Статті

Що таке “бекап” і для чого він потрібен

Share
Час читання: 3 хв.

Резервне копіювання, відоме також як бекап (англ. backup), є процесом створення додаткової копії важливих даних, яка зберігається окремо від оригінальних даних і може бути використана для їх відновлення.

Один із найпростіших способів створення резервної копії, з яким ви, мабуть, уже стикалися, полягає у надсиланні важливого файлу з комп’ютера самому собі через месенджери, як-от Telegram, ВКонтакті, або електронною поштою. Таким чином, копія файлу зберігається на серверах месенджера або пошти, і навіть якщо жорсткий диск з оригінальним файлом буде втрачено або пошкоджено, ви зможете завантажити його знову.

Бекап бази даних відіграє важливу роль у багатьох ситуаціях, і ми наведемо кілька прикладів.

Пошкодження носія

Жорсткий диск комп’ютера вийшов з ладу через різке вимкнення живлення під час активної роботи

Втрата доступу

Хмарний сервіс обмежив доступ користувачів із деяких країн через політичний конфлікт, і завантажені файли стали недоступними.

Дії зловмисників

Хакери надіслали троянську програму електронною поштою, яка видалила корпоративну базу даних із телефонами всіх клієнтів

Людська помилка

Розробник випадково перезаписав роботу всієї команди за останні 2 тижні, вносячи зміни в проєкт.

Якщо зроблено резервну копію, то всі проблеми буде вирішено: телефони клієнтів буде відновлено, а загублений код буде повернуто на місце. Однак, якщо не було створено резервних копій, доведеться витратити тижні та місяці на повторне написання коду або відновлення клієнтської бази даних.

Які дані потребують резервного копіювання

Резервна копія даних займає місце на пристрої зберігання або в хмарному сховищі, а процес створення і відновлення копій вимагає часу. Тому зазвичай створюються резервні копії для важливої інформації, такої, яку створила людина і яку складно або неможливо відтворити знову.

Наприклад, немає сенсу робити бекап файлів щойно завантаженої гри зі Steam. Якщо щось трапиться з жорстким диском комп’ютера, ви легко зможете завантажити гру наново зі свого акаунта в Steam. Однак, якщо ви вже награли кілька десятків годин, створення резервної копії файлу збереження на зовнішньому диску, щоб не втратити свій прогрес, буде гарною ідеєю.

Під час створення резервної копії великого обсягу даних зазвичай вони також стискаються. Наприклад, якщо вам потрібно створити резервну копію системи або веб-сайту, дані зазвичай поміщаються в архів, а під час відновлення вони розпаковуються. Інакше місце на пристрої швидко закінчиться через нові дані.

Чому резервні копії важливо зберігати окремо від вихідних даних

Мета резервного копіювання полягає в тому, щоб допомогти відновити дані, якщо з ними щось трапиться. Що буде, якщо ми створимо резервну копію системи і збережемо її на тому самому диску комп’ютера, де в нас встановлена система? У разі пошкодження диска ми втратимо і дані, і їхню копію.

Тому має сенс зберігати резервну копію в альтернативному місці, наприклад, на зовнішньому жорсткому диску, флеш-накопичувачі або в хмарному сховищі. Для особливо цінних даних також рекомендується створювати дві або більше резервних копій у різних місцях.

Як часто слід робити бекап комп’ютера

Оптимальна частота створення резервних копій залежить від кількох чинників, включно з частотою змін даних і ступенем їхньої важливості.

Для прикладу, припустімо, ви керуєте великим федеральним інтернет-магазином електроніки, де щодня відбуваються нові товари, реєстрації користувачів і розробники вносять зміни в шаблон. Втрата даних навіть за один робочий день може бути критичною, тому розумно створювати резервні копії щодня.

З іншого боку, якщо ви адмініструєте невеличку крамничку, де оновлення відбуваються рідко (лише коли майстри отримують натхнення) і кількість відвідувачів невелика, то резервне копіювання раз на тиждень або навіть раз на місяць може бути достатнім.

Крім того, рекомендується створювати ручні резервні копії перед внесенням значних змін у проєкт, наприклад, установкою нового плагіна з додатковими функціями. Якщо плагін викличе проблеми з роботою сайту, наявність резервної копії дасть змогу швидко повернутися до попереднього стану.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Xiaomi і Redmi відмовилися від камер на 200 Мп

    Цього тижня Xiaomi та її бренд Redmi представили лінійку смартфонів Redmi Note 14, яка глобально…

    29.09.2024

    Nintendo Switch 2 вийде навесні 2025 року з магнітними джойконами і новим дизайном стіків

    У недавньому випуску іспанського подкасту Vandal Radio було розкрито нові подробиці про майбутню консоль Nintendo…

    28.09.2024

    Смарт-телевізори Samsung та LG роблять приховані скріншоти

    Популярні моделі смарт-телевізорів Samsung та LG таємно роблять скріншоти екрану, навіть коли користувач використовує їх…

    28.09.2024

    OpenAI планує збільшити вартість підписки на ChatGPT до $44

    OpenAI готується залучити $7 мільярдів у новому раунді фінансування, що може підвищити її оцінку до…

    28.09.2024

    Годинник Xiaomi Watch 2 випустили в новому кольорі

    На міжнародному ринку з'явилася нова версія розумного годинника Xiaomi Watch 2 у стильному кольорі Titan…

    28.09.2024

    VIVO випередила Samsung і Google у випуску Android 15 для флагманів

    Чудова новина для власників флагманських смартфонів VIVO – компанія першою серед великих брендів надала стабільні…

    28.09.2024