Статті

Чи небезпечно заряджати смартфон швидкою зарядкою

Share
Час читання: 2 хв.

Швидка зарядка стала однією з найважливіших функцій сучасних смартфонів . У користувачів з’явилася можливість швидко зарядити смартфон у потрібні моменти.

Але нові технології часто сприймаються багатьма людьми в багнети – одні думають, що вона сприяє дуже швидкому зносу акумулятора , інші взагалі говорять про те, що це шкідливо для здоров’я . Наскільки вірними можуть бути такі твердження? Чи може швидка зарядка ” вбити ” акумулятор?

Quick Charge – передова технологія

Не для кого не секрет, що процесори Qualcomm мають вбудовану функцію швидкої зарядки , і зараз доступне вже п’яте покоління технології для топових процесорів Snapdragon , які здатні заряджати акумулятор з 0 до 100 відсотків всього за 15 хвилин. Як таке можливо?

  • Справа в тому, що настільки швидка зарядка заряджає відразу два з’єднані між собою акумулятори . Тобто, наприклад, акумулятор на 5000 мА/год – це два окремих елементи по 2500 мА/год , з’єднані між собою. Кожен із них і виходить зарядити настільки швидко. За час, поки повністю заряджається Ваш смартфон, можна встигнути випити чашку кави.

Інші компанії мають свої стандарти швидкої зарядки – UltraDART у Realme, VOOC у OPPO, SuperCharge у Huawei і т.д.

Чи шкідлива швидка зарядка для смартфона?

  • Сама по собі функція швидкої зарядки не шкодить смартфону , інакше від технології швидко відмовилися б. Навпаки, вона дуже корисна і дозволяє швидко зарядити смартфон, щоб продовжити роботу з ним вже за кілька хвилин .

Найкращим рішенням буде використання оригінальних блоків і кабелів для заряджання пристрою.

  • Також краще не користуватися смартфоном під час заряджання пристрою . Швидка зарядка швидко нагріває батарею і корпус пристрою, відповідно, можуть нагріватися інші комплектуючі .
  • Якщо смартфон навантажуватиме додатковими завданнями під час заряджання , грітися смартфон буде ще більше . Швидко вивести з ладу батарею в такий спосіб не вийде, але нічого хорошого не принесе. Краще не ризикувати зайвий раз, і дати смартфону швидко зарядитись і паралельно відпочити від інших завдань.
  • Не слід забувати про те, що з часом акумулятор втрачає в ємності . Процес втрати ємності неможливо запобігти , на це не впливає швидкість заряду акумулятора – швидше впливає кількість циклів заряду. Швидка зарядка акумулятора зношує так само, як і звичайна . Батарея має відпрацювати стільки, скільки заявляє виробник.
  • Приклад – мій смартфон Xiaomi . Початкова ємність акумулятора в 4000 мА/год перетворилася приблизно на 3500 мА/год за більш, ніж рік постійного використання смартфона.

І все ж таки, це не страшна втрата – батарею смартфона можна замінити і продовжити ним користуватися.

Ну а шкода здоров’ю – це міф

Міфів про шкоду смартфона для здоров’я багато – нібито, погіршують здоров’я екран , хвилі , процес зарядки , і підносити смартфон до голови взагалі не бажано .

Нічим не підтверджені висновки не варто сприймати серйозно – процес зарядки смартфона не може нашкодити Вашому здоров’ю, як і процес використання смартфона, якщо Ви не тримаєте його в руках 24/7 .

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: поради
  • Останні записи

    iPhone 16 Pro Max лідирує у тесті на час роботи батареї

    iPhone 16 Pro Max продемонстрував найкращий час автономної роботи серед популярних смартфонів, згідно з оновленим…

    29.09.2024

    Google представила технологію проектування мікросхем AlphaChip за допомогою ШІ

    Google презентувала нову технологію розробки мікросхем під назвою AlphaChip, що використовує штучний інтелект. AlphaChip реалізує…

    29.09.2024

    Vivo готує смартфон який набрав 3 мільйони балів в AnTuTu

    Очікується, що Vivo X200 Pro буде представлено 14 жовтня. Смартфон отримає новий процесор Dimensity 9400,…

    29.09.2024

    ШІ-чатбот в Instagram і WhatsApp навчився говорити голосами знаменитостей

    На нещодавньому заході Connect Meta презентувала нову функцію для свого ШІ-чатбота на платформах Instagram, WhatsApp…

    29.09.2024

    Флагманський смартфон Huawei Mate 70 показали наживо

    Перед анонсом Huawei Mate XT було зафіксовано кілька випадків, коли цей смартфон потрапляв у поле…

    29.09.2024

    Xiaomi і Redmi відмовилися від камер на 200 Мп

    Цього тижня Xiaomi та її бренд Redmi представили лінійку смартфонів Redmi Note 14, яка глобально…

    29.09.2024