Статті

Названо 7 секретів, які зроблять Windows швидшим

Share

Windows – одна з найпопулярніших операційних систем, яка використовується мільйонами користувачів по всьому світу. Але з часом Windows може працювати повільніше з різних причин.

У цій статті ми розглянемо 7 секретів, які допоможуть вам поліпшити продуктивність Windows і повернути їй колишню швидкість. А ви не забудьте підписатися на “Блог системного адміністратора” і поставити лайк.

Очищення диска

Одним із найпростіших і найефективніших заходів щодо поліпшення продуктивності Windows є повне очищення диска. Скористайтеся вбудованими інструментами для видалення непотрібних тимчасових файлів, кешу та інших даних, які більше не потрібні системі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що більше дрібних файлів на комп’ютері, особливо в системних папках, таких як кеш, робочий стіл, “Завантаження”, то повільніше працює ПК. Не забувайте чистити регулярно кеш браузера – оглядач працюватиме швидше. Також не забуваємо видаляти те, що вам уже не потрібно. Не накопичуйте сміття в системі!

Оновлення драйверів

Застарілі або неправильно встановлені драйвери можуть уповільнювати роботу комп’ютера. Регулярно перевіряйте наявність оновлень для драйверів у виробників вашого обладнання та встановлюйте їх.

Не варто довіряти базі драйверів Windows, краще дивитися драйвери на сайтах виробників комплектуючих. На практиці бували випадки, коли через “дефолтний” драйвер комп’ютер працював повільніше, ніж з тим, який завантажили з офіційного сайту.

Автозапуск

Безліч програм запускаються автоматично під час старту Windows, що уповільнює його завантаження. Оптимізуйте список програм автозапуску, залишивши тільки ті, які вам дійсно потрібні. Зробити це можна через “Диспетчер завдань” вибравши вкладку “Автозавантаження”. Просто вимкніть ті додатки, автозапуск яких вам не потрібен.

Видаліть непотрібні програми

Іноді на комп’ютері накопичується безліч програм, які більше не використовуються. Видаліть непотрібні програми, щоб звільнити місце на диску та прискорити роботу системи. Деякі програми можуть створювати служби, які запускаються разом з операційною системою і споживають ресурси комп’ютера. Якщо ви користуєтеся якоюсь програмою раз на рік, то не варто її тримати, краще завантажити та встановити вже оновлену версію.

Віруси

Шкідливі програми можуть завдати серйозної шкоди продуктивності Windows. Встановіть надійне антивірусне програмне забезпечення і регулярно перевіряйте систему на наявність вірусів і шкідливих програм. Ця порада більше підходить для новачків або для тих, хто відключає інструменти безпеки Windows.

Приділіть увагу жорсткому диску

У разі, якщо у вас HDD накопичувач, то фрагментація жорсткого диска може уповільнювати роботу Windows. Регулярно використовуйте вбудовані інструменти для дефрагментації диска або скористайтеся спеціальними програмами, щоб упорядкувати дані на диску. Дефрагментація для SSD не має жодного сенсу, оскільки в ньому відсутня зчитувальна головка.

Збільште оперативну пам’ять

Якщо ваш комп’ютер має недостатній обсяг оперативної пам’яті, це може бути причиною уповільнення Windows. Розгляньте можливість додавання або оновлення оперативної пам’яті, щоб поліпшити продуктивність системи.

Для Windows 10 потрібно щонайменше 8 гігабайт оперативної пам’яті, а для Windows 11 краще, щоб було 16. Пам’ятайте, що з кожним роком програми стають “важчими” і споживають більше ресурсів.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

View Comments

  • Жодна з програм не почистити Ваш диск поки Ви не видалете з папок
    Windows\User\Local setting\temp
    Windows\temp
    Ні cleaner ні жодна програма.
    Окрім того з автозапуску можна вимкнути програми та в планувальнику є безліч фонових процесів про які Ви навіть не здогадується в тому числі закритих для редагування користувачу.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Windows
  • Останні записи

    Discord має намір знову стати платформою для геймерів

    Платформа Discord прагне знову стати більш орієнтованою на геймерів. Для цього розробники проведуть редизайн програми,…

    30.05.2024

    Toyota стала втрачати свою популярність на світовому ринку

    Toyota Motor Corporation (TMC) оголосила результати продажу, виробництва та експорту за квітень 2024 року, а також…

    30.05.2024

    Чому не можна вішати смартфон на дроті зарядника

    Іноді деякі користувачі розміщують мобільник, що заряджається так, що він звисає, «тримаючись» за кабель зарядного…

    30.05.2024

    Розкрито чотири варіанти об’єму пам’яті та колірні рішення серії смартфонів realme 13 Pro+

    Повідомляється, що Realme працює над двома новими смартфонами: серіями GT 6 та realme 13 Pro,…

    30.05.2024

    iPad Pro (2024) проти iPad Pro (2018): чи варто оновлюватись

    Зазвичай на цьому сайті ми порівнюємо нові пристрої, тому що цикли оновлення для більшості пристроїв…

    30.05.2024

    Samsung відібрала у Apple лідерства на світовому ринку смартфонів минулого кварталу

    Фахівці Counterpoint Research заявили про зниження обсягів постачання iPhone на 13% до 50,5 млн штук за підсумками…

    30.05.2024