Що таке штучний інтелект і яке його місце в людстві

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нещодавно Google разом з українськими експертами у сфері digital підготували курс лекцій щодо роботи ШІ. Навчання безкоштовне, щоб кожен міг розібратися в цій темі.

Бо запитань у людей дедалі більше. Як працює штучний інтелект? Хто просто зараз його використовує? І чи здатен він захопити людство вже сьогодні?

Про все в одній статті не напишеш. Але сьогодні розберемося з базою – що таке ШІ і яке його місце в людстві?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що таке ШІ?

Є штучний інтелект, що автоматизує складні машини, керує серверами або складними системами в кібернетиці. Але те, що цікавить людей – це генеративний штучний інтелект. Тому про нього і піде мова.

Генеративний штучний інтелект – це тип штучного інтелекту, який на основі запиту користувача створює унікальний контент. Приміром, текст для соцмереж, картинку, музику чи програмний код.

Наприклад, Chat GPT і Mid Journey – найпопулярніші генеративні ШІ серед широкої маси користувачів. Іноді ШІ монтують в наявну програму. Наприклад, блокнот Notion має функцію на основі Open AI (та сама, що використовується в ChatGPT). А Microsoft додали ШІ у свій браузер для розширення пошуку.

На що здатен ШІ вже сьогодні?

Штучний інтелект дуже залежний від даних. Придумати що-небудь нове, з нуля, не спираючись на будь-які дані – генеративний штучний інтелект не може.

Александер Руппельт – Data Science Team Lead at DataRobot, завідувач напряму Data Science у Projector – сказав: “Штучний інтелект не боїться бути дурним, але боїться бути незнаючим”. Тому ШІ може видавати неіснуючі факти: вигадувати людей або приписувати реальним людям регалії, досягнення чи досвід, якого вони не мають.

Приміром, платна версія Chat GPT може аналізувати картинки. Можна надіслати фотографію телефону з темним дисплеєм і запитати, “що зображено на екрані телефону?”. Найімовірніше, чат згенерує факт зі своєї бази даних про те, що в принципі може надійти на телефон: повідомлення від друга, термінова новина або ще щось. Але все це активно розвивається. Тому функціонал і використання швидко розширюються.

Шлях ШІ для звичайного користувача можна розкласти на 3 етапи:

Ігри. Насамперед, де з’явився штучний інтелект: наприклад, заміняв гравця в шахах.

Створення та генерація. Той самий генеративний штучний інтелект. На цьому етапі розвитку ШІ перебуває зараз. У нас уже є генератори музики, картинок, текстів різної якості та опрацьованості. Що цікаво, розробник Open AI (який зробив Chat GPT) починали свій шлях із ШІ, для цілої команди штучних гравців у Dota. Це дуже популярна онлайн-гра, за якою регулярно проводяться змагання з кіберспорту.

На даному етапі ШІ дуже допомагає людям автоматизувати рутинну частину роботи, формувати інструкції, готувати презентації. По суті, це штучний працівник без зарплати, гнучкого досвіду та емпатії, але який здатен виконувати прості завдання швидко.

Наприклад, у Китаї тестують автоматичного паркувальника машин . Це платформа, яка автоматично заїжджає під підвіску авто, а потім шукає вільне місце на стоянці.
Розпізнавання облич, пошук за фотографіями, генерація цих фотографій, опрацювання фото і відео – це звична справа в індустрії.

Невідомий етап розвитку. Більшу частину діяльності ШІ звичайні користувачі не бачать – це так звані експлойти. Тобто обмеження для користувачів. Наприклад, Chat GPT не розкаже, як створити вибухівку (про експлойти і про те, хто і як з ними працює – напишемо окрему статтю). Тому всі деталі та рівень якості роботи користувачі не знають.

Наприклад, OpenAI (розробники Chat GPT) призупинили оновлення наступної версії чату – на час написання статті. Версія GPT-4 стане останньою на певний час, заявляє Сем Альтман, генеральний директор і співзасновник OpenAI. Тож просто зараз ШІ вміє набагато більше, ніж користувачі можуть уявити.

Як використовувати ШІ для роботи або особистого розвитку?

Особиста ефективність

Це розвиток: наприклад, дослідження мови або нової професії. Також це продуктивність: наприклад, планування, інструкції до роботи тощо.

Наприклад, Chat GPT може допомогти вивчити програмування. Його можна попросити перевірити код, знайти цікаві алгоритмічні завдання, які ви розв’яжете за допомогою Python або JavaScript.
Google Bard може допомогти знайти щось цікаве і корисне для вас. Але сервіс не розуміє російську чи українську, тому при цьому змусить тренувати англійську мову.

Будь-які текстові ШІ можуть допомогти автоматизувати роботу. Наприклад, надіслати велику статтю і попросити вибрати з неї важливі думки.

Робота

Штучний інтелект може швидко обробляти й аналізувати дані. Наприклад, товарному магазину потрібно порахувати, скільки продажів буде в наступному кварталі і чи варто прямо зараз купувати нові товари.

Штучний інтелект D-ID вміє генерувати неіснуючих людей та їхні виступи. Виглядає як справжня презентація. А ще є функція додавання фотографій, на основі яких інтелект підготує виступ. Хто завгодно може завантажити свої фото, звук і презентацію та підготувати віртуальний виступ. Наприклад, для YouTube або презентації продукту на сайті.

Звісно, ШІ вміє малювати зображення. Тому з появою Midjourney усі пророкували загибель професії ілюстраторів чи дизайнерів. Але вийшло не так. Наприклад, нейромережа не справлялася з відображенням пальців. На їхньому місці часто виявлялися моторошні незрозумілі кінцівки. Тож дизайнерам все одно потрібно значно допрацьовувати зображення.

Але вплив генерації зображень все ж є. Наприклад, можна швидко створити десятки концепт-артів ігрових персонажів за темою, стилістикою, жанром. А дизайнер вибере найкращі, допрацює і все. Це значно прискорює роботу.

Майбутнє штучного інтелекту

Багато хто критикує ШІ за те, що вони неправильно думають або не можуть замінити людські процеси мислення. Але штука в тому, що йому й не потрібно. Процеси мислення машини ще досить примітивні, але вже добре імітують ухвалення рішень. І в майбутньому ШІ теж не думатимуть як люди. Вони будуть це робити по-своєму.

Наприклад, коли людина хотіла вперше полетіти – намагалася імітувати пташок і створювати машини, які махали б крилами так само. Але з цього нічого не вийшло. Закони аеродинаміки говорили, що потрібно не імітувати птаха, а знаходити альтернативу.

Сьогодні людина вміє літати за допомогою техніки, не схожої ні на що в природі. Так само буде і з ШІ: він ніколи не буде думати як людина. Але з плином часу в інший спосіб почне приходити до таких самих творчих результатів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.