидшим стало все – центральний процесор, графічний адаптер та нейрорушій. Є окремо виділені апаратні блоки обчислення для ProRes та Always-on Display, а також окремо виділений енкодер AV1. Це перший чіпсет з підтримкою швидкості 10 Гбіт/с при передачі даних по USB-C (у 20 разів швидше за USB2).

Графічний адаптер отримав найбільший редизайн в історії GPU від Apple – він став на 20 відсотків швидшим у піку за попереднє покоління. У Apple продовжують наполягати, що iPhone – найкраща мобільна ігрова платформа (звучить трішки весело, враховуючи, що зараз на ринку є не лише Nintendo Switch із Zelda, але й Steam Deck).

Після цього в Apple перейшли до опису камер нових iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max. Основний сенсор головної камери все ще має роздільну здатність 48 МП, але при цьому розмір сенсора більший, що забезпечує кращу зйомку при сценаріях з низьким рівнем освітлення. У камері використовується друге покоління системи стабілізації зображення зі зсувом. У режимі Smart HDR покращився динамічний діапазон.

Також iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max тепер оснащені сенсором 12 МП з п’ятикратним оптичним зумом та фокусною відстанню 120 мм. Цей сенсор на 25 відсотків більший, ніж відповідник у попередньому поколінні. Цей сенсор також має підтримку оптичної стабілізації зі зсувом сенсора. Третій сенсор – ультраширокий, роздільна здатність як і у телефото – 12 МП. У смартфонів тепер є можливість зйомки відео прямо на зовнішній носій, підключений через USB-C, підтримується зйомка відео у ProRes 4K в 60 FPS. Підтримується кольоровий простір ACES.

Цікавою фішкою стало “просторове відео”, яке можна знімати з використанням ультраширокого та основного сенсорів одночасно, а згодом переглядати з використанням AR-гарнітури Apple Vision Pro. Вартість iPhone 15 Pro за варіант зі 128 ГБ стартує з 999 доларів, а iPhone 15 Pro Max з 256 ГБ – з 1199 доларів (причому для версії Pro Max, судячи зі всього, варіант з 256 ГБ – базовий). Попередні замовлення стануть доступними у п’ятницю, старт продаж запланований на 22 вересня.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.