У смартфоні немає сервісів Google – чи критично це

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

На деяких смартфонах відсутні сервіси Google — хтось із розробників зазнав обмежень, а хтось навмисно відмовився від продуктів Google. Розкажемо, наскільки критично купити телефон без сервісів Google, у чому плюси та мінуси такого рішення.

Реклама

Недоліки смартфонів без сервісів Google

Перш ніж купувати мобільний пристрій без сервісів Google, варто дізнатися про всі проблеми або незручності, з якими доведеться зіткнутися власнику.

1. Відсутність магазину програм Google Play

Незважаючи на існування великої кількості альтернатив, Google Play досі вважається найпопулярнішим магазином на Android пристроях. Він має найбільшу базу програм, мобільних ігор, а також електронних та аудіокниг. Крім того, магазин відрізняється високим ступенем безпеки, тому завантажувати програми через нього можна без ризику заразити телефон вірусами – всі програми проходять ретельну перевірку Google.

І хоча відсутність такої численної бази додатків може заподіяти незручності, є й способи скоротити їх до мінімуму:

  • Встановити на телефон альтернативний магазин додатків, що сподобався.
  • Завантажувати програми з офіційних сайтів у вигляді APK-файлів – у цьому випадку важливо стежити, щоб завантаження відбувалося тільки з сайтів, яким можна довіряти.

2. Пошук альтернатив звичним сервісам

Придбання телефону без сервісів Google буде менш «болючим», якщо користувач і раніше обходився без них. Але якщо власник телефону звик до пошти Gmail, Google Docs та інших програм, особливо для роботи, то варіантів у цій ситуації кілька:

  • Шукати та завантажувати альтернативні програми.
  • Користуватися продуктами Google, але лише у веб-версії через мобільний браузер, що є менш зручним.

3. Проблеми з роботою YouTube

Через відсутність сервісів Google на телефоні може відмовлятися працювати YouTube. Навіть якщо користувач скачає його зі стороннього магазину додатків або як APK-файлу, програма може видавати помилку — запустити її вийде не завжди. Ситуація різниться залежно від бренду смартфона, проте таку можливість потрібно враховувати. Рекомендується заздалегідь дізнатися, чи працюватиме на смартфоні програма YouTube, інакше доведеться задовольнятися веб-версією в браузері або альтернативними клієнтами.

4. Проблеми з роботою браузера Chrome

Користувачі, які звикли до браузера Chrome, також можуть мати проблеми. На більшості пристроїв без сервісів Google браузер працює, проте часто він відмовляється вводити в обліковий запис користувача. Через це не вдасться синхронізувати закладки або історію відвідувань із браузером Chrome, наприклад, на комп’ютері.

5. Синхронізація контактів та фото

Рішення від Google дозволяють синхронізувати деякі дані з телефону з обліковим записом користувача. Так, за допомогою сервісів Google Фото та синхронізації контактів можна не турбуватися про їхню втрату, якщо телефон зламається або буде втрачено.

Якщо ж на пристрої немає сервісів Google, доведеться шукати альтернативи — або переносити дані вручну, або шукати бренди смартфонів, розробники яких створили власні додатки для синхронізації.

Переваги смартфонів без сервісів Google

Користувачі вкрай рідко купують смартфони лише тому, що на ньому відсутні сервіси Google. Найчастіше це все ж таки незручність, з якою доводиться змиритися, якщо мобільний пристрій дійсно того вартий. Проте можна виділити кілька переваг, які можуть мати телефони без сервісів Google:

  • Батарея сідає повільніше. Сервіси Google працюють у фоновому режимі, а видалити або вимкнути більшість із них неможливо. Телефон без таких нав’язаних програм витрачає заряд повільніше, а значить і батарея в довгостроковій перспективі прослужить довше.
  • Дані користувача залишаються конфіденційними. Багато хто недолюблює сервіси Google на телефоні за їх постійне стеження за даними власника. Найчастіше йдеться про запити користувача та подібну інформацію, яка потім використовується в рекламних цілях, однак і такий результат подій багатьох не влаштовує.
  • Відсутність нав’язаних програм. Деяким користувачам не подобається сам факт того, що на їхньому новому телефоні вже встановлені програми, які їм можуть бути і не потрібні. Багато моделей без сервісів Google цієї проблеми позбавлені, проте важливо пам’ятати і те, що інші розробники можуть передбачити і свої фірмові програми, що не виправить ситуацію.

Чи можна придбати телефон без сервісів Google?

Таким чином, недоліки у смартфонів без сервісів Google є, проте вони відчуваються сильніше саме для тих користувачів, хто звик до фірмових рішень Google. Альтернативи цим програмам існують, хоча часто й не такі якісні чи зручні — найбільшою складністю все ще вважається відмова від Google Play, оскільки аналога з настільки великою базою додатків поки що немає.

Проте купувати смартфон без сервісів Google можна, особливо якщо модель влаштовує за іншими параметрами. Багато розробників створюють власні рішення – екосистеми, які виконують ті ж завдання, що й сервіси від Google. Спиратися варто на конкретний бренд і те, як виробник прагне заповнити відсутність продуктів Google, замінити їх або навпаки, надати користувачеві «чистий» смартфон без нав’язаних програм і постійного збору даних.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ