Статті

Чи можна залишати зарядку для iPhone в розетці

Share

Напевно, перед відходом з дому або тривалим від’їздом ви перевіряєте, щоб усі пристрої були вимкнені. Бажано – прямо з розеток. Ця звичка щонайменше допомагає утримувати квартиру в порядку, але чи є у відключенні електроприладів практичний сенс? Деякі люди роками не від’єднують техніку від мережі, хоча навіть не користуються нею. А якщо зарядник від Айфона відключати з розетки, чи пропрацює він довше? І що буде, якщо залишити адаптер підключеним до мережі? Спробуємо зрозуміти, чи варто позбуватися цієї звички і чи є вона шкідливою.

Чи псується зарядка в розетці

Існує міф, що зарядка псується, якщо залишати її в розетці: в цей час вона нібито витрачає ресурс, оскільки через неї проходить електричний струм навіть у стані спокою. До того ж залишена зарядка може вийти з ладу через різкі стрибки в електромережі. Загалом, цілий розсип здогадок.

Чи псується зарядний пристрій у розетці? Частка правди в цьому є: адаптер розрахований приблизно на 50 000 годин використання, тобто, на 6 років використання. По суті, весь цей час ви можете не виймати з розетки, а якщо все ж таки будете вимикати, то продовжите термін роботи – і це не жарт. Просто порахуйте, що з умовних 24 годин він буде безглуздо стирчати з розетки близько 20.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Однак на ділі таке відбувається не завжди: навряд чи зараз є люди, які заряджають iPhone 14 Pro за допомогою адаптера на старого адаптера від iPhone X. До того ж, є шанс що адаптер буде схильний до перепадів температур, вологи і не раз впаде на підлогу, чого робити не рекомендується. При цьому Apple не забороняє залишати його в розетці, але рекомендує не користуватися зіпсованою зарядкою.

Чи витрачає електрику зарядка без телефону

Один із головних міфів, що стосуються безхазяйної зарядки в розетці – витрата електрики. І знову її прихильники цієї теорії частково мають рацію! Згідно з дослідженнями, адаптер витрачає електроенергію, але в дуже скромних кількостях – не більше ніж 0,3 мА, що за рік виллється в 0,3 кВт. Згідно з тарифом у моєму регіоні, 1 кВт коштує 2,64 грн, тобто тут про економію і говорити нічого. Можна сміливо залишати кілька зарядок відразу і не переживати, що вони вас збанкрутують.

Для порівняння, фен для волосся на 1800 Вт споживає за 10 хвилин близько 300 Вт*год, а зарядка Айфона протягом року – близько 30 гривень. А якщо підсумувати зарядку всіх пристроїв, як ми і зробили в нашому матеріалі, то сума буде більш вражаючою – на неї можна і каву попити, і навіть купити кабель для зарядки.

Чи небезпечно залишати адаптер у розетці

Люди, які вважають, що зарядку небезпечно залишати в розетці, чомусь не помічають, що інші пристрої роками працюють без перерв і з ними не виникає проблем. Холодильники, розумні колонки, телевізори, роутери – ці пристрої навряд чи хтось відключає, навіть коли їде у відпустку. Але навіть стосовно зарядок: зверніть увагу, що існують спеціальні розетки з USB, як ця від Hoco, що не потребують відключення. Хоча компоненти всередині одні й ті самі.

Ба більше, розетки для розумного будинку мають схожу начинку і до того ж постійно підключені до Wi-Fi – проблем з ними теж не виникає. Але з одним застереженням: якщо у квартирі нормальна проводка, з якою не виникає складнощів. У такому разі, техніку і справді краще берегти і відключати.

Чи потрібно відключати зарядний пристрій від мережі

Як бачите, немає майже жодної причини переживати за те, що зарядка від Айфона залишається в розетці. Це майже не впливає ні на довговічність, ні на витрату енергії. Але є деякі нюанси, чому адаптер від Айфона потрібно відключити від мережі.

  • Якщо в будинку є маленькі діти – є шанс, що адаптер для зарядки швидко вийде з ладу, оскільки дитина може просунути в роз’єм металевий предмет.
  • Домашні тварини люблять гратися з проводом – довго він у вас не проживе. Перевірено на собі.
  • Якщо розетки в будинку розташовані близько до підлоги, можна їх зачепити ногою і пошкодити.
  • Розетка розташована близько до ліжка – є шанс, що ви висмикнете її “з коренем” або наступите на неї.
  • Вимикайте електроприлади, включно з адаптерами для зарядки, під час грози.
  • Не залишати в розетці несправний блок живлення, який працює через раз. Від нього краще взагалі позбутися.

Як бачите, в теорії із залишеним адаптером у розетці нічого не трапиться, але на практиці може статися всяке. При цьому відключити його – справа кількох секунд: краще вчинити саме так, щоб не перебирати погані сценарії, поки перебуваєте далеко від дому.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: iPhone
  • Останні записи

    Створено унікальну флешку яка прослужить понад 200 років

    Коли ви купуєте флешку, ви звертаєте увагу на три параметри: обсяг, продуктивність і стійкість до…

    20.05.2024

    Експерти назвали плюси та мінуси нових iPad Pro M4 2024

    Як і раніше, новий iPad Pro є у двох варіантах: з діагоналлю 11 та 13…

    20.05.2024

    Шахраї вимагають гроші за листування до WhatsApp – що робити

    Останнім часом шахраї все частіше використовують месенджери для розлучення громадян на гроші. Не є винятком…

    20.05.2024

    Вже завтра відбудеться презентація Microsoft Build 2024: де дивитись пряму трансляцію

    Компанія Microsoft готується до своєї найбільшої щорічної конференції Microsoft Build 2024. Захід пройде в офлайн-форматі…

    20.05.2024

    iOS 18 буде використовувати штучний інтелект у сповіщеннях, календарі та фоторедакторі

    Інсайдер і журналіст Марк Гурман з Bloomberg розкрив деякі подробиці про можливості штучного інтелекту в…

    20.05.2024

    Xiaomi запустила в глобальний продаж планшети Redmi Pad Pro з 12,1-дюймовим екраном

    Xiaomi розпочала продаж глобальних версій планшета Redmi Pad Pro, які близько місяця тому дебютували на…

    20.05.2024