Чому не можна користуватися смартфоном, якщо розбилося скло

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Смартфон – доволі дорогий і крихкий гаджет, яким ми користуємося щодня. Один незручний рух – і техніка вже на землі. Сенсорний екран смартфона може тріснути під час удару, і багато хто продовжує користуватися технікою з розбитим склом, поки збирає на нову. Але робити цього не варто і ось чому.

Небезпечно для здоров’я

Мабуть, головна причина відмовитися від смартфона з пошкодженим сенсором – це його потенційна небезпека для здоров’я. Причому ризик досить великий. Ми постійно гортаємо сторінки на екрані, а коли він пошкоджений, звичайна невинна дія стає небезпечною – можна порізатися. Свайп по розбитому дисплею може серйозно пошкодити палець. Це можна порівняти з глибоким порізом від книжкової сторінки з однією суттєвою відмінністю. Екран скляний, тож у випадку зі смартфоном у рану можуть потрапити мікроосколки. Їх буде складно помітити і видалити. Поріз гоїтиметься довго, не виключено нагноєння.

Тріщини шкідливі і для очей. Перегляд контенту на тріснутому екрані вимагає додаткової напруги. Читання ускладнюється, збільшується навантаження на зір. Як наслідок – втома і різь в очах. Ще один тривожний момент не такий очевидний, адже користувачі смартфонів не відразу відчують ймовірну шкоду здоров’ю. Міжнародне агентство з вивчення ракових захворювань IARC класифікувало випромінювання від мобільних апаратів як “потенційно канцерогенне”. Якщо цілий смартфон випромінює невеликі дози радіації, то зламаний екран збільшує шкідливий вплив.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Може вийти з ладу в найбільш невідповідний момент

Смартфон зі зламаним дисплеєм може відмовити в будь-який момент, причому цілком можливо, що час цей буде найбільш невідповідним. Важливий пропущений дзвінок, ймовірність залишитися без зв’язку за містом, де немає ні комп’ютера, ні іншого телефону, а потрібно по роботі терміново зайти на пошту і відповісти на діловий лист. Варіантів безліч. Особливо велика ймовірність втратити цінну можливість під час роботи приватного майстра, коли дзвінки від потенційних клієнтів надходять один за одним.

Водії, особливо таксисти, ризикують опинитися у вкрай неприємній ситуації. Смартфон їм потрібен не тільки для зв’язку, а й як навігатор. Зазвичай вистачає побіжного погляду на дисплей, щоб зрозуміти, чи в правильному напрямку їде машина і на якому повороті звертати. На пошкодженому дисплеї доведеться сфокусувати увагу і затримати погляд довше, ніж зазвичай. На дорозі навіть секундна затримка може виявитися критично важливою.

Попадання вологи та пилу

Виробники сучасних смартфонів намагаються зробити гаджети максимально тонкими і продуктивними. Гонка озброєнь веде до необхідності йти на жертви. Заради ефектного зовнішнього вигляду і значних характеристик комплектуючі встановлюють на мінімальній відстані один від одного. Велика ймовірність, що розбите скло пошкодить акумулятор із процесором. Навіть якщо при ударі вони залишилися цілі, через тріщини в дисплеї пил і вода поступово почнуть потрапляти в корпус. Волога згубна для комплектуючих, тому скло проклеюють спеціальними водонепроникними прокладками. Коли тріскається дисплей, вони перестають виконувати свою функцію. Дощ або пролитий напій – і все, смартфон остаточно зламаний.

Не за феншуєм

Східна мудрість говорить, що користуватися розбитою річчю погано як для грошової енергетики, так і для соціального статусу. Через техніку циркулює негатив, але поки вона працює, він залишається всередині. Коли телефон чи телевізор, планшет, радіо виходять з ладу, то трапляється те, що експерти називають блокуванням енергетики. Усю накопичену негативну енергію пристрої починають віддавати в зовнішній світ. Не забобонні люди напевно знайдуть несерйозною цю причину відмовитися від смартфона. Не поспішайте іронізувати. Тут усе глибше, ніж може здатися на перший погляд. Не обов’язково брати на віру проповідувані духовними практиками принципи, звернемося до науки. У психології ставлення до зламаних речей таке саме – їх рекомендують позбуватися. Вважається, що продовжуючи користуватися пошкодженою річчю, ми підсвідомо даємо собі установку задовольнятися меншим. Люди з подібним мисленням часто самі стають винуватцями своїх фінансових проблем.

Причин відмовитися від смартфона з розбитим склом чимало. Якщо ви не вірите в прикмети і не схильні прислухатися до психологів, задумайтеся про об’єктивну небезпеку розбитого дисплея. Він шкодить здоров’ю і може стати причиною втраченої можливості або, що ще гірше – призвести до нещасного випадку. Якщо грошей на купівлю нового смартфона не вистачає, варто віднести телефон до сервісу і замінити дисплей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.