Статті

Як правильно заряджати смартфон, щоб не зіпсувати батарею

Share

Більшість користувачів прагнуть заряджати пристрої за мінімального заряду, зазвичай коли залишається менше ніж 10%, і доводити його щоразу до позначки 100%. Однак такий підхід скоріше шкодить сучасним девайсам із літій-іонними елементами. Подібні дії були виправдані 10-15 років тому, коли акумулятори, які використовуються в портативній електроніці, мали “ефект пам’яті” і вимагали повторювати цикл розрядки-зарядки для відновлення ємності. Тепер все стало простіше!

На забудьте вимкнути зарядку

Найчастіше ви підключаєте смартфон до зарядного пристрою – розетки або стаціонарного комп’ютера/ноутбука – ввечері. Батарея при цьому заряджається повністю в середньому за 3-4 години, але апарат залишається в розетці до самого ранку. Після повної зарядки пристрій лише зрідка підживлюється енергією для підтримки 100% рівня заряду. Акумулятор повільно “вмирає” (його максимальна ємність знижується), перебуваючи в стресі через тривалий час заряджання і підвищену температуру. За такого підходу вже через рік ви помітите, що час роботи поступово знижується.

Під час повного заряду батареї відключайте її від зарядного пристрою – так вона проживе довше! За можливості вимикайте смартфон перед тим, як поставити його на зарядку. У стані повного спокою апарат зарядиться швидше, адже енергія не витрачатиметься на роботу модулів зв’язку, екрана, додатків та інших функцій.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Не варто переживати, якщо рівень заряду менше 100%

Постійно заряджати літій-іонну батарею смартфона до 100% зовсім не обов’язково, якщо в цьому немає особливої потреби. Намагайтеся підживлювати акумулятор поступово і використовуйте тільки оригінальні зарядні пристрої, зазвичай вони не допускають перезарядки батареї і автоматично відключають подачу струму при повній зарядці. Також намагайтеся не розряджати смартфон в нуль. Слідкуйте за зарядом літій-іонної батареї і своєчасно підключайте смартфон до мережі до його повного вимкнення.

Подовжуємо термін служби

Заряджайте акумулятор порціями пару-трійку разів на день: наприклад, вранці в автомобілі, на роботі – від комп’ютера і ввечері – вдома від розетки. Так ви продовжите термін служби пристрою. Літій-іонна батарея зможе пережити близько 500 циклів повного заряджання від 0 до 100%. Якщо ж її заряджати і розряджати, наприклад, циклами по 50%, то термін експлуатації може зрости втричі. Максимально продовжити термін батареї можна, підтримуючи заряд десь між 40 і 80%. Якщо найближчим часом ви не плануєте активно використовувати смартфон, зарядіть його до 50%. Вирішили якийсь час зовсім не користуватися телефоном – вийміть з нього батарею.

Дотримуємося температурного режиму

Оптимальна температура дуже важлива для роботи акумулятора смартфона. Через сильну спеку або холод батарея швидко розряджається, а від перегріву або переохолодження може і зовсім вийти з ладу. Не залишайте влітку свої девайси під прямими променями сонця, особливо в машині! Взимку не носіть телефон у зовнішніх кишенях одягу і постарайтеся поменше користуватися ним на морозі.

Щомісячне “тренування” акумулятора

Раз на місяць ви можете повністю розрядити смартфон, а потім зарядити до 100%. Це дасть змогу відкалібрувати електроніку, щоб коректно відображався рівень заряду. Згодом, якщо цього не робити, індикатор почне дещо “брехати”. Цю процедуру потрібно виконати і з щойно купленим новим пристроєм. Розряджений до 0% смартфон під’єднайте вперше для зарядки до домашнього комп’ютера не менше ніж на 6 годин. Розряджайте батарею на 100% тільки під час перших двох циклів заряджання акумулятора.

Корисні поради наостанок:

  • Подовжити термін життя акумулятора допоможе і вимкнення зайвих невикористовуваних функцій, які постійно “їдять” енергію. У крайньому разі, ви завжди зможете їх активувати заново.
  • Вибирайте пристрої з ємним акумулятором – ми розглядали такі моделі в окремому огляді.
  • Якщо акумулятор “втомився”, для пристрою можна докупити спеціальні зовнішні акумулятори.
  • Зверніть увагу і на зручні бездротові зарядні пристрої для моделей, що підтримують таку функцію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: поради
  • Останні записи

    Apple вирішить проблему конфіденційності у хмарі за допомогою «Чорної скриньки»

    Для розширення можливостей штучного інтелекту у своїх продуктах та захисту даних користувача, Apple розробляє систему…

    29.05.2024

    У Google Play 90 додатків з небезпечним трояном було завантажено понад 5 мільйонів разів

    У Google Play виявлено чергові шкідливі програми. Цього разу троянську програму було виявлено у 90…

    29.05.2024

    Всередині нових iPad Pro виявилося більше пам’яті, ніж заявляє Apple

    Ретельне вивчення нових iPad Pro дозволило виявити одну цікаву особливість. Не секрет, що моделі на…

    29.05.2024

    ASUS підтвердила дату презентації ігрової консолі ROG Ally X та показала її тизерне зображення

    Декілька тижнів тому компанія ASUS розповіла про свої наміри випустити новітню портативну ігрову консоль, що…

    29.05.2024

    Google представила перший дитячий смарт-годинник Fitbit Ace LTE з нагородами за активності та тамагочі

    Google представила Fitbit Ace LTE - розумний годинник із підключенням до стільникової мережі для дітей…

    29.05.2024

    Розкрито тактову частоту ядер чіпсету Dimensity 9400

    Очікується, що MediaTek випустить флагманський чіпсет Dimensity 9400 пізніше цього року. Чіп може дебютувати у…

    29.05.2024