Як дізнатися, чи прослуховують ваш телефон

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З огляду на те, як багато комерційної та особистої інформації передається зараз мобільними телефонами, питання захисту особистої інформації стає дедалі актуальнішим. Розберемося, чи можуть сторонні особи прослуховувати розмови по мобільному телефону та чи існують способи протидії цій загрозі.

Шуми під час спілкування та біля аудіотехніки

Одним із приводів для реальних хвилювань може бути поява сторонніх звукових ефектів під час використання телефону. Варіантів може бути два:

  • під час бесіди телефоном з іншою людиною з’являються дивні сторонні шуми та звуки, голоси;
  • телефон починає “фонити”, коли лежить поруч із колонками, причому жодної активності, пов’язаної з абонентом, на ньому не спостерігається (листування в месенджері тощо).

Обидва приклади можуть свідчити про те, що в телефон встановлено шпигунське програмне забезпечення, яке самостійно передає конфіденційні дані в чужі руки.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Затримка перед з’єднанням з іншим абонентом

Ще однією ознакою, що насторожує, може бути тривалість терміну встановлення зв’язку з іншими абонентами, те ж саме стосується і відключення після розмови. Деяким шкідливим програмам потрібен час на початок і завершення роботи.

Низька швидкість інтернету і витік трафіку

Ця проблема теж може виникнути через наявність на телефоні шпигунського програмного забезпечення. Зловмисник отримує весь обсяг переданої абонентом інформації через інтернет, використовуючи будь-який тип підключення – мобільний інтернет, зв’язок через Wi-Fi або в момент підключення смартфона до комп’ютера з можливістю виходу в мережу.

Крім того, частина інформації може надсилатися через MMS-повідомлення та іноді через Bluetooth (досить рідко, але можливо в місцях скупчення людей).

Швидкий розряд

Ще одним тривожним дзвіночком про наявність прослуховування за допомогою програмного забезпечення може бути необґрунтовано швидкий розряд елемента живлення телефона.

Це можна помітити як за швидкістю “відходу” батареї, так і за її температурою – телефон може бути аномально гарячим. Особливо якщо власник смартфона не використовував його якийсь час.

Звісно, не виключено, що це проблема самого телефону, не пов’язана з прослуховуванням, але варто перестрахуватися і перевірити всі встановлені програми як вручну, так і за допомогою антивіруса.

Телефон самостійно перезавантажується

Це теж є ознакою того, що розмови абонента комусь дуже цікаві. Причиною самостійних перезавантажень може бути робота сторонніх програм.

Дистанційний доступ до пристрою може дати можливість не тільки слухати розмови його власника, а й завантажувати будь-яку інформацію, встановлювати додаткові додатки, що приносять користь тільки зловмиснику.

Вимкнення та увімкнення телефону без відома власника, перепідключення до мобільних операторів – усе це дуже погана ознака.

Чи існують якісь коди, які дадуть змогу виявити прослуховування

Наявні коди дають змогу лише визначити, через яку базову станцію зараз під’єднано телефон. Інших можливостей за допомогою кодів зрозуміти, чи ведеться конкретно прослуховування пристрою, немає.

Але при цьому деякі старі моделі кнопкових телефонів можуть трохи допомогти в цьому питанні. На них під час розмови відображався спеціальний значок у вигляді замочка. Якщо він закритий – значить, шифрування даних ведеться, якщо відкритий – є проблеми.

На жаль, у сучасних смартфонах такої функції немає, але зате є спеціальне програмне забезпечення, що дає змогу підвищити рівень своєї інформаційної безпеки.

Програми для перевірки прослуховування

Додатки такого типу дадуть змогу абоненту зрозуміти, чи використовується алгоритм шифрування під час конкретного з’єднання, а також побачити всі налаштування і конфігурації актуального сеансу зв’язку.

Досить високі відгуки про свою ефективність отримали Eagle Security, Darshak, Android IMSI Catcher Detector, CatcherCatcher.

Усі ці програми мають розширений функціонал захисту смартфонів від прослуховування, а саме:

  • обривають підключення до помилкових базових станцій за допомогою спеціальної перевірки (порівнюються ідентифікатори базових станцій і сигнатури);
  • аналізують місцезнаходження базових станцій, якщо якась із них переміщається на місцевості або тимчасово зникає, то вона одразу ж позначається програмою як підозріла, після чого блокується, при цьому користувачеві надходить повідомлення;
  • аналізують усі додатки, встановлені на телефоні, на предмет наявності доступу до камер і мікрофонів, даючи змогу вибрати і відключити підозрілі;
  • не дають встановлювати підозрілі додатки користувачеві і блокують спроби їх встановлення дистанційно;
  • затримують надсилання СМС-повідомлень, які намагаються надіслати без відома власника телефону;
  • оцінюють загальний рівень захищеності розмови в режимі реального часу;
  • відображають усю поточну інформацію про алгоритми захисту, що використовуються під час дзвінка.

Деякі з таких програм неможливо знайти в Google Play, необхідно пошукати їх у мережі окремо, не забувши перевірити антивірусом під час скачування.

Найкраще віддати телефон у руки профільних фахівців, які зможуть вам точно сказати

У тому разі, якщо є тверда впевненість, що телефон слухають, краще буде скористатися послугами профільних фахівців. Ринок досить широко наповнений пропозиціями про перевірку, пошукавши деякий час, цілком можна знайти компетентних людей.

Крім того, можна написати офіційний запит до мобільного оператора або в поліцію, підкріпивши його доказовою базою (результатами перевірок контршпигунських додатків).

За допомогою спеціальної апаратури прослухати розмови абонента можуть уже не лише спецслужби, а й усі охочі загалом, потрібні лише грошові ресурси та фахівці для здійснення завдань. Для того щоб зменшити цю загрозу до мінімуму, можна використати функцію голосового зв’язку захищених месенжерів. Але й тоді не буде 100% гарантії в тому, що розмову не перехоплено. Що залишається зробити людям, які хочуть обговорити тему без сторонніх осіб? Тільки стару-добру розмову наодинці наживо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.