Статті

Навіщо люди викручують антени у Wi-Fi роутера. Розвінчування міфів

Share

Кожного користувача Wi-Fi роутера можна віднести до однієї з двох груп. До першої входять ті, хто користується цим пристроєм, виходячи з принципу “поставити – і забути”. Представники другої групи – це затяті експериментатори, схильні модернізувати роутер різними способами: встановлюючи його на найбільш “високошвидкісне” місце або відкручуючи антени. Стаття допоможе розібратися в тому, що змушує людей прибирати антени і наскільки раціонально робити це.

Коли з’явився високошвидкісний інтернет, Wi-Fi роутер міцно увійшов у життя більшості людей. Тепер складно знайти житло, в якому був би відсутній цей корисний гаджет. Водночас деякі користуються ним неправильно. Наприклад, розташовують його поруч із мікрохвильовкою, кладуть зверху фольгу і навіть витягують із нього антени. Усе перераховане робити категорично заборонено.

Роутер може мати зовнішні антени або розпаяні на платі. Можливо, саме цю особливість враховують деякі користувачі, і це зумовлює їхнє легковажне ставлення до зовнішніх антен. Частина людей вважає, раз одні пристрої обходяться без них, значить, і іншим вони не потрібні. Тут слід поставити собі запитання: “З якою метою взагалі треба зняти їх?” Користувачі примудряються знайти різні причини.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

4 причини

Перша причина. Частина людей розміщує роутери так, щоб вони лежали або висіли непомітно. Вони прибирають пристрій у шафу, замикають у розподільчому щиті зі слабким струмом або іншому місці, яке приховане від очей. Однак бувають ситуації, в яких “рогаті” гаджети ні в яку не хочуть розміщуватися в приготованих для них “відповідних” містечках. Тоді ряд користувачів і приходить до компромісного рішення – викрутити кожну з антен, що стирчать. Потім у них виходить втиснути роутери на вузькі полиці.

Друга причина. Інша частина користувачів, яка любить читати в Мережі “гайди”, вважає, що, прибравши антени, вони зменшать зону покриття, що завадить стороннім підключатися до їхнього Wi-Fi. Юзер міркує так: “Живу в невеликій квартирі, тому зона покриття достатня і антена не знадобиться. Сусіду Wi-Fi не дістанеться!”.

Третя причина. У ще одному випадку викрутити антену може дуже трепетний щодо власного здоров’я користувач. Така людина може припустити, що своїми діями знизить рівень “шкідливого” випромінювання, що виходить від її роутера.

Четверта причина. Зрештою бувають і такі, хто вважає, що антени псують роутер зовні і заважають йому гармонійно поєднуватися з квартирним інтер’єром.

Час викрити всі міфи

Не варто й згадувати, що левова частка з перерахованих ситуацій не витримає жодної критики. Безперечно, випромінюваний сигнал не може бути посилений жодною зовнішньою антеною. Остання являє собою лише пасивне джерело, призначене, щоб перерозподіляти сигнал. При цьому в інструкціях завжди пишуть про заборону ввімкнення роутера зі знятими антенами.

У такого пристрою вихідний резистор, розташований на платі, завдяки ефекту відбитої хвилі нагрівається і згорає. Відповідно, весь пристрій ламається. Це відомо будь-якому досвідченому зв’язківцю.

Викрутивши пару антен, щоб розмістити девайс у шафі або на вузькій полиці, користувач зробить сигнал слабшим. Зв’язок буде обриватися, а пропускна здатність стане нестабільною. Крім того, зросте ризик, що роутер перегріється.

Щоб захистити свій Wi-Fi від злому, краще користуватися захищеним доступом за технологією WPA2 (Wi-Fi Protected Access), а також перейти на більш надійні паролі.

На здоров’я працюючий роутер не впливає. Діапазон випромінювання будь-якого сучасного пристрою Wi-Fi неіонізуючий. Він не є небезпечним для людини. Мікрохвильовки, наприклад, “фонять” набагато більше.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: Wi-Fi
  • Останні записи

    iPod Nano з’явився в рекламі Apple, присвяченій ще тоншому iPad Pro

    Новий iPad Pro змістив iPod nano з позиції найтоншого пристрою в історії компанії Apple, і…

    08.05.2024

    Головна функція Galaxy 2024 раптово з’явилася на iPhone

    Компанія Google впровадила у свій iOS-додаток опцію швидкого пошуку інформації після того, як її презентували…

    08.05.2024

    Google випустила Pixel Tablet без док-станції

    Google не стала змінювати дизайн або «начинку» Pixel Tablet: користувачів все також зустрічає металевий корпус…

    08.05.2024

    Sennheiser випустила TWS-навушники з шумозаглушенням та еквалайзером

    Sennheiser презентувала нову модель бездротових навушників Accentum True Wireless ANC. За словами виробника, пристрій пропонує…

    08.05.2024

    Що буде, якщо телефон вимкнути під час оновлення

    Уявіть, що телефон запустив оновлення ПЗ і раптом його випадково відключили від мережі. Завантаження останньої версії…

    08.05.2024

    На Kickstarter з’явився потужний зовнішній акумулятор із прозорим корпусом

    Shargeek 140 від компанії Sharge Tech - це портативне джерело енергії, укладене в прозорий корпус,…

    08.05.2024