Статті

Що таке Li-Fi: повний посібник і все, що вам потрібно знати

Share

Сьогодні людство активно використовує технологію Wi-Fi, навіть не маючи приводу замислюватися про альтернативи. Проте вчені в усьому світі продовжують вивчати й інші способи передавання даних, зокрема, ті, про які більшість із нас навіть не в силах помислити. Серед нових віянь слід виділити технологію Li-Fi, якій пророкують вельми великі перспективи використання, аж до повного витіснення більшості з відомих на сьогодні способів передачі інформації.

Термін “Li-Fi” придумав і ввів у широкий вжиток у 2011-му році вчений-фізик німецького походження, фахівець у галузі бездротового та оптичного передавання даних, професор, завідувач кафедри мобільного зв’язку в Університеті Единбурга Гаральд Хаас. Він представив свої напрацювання в рамках конференції “TED Global”, використавши доволі звичайну світлодіодну лампу для передачі інформації. Дослід, який було продемонстровано, полягав у тому, що лампочка випромінювала хвилі, завдяки яким на екран проєктувалося відео з квіткою, а на підтвердження того, що джерелом відеоданих, що транслюються, є саме світлоприлад, Гаас періодично перекривав його світло рукою, спричиняючи перешкоди.

Li-Fi по праву вважається гідною альтернативою всім іншим відомим на сьогодні технологіям: видиме світло просте і знайоме кожному, водночас спокійно сприймається органами почуттів людини, на відміну від тих же радіохвиль. Замість нинішніх бездротових роутерів можна буде використовувати трансивери зі світлодіодами, які одночасно здатні і освітлювати приміщення, і передавати інформацію у великих обсягах. Уже з самого початку робіт передбачалося, що Li-Fi буде здатний забезпечувати швидкість передавання даних приблизно в 100 разів більшу порівняно зі знайомим нам Wi-Fi.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Розвиток технології

Після першої публічної демонстрації знайшлося багато скептиків, які стверджували, що застосування світлодіодних ламп, що диммуються, для масового вживання – вельми складна в реалізації концепція, нехай і вкрай цікава. У професора Хааса пішло 4 роки на те, щоб створити перший прототип, який повністю втілював його ідеї, був компактним, ефективним і високоточним. Слід сказати, що сама технологія Li-Fi отримала свою назву від двох слів: Li – “light” (“світло”) і Fi – “fidelity” (“точність”). У лабораторних умовах новий роутер-трансивер зумів легко перевищити стократний рубіж швидкості порівняно з Wi-Fi, досягнувши рекордного показника в 224 Гбіт/с, і показавши відмінні результати в інших категоріях.

Найважливішим є те, що у розглянутої технології геть відсутні недоліки, які називають основними перешкодами на шляху розвитку всіх інших способів передачі даних. При цьому наявні переваги, по суті, засновані на тому, що кожен з нас і так знає про світло. Наприклад, у Li-Fi не знижується надійність підключення і швидкість на кожному приймачі при підключенні великої кількості пристроїв: світла буквально вистачає на всіх. При цьому також можна згадати іншу цікаву аналогію, що стосується потенційної вразливості, на прикладі побутових освітлювальних приладів. Так, вмикаючи люстру у вітальні, ми знаємо, що її світло поширюватиметься тільки в межах цього приміщення і не буде освітлювати ні кухню, ні ванну кімнату. Світло не проникає крізь стіни, а тому ні перехоплення інформаційного сигналу ззовні, ні його спотворення неможливі. І цю умовну обмеженість можна було б одночасно зарахувати і до категорії недоліків, якби не одне важливе “але”: людині необхідні джерела світла в усіх приміщеннях будинку, а якщо там є лампочка, там буде й інтернет.

До всього сказаного також обов’язково слід додати ємність мережі. З фізики нам відомо, що ширина видимої частини спектра в цілих 10 тисяч разів більша за ширину радіоспектра – і весь цей об’єм може бути використано для передачі даних. Нарешті, не будемо забувати про питання, пов’язані з енергоефективністю. Хоча Wi-Fi сам по собі і так досить економічний, навіть він не зрівняється за цим показником із напівпровідниками. Так само, як будь-який світлодіодний світильник набагато енергоефективніший, як порівняти з аналогічним приладом, у якому встановлені лампочки розжарювання, так і Li-Fi, що застосовує ті самі комплектуючі, споживає меншу потужність, як порівняти з попередніми технологіями. А якщо додати до цього той факт, що ефекти комбінуються (світловиділення і передача сигналів відбувається одночасно і за допомогою одних і тих самих пристроїв), сукупні енерговитрати на два вкрай необхідних у побуті процеси падають нижче за всі наявні технології.

На самому початку розвитку концепції Li-Fi найбільше занепокоєння у вчених викликали стробоскопічні ефекти – мерехтіння. Якщо спростити сутність Li-Fi до рівня зрозумілих більшості термінів, то можна сказати, що тут використовується найпростіша двійкова логіка. Бінарні дані, як завжди, складаються з умовного нуля і одиниці, які досягаються шляхом увімкнення і вимкнення діода, тільки це робить не людина за допомогою вимикача, а спеціальний мікроконтролер. При цьому чергування двох станів відбувається настільки швидко (менш ніж за 1 мкс), що органи зору навіть не встигають відреагувати. Ну а оскільки продуктивна частота лежить поза відчуттями людини, для неї світло здаватиметься увімкненим постійно, а тому ніяк не позначиться на сприйнятті.

При цьому саме запізнювання людських очей в уловлюванні світла дає вченим необхідний запас. Уся інформація може кодуватися по-різному, формуючи великі фрагменти даних на різних частотах, водночас абсолютно не зачіпаючи чутливої для нас області. Зручність цієї технології також полягає в тому, що в процесі передачі даних немає потреби вдаватися до використання пристроїв або агентів-посередників. У джерелі сигнал перетворюється на бінарний код, потім випромінюється на всі боки, після чого приймається фотодіодом-ресивером і назад переводить отримані дані в двійкову систему. Такий підхід можна по праву назвати одним із найпростіших і найшвидших.

Перші випробування професор Хаас проводив у лабораторіях естонської компанії Velmenni, що не тільки дало йому змогу вивчити процеси передавання даних найдетальніше, а й також відкрило додаткові можливості для подальших експериментів і комерціалізації результатів. Серед низки інших дослідів слід відзначити спробу перевести Li-Fi на умови повної автономності: для цього вчений забезпечив роутер-трансмітер сонячною батареєю і провів серію експериментів для подібних обставин. І навіть тут стійка швидкість передавання інформації жодного разу не падала нижче рівня в 10 Гбіт/с.

Наприкінці 2016-го року Хаас зумів об’єднати свою компанію “pureLiFi” з уже існуючим французьким брендом “Lucibel”, що займається освітлювальними технологіями. Метою їхнього злиття була подальша модернізація технології, фабричне виробництво систем, що підтримують Li-Fi, і виведення їх на масовий європейський ринок. Найважливішим завданням тут було зробити таку технологію доступною за ціною і реалізацією, просунути її з інформаційного погляду, пояснити переваги населенню і зацікавити потенційного споживача. У не дуже далекій перспективі передбачається саме технологію Li-Fi зробити основним способом доступу користувачів до інтернету.

Комплекти пристроїв для передачі даних по Li-Fi включають в себе всього три елементи: власне, джерело світла, контролер-маршрутизатор і приймач сигналів. Споживачі можуть купувати не тільки вже готові світильники, а й лампи, які мало чим зовні відрізняються від звичайних LED-моделей. У кожній з них розташовується три стандартних кольорових канали – червоний, зелений і синій, швидкість передачі даних за якими може легко досягати 3,5 Гбіт/с. Підсумовуючи їхнє значення, підсумковий потік перевищує 10 Гбіт/с, формуючи величезні масиви інформації шляхом високочастотних циклів увімкнення і вимкнення діодів.

Сфери застосування Li-Fi передбачені вже сьогодні. Згадаємо лише ті з них, які можна назвати такими, що найбільше потребують швидкого впровадження подібної технології на сучасному етапі розвитку людства.

  • Смарт-освітлення в Розумному будинку напевно не обходитиметься без Li-Fi, адже такий метод передачі даних здатний замінити будь-які інші бездротові та дротові системи, виступаючи вкладеною інфраструктурою в усьому інтелектуальному комплексі.
  • У салонах літаків, в операційних і палатах реанімації, а також на будь-яких інших особливо небезпечних або військових об’єктах, де раніше використання інтернету було пов’язане із загрозою безпеці або з перешкодами у функціонуванні обладнання, світло зможе без проблем застосовуватися, як і раніше, взявши на себе додаткову функцію.
  • Мобільний зв’язок отримає великий спектр додаткових частот, коли його звільнять інші, більш не використовувані технології.
  • Під час роботи персоналу під водою, особливо в промислових або дослідницьких цілях, передача сигналу радіохвилями була майже безглуздою, оскільки рідина їх гасила. Світло може вирішити цю проблему за достатньої інтенсивності випромінювання.
  • Інтерактивні бездротові пристрої та іграшки зможуть завжди підтримувати зв’язок із мережею без додаткових засобів. Слабкий прийом автоматично усувається за рахунок рівномірної і майже повсюдної присутності люстр, настільних ламп, світильників, прожекторів, світлофорів, ліхтарних стовпів тощо.
  • Транспортні мережі та системи навігації зможуть зв’язуватися між собою безпосередньо, покращуючи дорожню обстановку і даючи змогу забезпечити всебічну безпеку пішоходів і транспорту, не використовуючи для зв’язку проміжні ланки.
  • Смартфони, планшети і ноутбуки отримають просте, стабільне і високошвидкісне підключення до Всесвітньої павутини. При цьому невелика відстань до джерела повітрям сформує ідеальні умови для максимальної безпеки при збереженні вільного доступу.

Майбутнє вже тут

Якщо дивитися правді в очі, то ймовірність експансії Li-Fi велика вже в найближчі п’ять років. Для цього вже зараз є багато передумов не тільки технічного характеру, але також у запитах суспільства, його підготовленості та наявності базової інфраструктури. Відомо, що енергоефективність, яка вже сьогодні перебуває в тренді, надалі тільки набиратиме обертів, а це означає неминучий попит на таку продукцію. Той самий Wi-Fi, за всіх його сильних сторін, має мізерний ККД, якщо розглядати його з погляду техніки – лише 5-7%. У діодах же при виконанні пов’язаного завдання освітлення і передачі даних сукупний ККД починається від 65%, і вже відомо, що в найближчому майбутньому він зможе досягати 90%.

Комп’ютеризація суспільства, збільшення кількості переносних гаджетів і стаціонарної офісної техніки навіть зараз демонструють деяку неспроможність наявних систем. У випадку з передачею даних за допомогою світла ризик перевантаження мереж просто буде відсутній, а швидкість потоку інформації виявиться абсолютно незалежною від навантаження на систему, яке забезпечують колеги або сусіди.

Як було сказано вище, неймовірно важливим для швидкого поширення будь-якої нової технології є підготовленість суспільства та інфраструктури. За обома показниками у Li-Fi чудові перспективи. По-перше, світлодіоди сьогодні вже нікого не лякають, а встановлення ще пари-трійки невеликих електронних блоків у квартирі не стане ні для кого проблемою. По-друге, зовнішній вигляд самих ламп, які використовуються для цих цілей, майже нічим не відрізняється від знайомого. По-третє, мережу енергорозподілу не потрібно ніяк готувати: у будь-якому будинку достатньо світильників і розеток, щоб підключити все необхідне обладнання.

Особливий інтерес до цієї технології ось уже 10 років виявляють у Китаї та Німеччині. У Піднебесній вдалося під’єднати до інтернету зі швидкістю 150 Мбіт/с аж чотири комп’ютери, використовуючи лише один світлодіод з потужністю в 1 Вт, а німці змогли передавати інформацію за 800 Мбіт/с ще в 2011-му році. Сьогодні ж у цій царині спостерігається помірне затишшя, що багато експертів пов’язують з анонсом революційного прориву, який ретельно готують, вже найближчим часом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: Li-Fi
  • Останні записи

    Sony Xperia 1 VI отримає більший оптичний зум, ніж Samsung Galaxy S24 Ultra

    Поточний флагманський смартфон Sony Xperia 1 V, має телефотокамеру з оптичним зумом від 3,5-кратного до…

    13.05.2024

    Представлений vivo X100 Ultra – флагман з найкращими на ринку камерами

    Компанія vivo провела у Китаї презентацію нової лінійки смартфонів, до якої увійшли моделі X100s, X100s…

    13.05.2024

    Названо найшвидший суперкомп’ютер для штучного інтелекту

    Американський суперкомп'ютер Aurora став найпотужнішим у світі для роботи із завданнями штучного інтелекту. Його продуктивність…

    13.05.2024

    Apple Vision Pro 2 може використовувати більше технологій Samsung і бути дешевшим

    Перша гарнітура змішаної реальності Vision Pro від Apple, можливо, не змогла змінити світ через свою…

    13.05.2024

    Apple запевняє, що ультратонкий iPad Pro M4 не гнутиметься

    На минулій презентації Apple заявила, що "новий iPad Pro - найтонший продукт компанії за всю…

    13.05.2024

    Складено топ-6 найкращих смартфонів на Android на весну 2024 року

    На першому місці, зненацька, опинився зовсім не флагманський Samsung Galaxy S24 Ultra, а Google Pixel…

    13.05.2024