Що таке термін підтримки смартфона виробником і чому він такий важливий для користувачів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У цьому матеріалі ми детально розібрали, чому одні пристрої отримують софтверні оновлення по 7-8 років, а інші – лише 2 роки.

З появою перших смартфонів на початку 2000-х виробники гаджетів прагнули забезпечити максимальну безпеку і запропонувати споживачам якомога більше функцій. Програмна частина допилювалася з кожним апдейтом. Іноді компанії надихалися побажаннями користувачів і впроваджували різні нововведення. Однак до недавнього часу вендори не вказували жодних термінів підтримки ПЗ.

Винна Apple?

Частково на ситуацію з програмною підтримкою вплинула Apple. Це одна з небагатьох компаній (якщо не єдина), яка пропонує гаджети з максимально довгим життєвим циклом. Наприклад, iPhone 5s, що вийшов у 2012 році, все ще отримує патчі безпеки. Здавалося б, до чого компанії усувати баги смартфона 11-річної давності, але поки цими пристроями користуються, Apple продовжує підвищувати лояльність до свого бренду.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Корпорація з Купертіно жодного разу не озвучувала точних термінів підтримки своїх смартфонів, але статистика останніх років показує, що в середньому iPhone отримують 5 масштабних оновлень iOS, а патчі безпеки для них можуть виходити понад 7 років. Наприклад, iPhone 7, який на старті 2016 року працював на iOS 10, 2021 року оновився до iOS 15, а останній міні-апдейт вийшов у червні поточного року. Відповідно поки ще флагманські iPhone 14 будуть оновлюватися по-крупному до 2027 року, а iPhone 15, які вийдуть у вересні, отримають програмну підтримку до 2028 року.

Варто зазначити, що для інженерів Apple випуск оновлень на кілька поколінь смартфонів дається відносно легко, оскільки компанія самостійно розробляє залізо і софт. Додатково до цього, вона випускає всього до 4-х моделей iPhone на рік.

Чим масштабні оновлення відрізняються від патчів безпеки?

Раз вже ми заговорили про великі оновлення і дрібні патчі, важливо розуміти, що після закінчення програмної підтримки багато вендорів продовжують випускати запчастини і ремонтувати свої гаджети.

Як правило, у великих оновленнях розробники впроваджують низку нових функцій, зміни в дизайні, додаткові налаштування та багато іншого. Наприклад, нова прошивка iOS або Android міститиме в собі додаткові фільтри камери та прокачані можливості зйомки, або редизайн головного екрана з інтерактивними віджетами. Такі оновлення анонсуються раз на рік, а всі заявлені функції впроваджуються поступово. Знову ж таки, в iOS 17 не буде нового застосунку Журнал, але він з’явиться в iOS 17.1. Таке саме правило поширюється і на Android, але там все більшою мірою залежить від виробників мобільних пристроїв, оскільки кожен використовує свою оболонку на базі чистої ОС Google.

Патчі безпеки – невеликі оновлення, які можуть виходити навіть кілька разів на тиждень. Усе залежить від того, наскільки вразливою виявилася прошивка. Найчастіше розробники усувають уразливості нульового дня і різні баги в мінорних апдейтах. Наприклад, якщо у користувачів після виходу великого оновлення перестала працювати функція розблокування за обличчям або пропали деякі налаштування, то це можна виправити невеликим патчем на 100-200 МБ.

Окремо варто відзначити, що до масштабних оновлень часто додаються дорожні карти – бренди відкрито анонсують терміни виходу нового ПЗ для тих чи інших смартфонів. Міні-апдейти можуть вийти без розкладу в будь-який день тижня.

Окей, з iPhone все зрозуміло, а що там у Android?

Ми вже пояснили, що інженерам Apple доводиться найлегше через обмежену кількість моделей смартфонів. У випадку з Android все ускладнюють фірмові оболонки компаній і різне залізо. Проте останніми роками багато виробників, наприклад, Google, Samsung, Oppo та інші, гарантують 4 масштабних оновлення ОС для своїх флагманських девайсів.

Такі гаджети, як Galaxy S23 Ultra, Oppo Find X6, OnePlus 10 Pro і Xiaomi 13 (усі працюють на Android 13) отримають оновлення до Android 17, а Pixel 7 Pro і Pixel Fold – до Android 18. На жаль, на середньобюджетні та недорогі моделі ці правила не поширюються. Такі девайси приречені на 2 масштабні апдейти Android і додатковий рік патчів безпеки. Тобто програмно умовний Galaxy A34 застаріє вже у 2025 році, а Galaxy S23 буде на актуальній версії ПЗ до 2027.

Основна причина недовгого терміну підтримки бюджетних пристроїв полягає в їхній ціні. Через високу конкуренцію компанії практично не заробляють на них, тому й підтримувати такі гаджети протягом тривалого періоду невигідно.

Замість висновку

Обираючи смартфон у 2023 році, варто розуміти, що це дуже значуща інвестиція. Однак кидатися під поїзд “флагманів за 100к” абсолютно не варто. Ви вкладаєте не тільки гроші, але також свої нерви, емоції та час. Хороший середняк прослужить вам 3 роки, після чого його можна буде віддати дітям або продати за невелику суму. Флагман зможе протриматися до 7 років, але за цей час у ньому втомиться батарея, та й сам смартфон вам набридне.

Безумовно, програмна підтримка смартфонів – дуже важливий фактор, але його слід враховувати в сукупності з іншими нюансами.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.