Чи можна не діставати зарядний бллок смартфона з розетки

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Зручно після заряджання телефону залишати зарядний пристрій увімкненим у розетку – так не доведеться його наново шукати і залишиться тільки під’єднати гаджет. Якщо ви так робите, то варто задуматися, чи не принесе ця звичка негативних наслідків.

Реклама

Електроспоживання

Залишений у розетці зарядний пристрій продовжує працювати навіть після від’єднання від нього телефона. І хоч у невеликих кількостях, але споживає електрику. Одна під’єднана зарядка, звісно, несильно збільшить ваші витрати на електроенергію, але якщо порахувати всі електроприлади, які ми залишаємо увімкненими в той час, коли ми ними не користуємось, то виходить не так уже й мало.

Безпека

Виробники зарядних пристроїв зазвичай прикладають до товару інструкцію, в якій зазначено, що його не можна залишати увімкненим без потреби.

У сучасних якісних приладах уже передбачено вбудований захист від загоряння. Такі зарядні пристрої менш небезпечні. Але не завжди можна на око визначити, присутній він у вас чи ні. Якщо ваш зарядний пристрій нагрівається, навіть коли він нічого не заряджає, а просто ввімкнений у мережу, його точно потрібно вимикати з розетки.

Ризики

Залишаючи зарядний пристрій у розетці, ви наражаєтеся на такі ризики:

  • Якщо трапиться коротке замикання або якась несправність, то може статися пожежа. Блок живлення, що знаходиться всередині пристрою, складається з безлічі деталей, зокрема пластикових, які можуть загорітися. При стрибку електричної напруги пристрій може бути пошкоджено і вийде з ладу або створить пожежонебезпечну ситуацію. Така ймовірність, звичайно, мінімальна, але краще повністю виключити її.
  • Під час грози будь-який прилад, увімкнений у мережу, може вийти з ладу. Це стосується і зарядного пристрою, він може загорітися, якщо лінія заземлення погана.
    Знижується ресурс працездатності. Від постійної роботи схеми, які знаходяться всередині, перегріваються і перестають працювати. Перед тим як вмикати зарядку в мережу, спочатку краще під’єднати до неї телефон, вимикати потрібно у зворотній послідовності.
  • Зниження ефективності зарядки. Цей фактор не видно “неозброєним оком”, але після закінчення часу ви зможете помітити, що зарядка буде довше заряджати ваші пристрої.
  • Головною причиною того, щоб вимикати зарядний пристрій, є наявність у будинку маленьких дітей і домашніх тварин, які можуть його помацати або погризти. Смертельної шкоди, звісно, не буде, але не варто це перевіряти.

Одним словом, щоб у вас не виникло жодних проблем із безпекою у використанні зарядного пристрою, краще просто обзавестися звичкою вимикати з мережі всі невикористовувані прилади.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ