Чому так важливо звертати увагу на версію Bluetooth

Розповідаємо про те, чому так важливо приділяти увагу використовуваній у вашому телефоні та навушниках версії Bluetooth.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Під час вибору смартфона мало хто приділяє увагу такій дрібниці, як підтримувана ним версія Bluetooth. А, між тим, саме вона відіграє величезну роль у тому, наскільки якісну музику ви слухатимете, наскільки далеко зможете відійти від джерела звуку і які можливості бездротового передавання звуку вам будуть доступні.

Які версії Bluetooth існують

Ми не згадуватимемо версії Bluetooth нижче 4.0, оскільки вони просто не зустрічаються в існуючих у наш час смартфонах, а краще зупинимося на актуальних технологіях, з якими може зіткнутися будь-який користувач.

  • Bluetooth 4.0 пропонує швидкість передачі даних до 1 Мбіт/с і має радіус дії до 100 метрів (у реальності до 50 метрів на вулиці та до 10 метрів у приміщенні). Саме в цій версії Bluetooth з’явилася підтримка технології Low Energy, що зуміла значно знизити енергоспоживання гаджетів, які її використовують.
  • Bluetooth 4.1 принесла з собою сумісність з LTE-мережами і усунула перешкоди, викликані ними.
  • Bluetooth 4.2 – найважливіше поліпшення технології, в основному зосереджене на конфіденційності.
  • Bluetooth 5.0 – масштабне оновлення, яке вдвічі збільшило швидкість передавання даних і в чотири рази – радіус дії. Помітно покращилася і робота режиму з низьким енергоспоживанням (LE). Найголовніше ж у тому, що саме тут з’явилася можливість передачі звуку на кілька пристроїв одночасно.
  • Bluetooth 5.1 обзавівся можливістю точного визначення місця розташування пристроїв для більш стабільної і надійної передачі даних. Число перешкод стало ще меншим через збільшення кількості доступних каналів, що особливо актуально, якщо у вашому домі кілька гаджетів з Bluetooth. Покращилася і надійність з’єднання по Bluetooth LE.
  • Bluetooth 5.2 також отримав чимало цікавих оновлень, серед яких виділяються оптимізація роботи режиму зниженого енергоспоживання і новий стандарт передачі аудіо LE Audio. А під останнім, до речі кажучи, ховається і можливість передачі даних по LE, і новий кодек LC3, і широкомовна технологія Auracast, і можливість багатопотокової передачі Multi-Stream.
  • Bluetooth 5.3 підвищує стабільність і безпеку з’єднання, але, загалом, належить скоріше до мінорних оновлень технології.

Чому важливо звертати увагу на версію Bluetooth?

Як ви, напевно, помітили, технологія Bluetooth стає дедалі досконалішою і обзаводиться цілою низкою нових можливостей. І багато з них нехай і опосередковано, але все-таки впливають на якість передачі звуку. Тому і вибирати смартфони варто як мінімум з Bluetooth версії 5.0, а найкраще 5.2.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Починаючи з Bluetooth 5.0, різко збільшилася пропускна здатність і радіус дії технології. А це означає, що ви можете слухати якісніше аудіо і відходити від джерела звуку на більшу відстань, не відриваючись від музики.
  • Хоча технологія Low Energy вперше з’явилася ще в Bluetooth 4.0, до розуму її довели тільки в Bluetooth 5.1. Тому якщо ви хочете, щоб ваші навушники та телефон працювали максимально довго, важливо, щоб вони підтримували саме останню технологію.
  • Bluetooth 5.0 і більш свіжих версій дає можливість одночасної трансляції звуку на кілька навушників. Це стане в пригоді під час спільного прослуховування музики і в громадському місці, і вдома. Наприклад, за допомогою цілком доступних Plantronics BackBeat PRO 5100.
  • У Bluetooth 5.2 дебютував новий кодек LC3, який найближчим часом прийде на зміну популярному в недорогих моделях SBC. А це дасть змогу не тільки збільшити якість звуку, а й підвищить енергоефективність навушників і телефона – ви зможете насолоджуватися музикою набагато довше. Тим більше, що навушники з Bluetooth версії 5.2 і вище можуть бути зовсім недорогими. Наприклад, realme Buds T100 всього за пару тисяч рублів.
  • Точно не варто купувати телефони і навушники з Bluetooth версії 4.0 і нижче. Тільки в Bluetooth 4.1 з’явилася сумісність з LTE і захист від перешкод, які викликають бездротові модеми будь-якого смартфона. А без цього використання технології навряд чи може бути хоч скільки-небудь комфортним.

Що потрібно врахувати

Головне не забувати, що всі стандарти Bluetooth зворотно сумісні. А це означає, що якщо ваш смартфон підтримує новітній стандарт Bluetooth 5.3, а навушники можуть працювати тільки з версією 4.0, можливості всієї системи будуть обмежені саме останнім. Для того ж, щоб насолодитися всіма перевагами сучасних технологій, вони повинні підтримуватися і джерелом, і приймачем звуку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.