Статті

Чому смартфон не бачить Wi-Fi-роутер у квартирі або будинку

Share

Якщо смартфон не бачить Wi-Fi-мережу у квартирі, проблема може полягати в телефоні, самому роутері або його налаштуваннях. Розглянемо всі популярні причини і розповімо, як впоратися з кожною з них.

Щоб розв’язати проблему, коли смартфон не бачить домашню мережу Wi-Fi, потрібно визначити, що саме стало причиною неполадок. На конкретного винуватця вказує кілька ознак, які розглянемо докладніше нижче.

Причина в смартфоні

Насамперед потрібно перевірити, чи працює Wi-Fi-модуль у смартфоні – чи бачить пристрій інші мережі. Для цього необхідно увімкнути Wi-Fi на телефоні та зайти в його налаштування. Якщо список мереж виявиться порожнім, тобто смартфон не бачить жодної з доступних, то проблема полягає саме в мобільному пристрої.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У цьому разі виправити проблему можна кількома способами:

  • Перезавантажити смартфон.
  • Перезавантажити функцію Wi-Fi на пристрої, зокрема й додатково за допомогою ввімкнення/вимкнення авіарежиму.
  • Зняти чохол із телефона, особливо якщо той масивний.
  • Перевірити телефон за допомогою антивірусної програми, щоб видалити шкідливе ПЗ, яке може впливати на роботу Wi-Fi.
  • Перевірити в налаштуваннях, чи є свіжі оновлення для ПЗ телефону, і встановити їх за потреби.

Якщо нічого не допомогло, потрібно зробити скидання телефону до заводських налаштувань – ця дія видалить усю інформацію з телефона, але може нормалізувати роботу Wi-Fi-модуля.

Важливо! Wi-Fi може перестати коректно працювати і через пошкодження під час падінь та ударів. У цьому випадку допоможе тільки проведення діагностики в сервісному центрі та подальший ремонт.

Причина в роутері

Далі необхідно переконатися, що сам роутер роздає Wi-Fi-мережу. Якщо її немає і на інших пристроях у будинку (планшеті, ноутбуці тощо), то причина може бути в тому, що роздача не працює. У цьому разі допомогти може перезавантаження маршрутизатора – часто потрібно перезавантажити його кілька разів поспіль.

Якщо Wi-Fi-мережа і після цього не з’явилася в списку доступних, то причина найчастіше полягає або в поломці роутера, або на стороні провайдера зв’язку.

Увімкнути роздачу Wi-Fi

Крім цього, функція роздачі може бути відключена в налаштуваннях маршрутизатора. Увімкнути її назад можна таким чином:

  1. Ввести в браузері на комп’ютері адресу 192.168.1.1 або 192.168.0.1
  2. У вікні, що відкрилося, ввести логін “admin” і пароль “admin”, якщо вони не були змінені.
  3. У вкладці “Бездротовий режим” (“Wireless”) вибрати пункт “Налаштування бездротового режиму” (“Wireless Settings”).
  4. Поставити галочку поруч із рядком “Увімкнути бездротове мовлення” або “Enable Wireless Router Radio”.

Причина в налаштуваннях роутера

Якщо домашня Wi-Fi-мережа виявляється на інших пристроях, але телефон її не бачить (при тому, що він бачить інші мережі), проблема напевно в налаштуваннях роутера. Змінити їх можна в тому ж меню маршрутизатора, до якого легко отримати доступ за допомогою інструкції з минулого пункту.

Зміна каналу

Насамперед допомогти може зміна каналу, яку також можна зробити в розділі “Бездротовий режим” або “Бездротова мережа” – назва може відрізнятися залежно від виробника маршрутизатора. У ньому необхідно:

  • Переконатися в правильності обраного регіону.
  • У рядку “Канал” вибрати інший, наприклад, канал “6”. Якщо в налаштуваннях уже обрано якийсь конкретний канал, то може допомогти вибір режиму “Авто”. Після зміни каналу налаштування потрібно зберегти – при цьому може знадобитися перепробувати кілька каналів, перш ніж серед них знайдеться мінімально завантажений.

У цих же налаштуваннях потрібно переконатися, що режим роботи виставлено на “11bgn mixed” або “11bgn змішаний”. Ширину каналу можна змінити на “20 MHz” замість “Авто”.

Роутер занадто далеко

Не варто виключати і той факт, що смартфон може не бачити Wi-Fi-мережу через занадто велику відстань – особливо, якщо сам роутер або смартфон вже досить старі. У цьому разі виправити становище можна, якщо піднести мобільний пристрій ближче до маршрутизатора.

Непідтримувана частота

Якщо роутер новий, то крім частоти 2,4 ГГц він може додатково підтримувати частоту 5 ГГц, яка також встановлюється в налаштуваннях маршрутизатора. При цьому якщо смартфон цю частоту не підтримує, то і Wi-Fi-мережу він виявити не зможе. З цієї причини в налаштуваннях роутера в розділі “Гостьова мережа”, “Бездротовий режим” або “Вибір робочої частоти” необхідно знайти і змінити частоту на 2,4 ГГц.

Приховані точки доступу зі слабким сигналом

У налаштуваннях Wi-Fi на деяких смартфонах можна заборонити пристрою бачити мережі зі слабким сигналом. Якщо домашній роутер належить до такої, то телефон не відобразить його в списку доступних мереж. Змінити це налаштування можна в розширених налаштуваннях Wi-Fi на телефоні – у них необхідно прибрати галочку з пункту “Уникати слабких з’єднань”.

Скидання налаштувань Wi-Fi на телефоні

На моделях смартфонів деяких виробників є можливість скинути налаштування Wi-Fi, Bluetooth і мобільного інтернету. Зробити це можна в розділі “Підключення та загальний доступ”. Після цього може знадобитися перезавантажити смартфон і спробувати запустити сканування мереж заново.

Скидання налаштувань роутера

У разі, якщо зміна налаштувань маршрутизатора не допомогла, їх можна скинути до заводських. Зробити це можна кількома способами:

  • У налаштуваннях роутера необхідно знайти розділ “Системні налаштування”, “Система”, “Заводські налаштування” або інший схожий. У них знадобиться вибрати дію “Відновити”, після чого налаштування скинуться.
  • За допомогою кнопки або отвору “Reset” на корпусі маршрутизатора – кнопку потрібно затиснути на 15-20 секунд, а в отвір знадобиться увіткнути тонкий предмет (наприклад, зубочистку або скріпку) і потримати його всередині стільки ж секунд.

Якщо налаштування скинулися, маршрутизатор має відреагувати на це, наприклад, у нього одночасно загоряться всі світлові індикатори.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Відповідальна та цілеспрямована. Спокійна і витривала. Борець за справедливість. Сфера інтересів: технології, які змінять майбутнє.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: Wi-Fi
  • Останні записи

    5 недорогих планшетів на Android, які варто купити у 2024 році

    Основні вимоги до сучасних планшетів на Android - це певні функції та достатня продуктивність, а…

    09.05.2024

    Новий Google Pixel 8a можна буде знайти навіть якщо батарея розрядиться до 0%

    Смартфон має унікальну особливість, яку можна знайти навіть після того, як акумулятор повністю розрядився. Ця…

    09.05.2024

    В мережу потрапили нові деталі про дисплей та акумулятор vivo X100 Ultra, X100s, X100s Pro

    vivo офіційно представить X100s, X100s Pro та X100 Ultra наступного понеділка, 13 травня. Нещодавно була…

    09.05.2024

    Huawei Pura 70 Ultra став найкращим у світі камерофоном за версією DxOMark

    Фахівці DxOMark протестували основну камеру Huawei Pura70 Ultra і поставили його на перше місце у…

    09.05.2024

    Apple вигадала дуже вишукану упаковку для свого нового продукту

    Після вчорашньої презентації нових планшетів Apple та аксесуарів до них, у мережі продовжують з'являтися приховані…

    09.05.2024

    Як зарядити телефон без електрики: 12 простих способів

    Тотальне вторгнення Російської Федерації та регулярні обстріли наших сіл і міст ворожими безпілотниками та ракетами…

    08.05.2024