Статті

Чи потрібно вимикати телефон на ніч: експерти дали відповідь

Share

Сучасний телефон – це складний багатофункціональний пристрій, який за своїми характеристиками вже ближче до комп’ютерів. Попрацювавши або погравши за комп’ютером ми його завжди вимикаємо на ніч. Але чи потрібно вимикати телефон на ніч? Спробуємо розібратися.

Вимикаючи смартфон на ніч, користувачі керуються безліччю причин: зберегти заряд батареї або зарядити смартфон, знизити випромінювання від телефону, оптимізувати його або просто отримати елементарний спокій. Здається, що в подібних діях є певна логіка. Чи ні?

Тенденція останніх років – збільшення ємності батареї телефону. Багато моделей легко можуть пропрацювати кілька днів без підзарядки. Чому сприяє енергоефективність компонентів гаджетів, що підвищується з кожним роком, і оптимізація ПЗ. Так, у режимі очікування справний смартфон споживає приблизно 0,5% – 1% ємності батареї на годину, а значить за ніч (вважай той час, коли користувач спить) пристрій розрядиться лише на 4-8%, що легко заповнити за 10-20 хв. за допомогою швидкої зарядки. Якщо ж до моменту відходу до сну смартфон розряджений – відключати його для зарядки так само немає сенсу. При підключенні до мережі гаджет заповнить заряд батареї і припинить зарядку.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ті, хто вимкнуть телефон на ніч для зниження рівня випромінювання смартфона, спираються на результати багаторічних досліджень про шкідливість електромагнітного випромінювання. Але за результатом тих самих досліджень високий рівень випромінювання спостерігається в період слабкого сигналу мережі та під час здійснення дзвінка. Гаджет, що лежить на тумбочці біля ліжка в режимі очікування, не становить небезпеки.

А ось думку про необхідність оптимізації роботи смартфона можна назвати частково правильною. Смартфон має власну операційну систему під час роботи якої виконується безліч завдань і додатків. Під час нічного вимкнення відбувається очищення оперативної пам’яті, і під час подальшого ввімкнення гаджет починає працювати швидше. При цьому слід зазначити, що сучасні смартфони відмінно справляються з очищенням ОЗП від непотрібних завдань самостійно і, якщо гаджет працює без збоїв, – перезавантажувати його немає необхідності, а значить і вимикати на ніч.

Ті ж, хто вимикають на ніч смартфон заради того, щоб їм не дзвонили, ймовірно, просто не знають про таку звичайну функцію як режим “у польоті”. Завдяки роботі цієї функції відключаються всі модулі зв’язку і ніхто не зможе вам додзвонитися. При цьому користувачеві будуть доступні функції, не пов’язані з необхідністю передачі даних.

Так чи потрібно вимикати телефон на ніч чи ні?

За великим рахунком сучасний смартфон не потребує щоденного вимкнення на ніч. Для відсікання небажаних дзвінків оптимальніше підійде функція “в літаку”, яка дасть змогу бути “поза зоною доступу мережі” і водночас користуватися багатьма іншими функціями смартфона.

Чому вимикати смартфон на ніч шкідливо

Здавалося б, ну вимкнув і вимкне ти телефон, що може бути тут шкідливого? Смартфон, це пристрій, який працює на власній операційній системі. Якщо вимкнений смартфон, операційна система не запущена, не зможуть бути запущені й інші додатки. А це означає, що якщо ви вимкнули смартфон на ніч будильник не спрацює. Примітно, що телефон типу “дзвонилка” позбавлені такого недоліку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Firefox почне аналізувати пошукові запити користувачів

    Браузер Firefox почав вивчати пошукові запити користувачів. Як пояснили в компанії Mozilla, яка розробляє програму,…

    20.05.2024

    Компанія TCL представила унікальний смартфон, який можна скласти втричі

    Компанія TCL у рамках виставки Display Week 2024 у Каліфорнії представила прототип гнучкого смартфона TCL…

    20.05.2024

    Кабінет міністрів обмежив роботу онлайн-казино

    Кабінет міністрів ухвалив постанову про протидію негативним наслідкам функціонування азартних ігор у мережі Інтернет. Вона…

    20.05.2024

    Фінська компанія HMD випустить смартфон у відомому дизайні лінійки Nokia Lumia

    Фінська компанія HMD відроджує легендарний дизайн Fabula, відомий за моделями Nokia N9 та ранніми смартфонами…

    20.05.2024

    Рожевий титан – новий колір iPhone 16 Pro

    Аналітик Мін-Чі Куо підтвердив попередні чутки про колірну гамму iPhone 16. У новій Pro-лінійці синій…

    20.05.2024

    “Київстар” знову змінить ціни деяких пакетів – що треба знати

    «Київстар» попередив своїх клієнтів про чергові зміни. Згідно з повідомленням, будуть оновлені умови деяких додаткових…

    20.05.2024