Статті

Що таке графіка вбудована в процесор. Розбираємо простими словами

Share

Ті, хто з комп’ютерами давно, пам’ятають, що раніше на материнській платі не було виходу під монітор. Комп’ютеру потрібна була окрема відеокарта, яку потрібно було вставити у відповідний слот. Більшість сучасних материнських плат мають вбудовану відеокарту прямо в центральний процесор. Такий тип графіки називають “інтегрованою”.

Наприклад, якщо взяти ноутбуки, то, умовно, вони діляться на два типи: звичайний ноутбук для роботи та ігровий. У звичайному ноутбуці (не ігровому) графіка практично завжди інтегрована – окремої (дискретної) відеокарти немає. На такому ПК неможливо пограти в сучасні ігри, але такий ноутбук відмінно впорається з офісними завданнями і роботою з документами.

Незважаючи на те, що графіка інтегрована, можна дивитися фільми в 4к і працювати в графічному (або відео) редакторі. І, звичайно ж, підуть ігри минулих років – любителям старих хітів ігровий ПК і зовсім не потрібен: навіть офісний ноутбук сміливо може потягнути старі ігри, адже потужність навіть слабенького, але сучасного “селерона” в десятки разів вища, ніж тієї системи, що була років 15 тому.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

А ось ігровий ноутбук уже має окрему відеокарту – на такому комп’ютері вже можна грати в сучасні ігри. А якість картинки залежить не тільки від відеоадаптера, а й від процесора та обсягу/типу оперативної пам’яті. Також варто розуміти, що наявність дискретної відеокарти веде до високого енергоспоживання комп’ютера – неважливо, ноутбука чи стаціонарного. Ще вбудована відеокарта буває не тільки в ноутбуках, а й у звичайних десктопних материнських платах.

Який головний плюс інтегрованої відеокарти?

Будь-який комп’ютер створюється під конкретні завдання. Наприклад, якщо взяти ноутбук, у якому буде окрема відеокарта, то він споживатиме набагато більше енергії. Адже потрібно живити ще й окремий модуль. А сама відеокарта, за фактом, є міні-комп’ютером з процесором і оперативною пам’яттю, який спеціально створений для обробки графіки.

Дуже часто в ноутбуках частина ядер центрального процесора не працює на повну потужність – такі ядра називаються енергозберігаючими. Така технологія присутня і в графічних ядрах. Отже, інтегрована відеокарта дає змогу подовжити автономність ноутбука.

Ну, а інтегрована відеокарта в стаціонарному комп’ютері дає змогу заощадити – не потрібно купувати окрему плату. Ну і, звісно, менше шуму – будь-яка сучасна відеокарта може мати 1 і більше вентиляторів, які можуть видавати сильний шум. Якщо користувач не грає в ігри, то ПК з дискретною відеокартою йому просто не потрібен.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Samsung Galaxy A53 отримав урізану версію One UI 6.1

    Компанія Samsung почала поширювати оновлення фірмової оболонки One UI 6.1 для смартфонів Galaxy A53. Прошивка…

    19.05.2024

    Названо 10 найлегших для злому чотиризначних паролів

    Існує 10 000 можливих комбінацій для 4-значного пароля, але люди зазвичай використовують найпопулярніші PIN-коди, а…

    19.05.2024

    Як поліпшити Wi-Fi сигнал домашнього роутера за п’ять хвилин

    Щоб забезпечити надійне та стабільне підключення Wi-Fi у вашому домі, необхідно враховувати кілька важливих факторів.…

    19.05.2024

    Компанія Ayaneo представила міні-ПК у стилі Macintosh

    Компанія Ayano представила на ринку новий міні-ПК. Ayaneo AM01S оснащений процесором AMD Ryzen7 8845hs або…

    19.05.2024

    Спецслужби назвали соціальні мережі, які становлять загрозу національній безпеці України

    Противник активно проводить психологічні операції проти України за допомогою tiktok. Розвідка також бачить загрози національній…

    19.05.2024

    Що потрібно знати під час створення пароля для свого облікового запису

    Кіберполіція рекомендує дотримуватися цих порад під час створення пароля та використання облікового запису. Для створення…

    19.05.2024