Що таке “Інше” в пам’яті телефону і чому воно займає так багато місця

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Практично будь-який користувач, який зіткнувся з нестачею пам’яті на телефоні, звертався до розділу налаштувань “Пам’ять” або “Сховище”. Серед звичних пунктів “Фото”, “Відео”, “Застосунки” і “Система”, є і розділ “Інше”, тип даних якого не вказано.

Часто його розмір сягає кількох гігабайтів. І що довше смартфон використовується, то більше може важити розділ “Інше” – його вага нерідко сягає 15-20 ГБ. На смартфонах з невеликим об’ємом внутрішньої пам’яті цього достатньо, щоб сильно забити сховище.

Що зберігається в розділі “Інше” в пам’яті телефона?

Розділ “Інше” містить у собі різні типи файлів, які система не змогла визначити в якесь конкретне місце. Наприклад, у цьому розділі зберігаються:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Файли нестандартних форматів.
  • Прихований кеш програм.
  • Дані, що з’явилися в результаті невдалого резервного копіювання, які не видалилися автоматично.
  • Деякі нотатки та текстові записи, створені на телефоні через попередньо встановлені додатки.
  • Файли невдалих оновлень операційної системи смартфона (наприклад, через занадто повільний або нестабільний мобільний інтернет).
  • Деякі файли-дублікати.
  • Файли, створені в результаті різних збоїв або помилок.

Вміст розділу “Інше” не зберігається в одній конкретній папці, тому видалити його повністю складно. Однак є кілька способів, які допоможуть якщо не очистити “Інше”, то хоча б значно скоротити його розмір.

Кнопка “Очистити” в розділі “Пам’ять”

Насамперед варто скористатися вбудованими інструментами для очищення пам’яті, які можуть бути на смартфоні. Один із таких – функція “Очистити”, яка є на багатьох мобільних пристроях у розділі “Пам’ять” або “Сховище”. Після натискання на неї смартфон проаналізує внутрішню пам’ять і покаже ті файли, які можна безболісно видалити. Користувачеві залишається тільки вибрати їх, а потім підтвердити очищення.

Перевірка папок “Android/obb” і “Android/data”

Частина файлів з розділу “Інше” зберігається в папках у внутрішній пам’яті смартфона. Вони являють собою дані додатків, які користувач видалив з телефону – іноді файли таких програм залишаються в пам’яті смартфона через збій. Щоб їх очистити, потрібно:

  • Відкрити вбудований диспетчер файлів і знайти папку “Android/obb”.
  • Перегорнути список файлів і перевірити, чи немає серед них назв уже видалених із телефона додатків – вони матимуть вигляд “com.”, потім ім’я розробника і назва самого додатка.
  • Видалити такі файли, після чого виконати те ж саме з папкою “Android/data”.

Очистити кеш телефону через режим Recovery

Частково файли з розділу “Інше” можна очистити, якщо видалити кеш через режим відновлення. Зробити це нескладно, достатньо виконати такі кроки:

  1. Перейти в режим відновлення. Для цього потрібно одночасно затиснути кілька клавіш – на більшості смартфонів використовуються клавіша живлення + одна з клавіш гучності.
  2. Після переходу в Recovery вибрати за допомогою клавіш гучності пункт “Wipe Cache Partition” – активувати його потрібно за допомогою кнопки живлення.
  3. Дочекатися поки кеш видалиться, а сам телефон перезавантажиться.

Перевірити пам’ять сторонніми додатками

Якщо самостійно перевірити, чим забитий розділ “Інше” не виходить, можна скористатися сторонніми програмами. Серед безкоштовних додатків у Google Play Store можна виділити “DiskUsage”, “Storage Analyzer & Disk Usage” і “Amaze File Manager”. Їхній функціонал приблизно однаковий – програми показують усі файли на телефоні у вигляді діаграм і схем, щоб користувач зміг зрозуміти, що саме забиває пам’ять його пристрою.

Скинути телефон до заводських налаштувань

Повністю і напевно очистити розділ “Інше” в пам’яті смартфона зможе тільки його скидання до заводських налаштувань. Однак ця дія видалить і всі інші файли, тому їх попередньо потрібно перенести на сторонній носій (microSD-карту, флеш-карту, комп’ютер тощо).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.