Що таке “продуктивний режим” на телефоні та для чого він потрібен

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Деякі моделі смартфонів оснащені функцією “продуктивний режим”, що рекламується як механізм для прискорення пристрою. У цій статті ми поговоримо про те, в чому суть цієї функції, в чому її призначення і наскільки вона ефективна в роботі.

Функція продуктивного режиму: її суть

За наявності цього режиму, ви можете знайти його в налаштуваннях мобільного пристрою, які пов’язані з батареєю і живленням. Його завдання покращити продуктивність телефону до максимально можливого рівня, використовуючи для цього центральний та графічний процесор. На відміну від функції енергозбереження, мета якої – збільшити тривалість роботи від акумулятора, продуктивний режим:

  1. Орієнтований посилення роботи гаджета.
  2. Веде до інтенсивної витрати рівня енергії.
  3. Може викликати перегрів процесора та нагрівання корпусу телефону.

Так, при активації продуктивного режиму будь-який гаджет розряджатиметься швидше через особливості функціонування – активну роботу процесора.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На яких пристроях є цей режим

На даний момент продуктивний режим доступний на флагманських моделях смартфонів від Samsung, OnePlus, Oppo, Xiaomi, Huawei, Honor та realme. Інформація про особливості його роботи не завжди розкривається виробниками. Індивідуальні дослідники стверджують, що активація продуктивного режиму призводить до використання високопродуктивних ядер та повного завантаження процесора на короткі періоди часу.

Деякі заходи, включаючи часткове збільшення потужності та робота ядер з вищою тактовою частотою, спрямовані на запобігання перегріву процесора та появі подальших з цього неполадок — активна експлуатація девайсу могла б становити загрозу для роботи пристрою в цілому.

Як активувати продуктивний режим на телефоні

Майже у всіх моделях смартфонів, які підтримують цю функцію, її можна увімкнути в налаштуваннях, використовуючи пункт «Батарея». Як правило, можливість перемикання режимів роботи знаходиться поряд, тому шукайте пункт про енергозбереження. Якщо це необхідно, можна використовувати графу пошуку в налаштуваннях із запитом “продуктивний режим”.

Як це працює

Хоча виробники заявляють про зворотне, продуктивний режим має лише часткове застосування та незначний вплив на функціональність пристрою. Експерти, які проводили випробування, виявили, що у звичайних умовах використання (запуск соціальних мереж, дзвінки, перегляд відео тощо) помітних змін немає. Результати тестів свідчать про незначне поліпшення продуктивності в межах 1-2%, що можна списати на методичну похибку.

Також зазначено, що з активації продуктивного режиму при іграх спостерігається деяке поліпшення затримки, за рахунок перерозподілу ресурсів на користь гри, відключаючи фонові додатки. Незважаючи на це, використання цього режиму рекомендується лише при увімкнених у фоновому режимі великої кількості програм.

Крім цього, слід врахувати збільшене енергоспоживання, оскільки продуктивний режим здатний зупиняти навіть системні процеси, які потім автоматично відновлюються, що призводить до додаткових витрат заряду акумулятора.

Ефективність продуктивного режиму варіюється і залежить від моделі пристрою та його технічних характеристик. Наприклад, флагманські смартфони виявляють лише незначне посилення продуктивності, причому обмежене системою запобігання перегріву процесора. На бюджетних моделях зміна потужності буде помітнішою.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.