Як правильно читати на телефоні, щоб не “посадити” зір

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Смартфон здатний виконувати багато функцій. Здебільшого ми використовуємо його для читання текстової інформації: електронні книжки, новини в соціальних мережах, статті у веб-браузерах і багато іншого. Однак, тривале використання цього пристрою може шкодити нашим очам, спричиняючи втому та погіршення зору. Якщо ви хочете продовжувати читання на смартфоні і при цьому піклуватися про зір, то ми можемо запропонувати кілька корисних рекомендацій.

Особливості режиму читання на Android

Ті користувачі, хто активно вивчав налаштування, напевно, вже помітили функцію “режим читання”. Назва цієї опції передбачає, що вона може перетворити ваш гаджет на піклування про здоров’я твоїх очей. Але чи дійсно це так?

У більшості випадків, “режим читання” на пристрої просто змінює колір екрана на теплі відтінки. Схожу функцію виконують також і окуляри для ПК. Зменшення кількості синього світла і збільшення теплих тонів не сприяє захисту зору. Але воно сприяє виробленню мелатоніну в нашому організмі, що допомагає нам швидше засинати. Тож “режим читання” на Android має певні переваги і варто активувати його:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Відкрийте розділ налаштувань.
  • Там знайдіть розділ “Екран” і “Режим читання”.
  • Активуйте функцію.

Ви можете налаштувати автоматичне увімкнення цього режиму в певний час. Це дуже корисно для людей, у яких збитий ритм сну. Увімкнення теплих кольорів у нічний час дасть вам змогу легше засинати, особливо якщо ви любите читати перед сном.

Цікаво, що на флагманських моделях Xiaomi представлений покращений “режим читання”. Він не просто змінює колірну гаму, а й додає імітацію текстури паперу:

  • Увімкніть “режим читання”, саме – функцію “Папір”.
  • Налаштуйте відтінок зображення, текстуру та колір.

Як змінити розмір шрифту

Налаштування розміру шрифту відіграє значну роль, оскільки дрібний шрифт може призвести до перенапруження очей, тим паче, коли доводиться вдивлятися в текст на екрані. Ось покрокове керівництво зі збільшення розміру шрифту на Android:

  • Відкрити меню налаштувань вашого гаджета.
  • Перейти до категорії “Екран”, звідти – “Розмір тексту” або “Шрифт”.
  • Вибрати розмір шрифту, який вам найкомфортніше читати.

Зверніть увагу: зміни будуть застосовані тільки до системних налаштувань, а не до кожного окремого додатка. Для зміни розміру шрифту в додатках вам буде потрібно встановити налаштування індивідуально:

  • Запустіть додаток, з яким ви найчастіше працюєте з текстом.
  • Відкрийте налаштування цього додатка.
  • Перейдіть у розділ “Шрифт” або “Оформлення”.
  • Збільште розмір шрифту на зручний для вас рівень.

На жаль, не всі додатки пропонують такі налаштування. Однак спеціальний додаток може допомогти вам вирішити проблему. Якщо ви часто читаєте на телефоні, спробуйте тримати пристрій на відстані близько 30 см від очей. У цьому вам може допомогти додаток Screen Distance. Не забудьте також регулярно очищати екран і не читати на ходу, оскільки різні перешкоди можуть спричинити зайве напруження для очей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.