Названо 5 міфів про зарядку смартфона, у які час уже перестати вірити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Процес заряджання смартфона є дуже важливим, адже від дотримання рекомендацій безпосередньо залежить, наскільки довго прослужить акумулятор пристрою. Тому цілком зрозуміло, що багато людей знайомляться з правилами експлуатації та намагаються не допускати помилок. Однак багато порад, що розповідають про те, як правильно заряджати смартфон, є міфами. На перший погляд, подібні рекомендації здаються переконливими, але на практиці їх дотримання ніяк не вплине на термін служби пристрою.

Чи потрібно заряджати смартфон до 100%

Мабуть, це найстаріший міф про заряджання телефону. Деякими людьми прийнято вважати, що відновлювати енергію потрібно строго від 0 до 100%, спочатку висаджуючи акумулятор нуль, а потім – чекаючи появи на екрані заповітних цифр. В іншому разі горе-експерти пророкують швидку втрату ємності вбудованої батарейки.

І, знаєте, ці порадники в певному сенсі мають рацію, ось тільки вони застрягли в XX столітті, тому що рекомендація заряджати батарею до 100% була актуальна для нікель-метал-гідридних і нікель-кадмієвих акумуляторів. Сучасні смартфони оснащені літій-іонними аналогами, що не мають згубного “ефекту пам’яті”. Тож заряджайте, як завгодно.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чи можна залишати смартфон на зарядці вночі

Слідом іде черговий міф, від якого пахне нафталіном. Пристрої з нікель-метал-гідридними акумуляторами дійсно не рекомендується залишати на зарядці після досягнення 100%, інакше трапиться перезаряд через подальше надходження енергії. Як ми вже зрозуміли, смартфонів це не стосується.

Крім того, смартфони оснащені вбудованим контролером, який автоматично зупиняє зарядку після досягнення 100%. Водночас варто зауважити, що протягом ночі пристрій може втратити 1-2%, і тоді контролер знову відкриє імпровізовані ворота. Але жодної шкоди для акумулятора або смартфона в цьому немає.

Чи небезпечна швидка зарядка для телефону

Ще 5 років тому, ми заряджали смартфони 10-ватними адаптерами, і тоді вони вважалися досить потужними. Сучасні моделі на кшталт realme GT3 і зовсім пропонують блок живлення на 240 Вт, завдяки якому енергія відновлюється менш ніж за 10 хвилин. Для багатьох людей це скоріше мінус, а не плюс, оскільки досі хтось думає, що швидка зарядка небезпечна.

У теорії вона дійсно може бути згубною через перегрів акумулятора, спричинений високою потужністю. Однак під час реалізації технології швидкої зарядки виробники йдуть на найрізноманітніші хитрощі:

  • замість однієї великої батареї встановлюють дві маленькі, щоб кожна з них отримувала вже не 240 Вт, а 120 Вт;
  • оснащують смартфон датчиками, що дають змогу контролювати температуру;
  • встановлюють контролери в блоки живлення і самі пристрої, щоб за необхідності обмежити потужність.

А тепер цікавий приклад. Для смартфона realme GT3 з 240-ватним блоком виробник заявляє 1600 повних циклів зарядки, після чого ємність акумулятора просяде на 20%. Знаєте, через скільки циклів батарея iPhone 14 Pro Max, що підтримує потужність до 26 Вт, втратить п’яту частину своєї ємності? Через 500. Ось і думайте.

Чи правда, що не можна користуватися телефоном на зарядці

Розвінчати цей міф можна тими ж тезами, що й попередній, хоча спочатку все здається цілком логічним. Головна небезпека для акумулятора – висока температура. Коли ми навантажуємо пристрій різними завданнями, вона підвищується. Але чи означає це, що не можна грати в телефон на зарядці?

Ні. Все через вбудований контролер, який обмежує потужність струму, що надходить, у разі наближення температури до критичної позначки. А при використанні швидкої зарядки її швидкість досягає максимальних значень тільки на заблокованому екрані. Пограв на своєму смартфоні Xiaomi 12T Pro, підключеному до 120-ватного адаптера, – корпус нагрівся навіть менше, ніж без навантаження.

Що буде, якщо заряджати смартфон неоригінальною зарядкою

Хтось досі думає, що смартфон потрібно заряджати оригінальною зарядкою, через що ті ж шанувальники Apple платять утричі дорожче за фірмові кабелі та міняють їх щороку, оскільки обплетення зроблено з компонентів, що швидко розкладаються. Усі щасливі: виробник рахує гроші, а споживач думає, ніби він подбав про свій пристрій.

На ділі ж немає жодної різниці, будете ви використовувати фірмові блок живлення і дріт, або ж віддасте перевагу іншому бренду. Важливо звернути увагу лише на 2 моменти:

  • ультрадешеві аксесуари, які не мають брендової приналежності, зламаються швидше;
  • якщо виробник смартфона використовує фірмовий протокол швидкої зарядки, неоригінальний ЗП не зможе похвалитися високою швидкістю.

А ще не варто переживати, коли ви підключаєте до смартфона адаптер живлення на умовні 240 Вт, якщо він підтримує всього 18 Вт. Контролер все одно знизить потужність, і нічого страшного не станеться.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.