Статті

Чи потрібно міняти SIM-картку і коли це обов’язково варто зробити

Share
Час читання: 3 хв.

SIM-карта – доволі складний технічний пристрій, і вона, як будь-яка техніка, може виходити з ладу. Але чи треба міняти SIM-карту заради профілактики? У яких випадках заміна обов’язкова? Давайте розберемося.

SIM-карта – невеликий електронний модуль, з яким пов’язаний ваш мобільний номер. SIM-карта встановлюється в гаджет і забезпечує його підключення до стільникової мережі. SIM-карти бувають різного розміру, а крім того, деякі пристрої підтримують суто програмний варіант SIM-карти – eSIM.

Знайте головне про заміну SIM-картки, щоб протистояти шахраям

До вашого мобільного номера, а отже, і SIM-картки, найімовірніше, прив’язано чимало сервісів, включно з банківськими. Шахраї тими чи іншими способами часто намагаються отримати доступ до вашого номера, а через нього – до ваших грошей. Один із прийомів зловмисників якраз спирається на те, що люди погано знають про те, коли і чому потрібна заміна SIM-карти, який термін її служби.

Ось у яку історію може потрапити будь-хто з нас. Уявіть, що вам зателефонує ввічлива людина і представиться співробітником вашого мобільного оператора. Від нього ви дізнаєтеся, що термін дії вашої SIM-карти добігає кінця, і його потрібно продовжити або замінити SIM-карту. На щастя, продовження – це всього лише формальність, до того ж, все безкоштовно і не потрібно нікуди йти. Потрібно лише підтвердити запит, продиктувавши код з SMS. Продиктуєте? Якщо так, то всього за кілька хвилин шахрай може спустошити ваші банківські рахунки.

Насправді, шахрай, розмовляючи з вами, спробує зайти у ваш особистий кабінет на сайті оператора. Це станеться, якщо ви продиктуєте код. Через ваш особистий кабінет можна налаштувати переадресацію дзвінків і SMS на інший номер, зокрема повідомлень від банків. Таким чином відкривається дорога до особистого кабінету на сайті банку і ваших рахунків.

Знайте: співробітники оператора зв’язку ніколи не телефонують для того, щоб повідомити своїх абонентів про завершення терміну дії SIM-карти. Та й немає в неї ніякого терміну дії.

SIM-картка – надійна і довговічна

SIM-карта може пропрацювати багато років – вона на це розрахована. Ви можете змінити не один і не два смартфони, переставляючи сімку з одного в інший, і все буде працювати без перебоїв. Гаджети виходять з ладу набагато частіше, ніж SIM-карти. І якщо щось не так зі зв’язком, то, найімовірніше, справа в телефоні або в поганому сигналі мережі, але навряд чи проблема в SIM-карті.

Якщо у вас все працює, не потрібно нічого міняти. Періодична профілактична заміна SIM-карт не потрібна.

Коли заміна SIM-карти точно не потрібна

  • За запитом знайомих і незнайомих людей, ким би вони не представлялися в розмові.
  • Під час зміни телефону, якщо старий і новий гаджети працюють із SIM-картами одного розміру.
  • Коли SIM-картці вже два, три, чотири, п’ять (неважливо скільки) років. Вік картки – не причина.
  • Коли SIM-картка заблокована через неправильно введений PIN-код.

Коли потрібно міняти SIM-карту

  • Коли її загублено – саму по собі або разом із гаджетом. Якщо таке трапилося з вами, то якнайшвидше спочатку заблокуйте втрачену сімку.
  • Коли ваш гаджет вимагає SIM-картки іншого розміру.
  • Коли SIM-карта стає несумісною з технологіями зв’язку, які використовує ваш оператор. Масова заміна старих сімок була, наприклад, під час впровадження мобільного зв’язку четвертого покоління (4G, LTE).
  • У разі несправності.

Які симптоми несправної SIM-картки

  1. Гаджет, у працездатності якого ви впевнені, не може підключитися до стільникової мережі. Перевірити цю гіпотезу просто: спробуйте поставити SIM-карту, яка, ймовірно, не працює, в інший справний пристрій, який у тому ж місці без проблем з’єднується з мережею з іншою сімкою.
  2. Гаджет часто втрачає з’єднання з мережею без видимих причин, при цьому той самий гаджет працює нормально, якщо в нього встановити іншу SIM-карту.
    Не впевнені, у чому саме справа?

Заміна фізичної SIM-карти на eSIM

Якщо ви зрозуміли, що без заміни SIM-карти – ніяк, розгляньте можливість використання віртуальної SIM-карти – eSIM. eSIM – це програмний модуль, який виконує роль SIM-карти, а необхідність у фізичній “сімці” в такому разі відпадає.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Nintendo Switch 2 вийде навесні 2025 року з магнітними джойконами і новим дизайном стіків

    У недавньому випуску іспанського подкасту Vandal Radio було розкрито нові подробиці про майбутню консоль Nintendo…

    28.09.2024

    Смарт-телевізори Samsung та LG роблять приховані скріншоти

    Популярні моделі смарт-телевізорів Samsung та LG таємно роблять скріншоти екрану, навіть коли користувач використовує їх…

    28.09.2024

    OpenAI планує збільшити вартість підписки на ChatGPT до $44

    OpenAI готується залучити $7 мільярдів у новому раунді фінансування, що може підвищити її оцінку до…

    28.09.2024

    Годинник Xiaomi Watch 2 випустили в новому кольорі

    На міжнародному ринку з'явилася нова версія розумного годинника Xiaomi Watch 2 у стильному кольорі Titan…

    28.09.2024

    VIVO випередила Samsung і Google у випуску Android 15 для флагманів

    Чудова новина для власників флагманських смартфонів VIVO – компанія першою серед великих брендів надала стабільні…

    28.09.2024

    Apple відмовляється від інвестицій в OpenAI

    Apple відмовилася від планів інвестувати в OpenAI, одного з провідних гравців у сфері штучного інтелекту,…

    28.09.2024